Kamper

Norsk Topphockey

 

Bart på liv og død

Nok en gang har vi bidratt til å sette menns helse på dagsorden. For de fleste begrenser Movember seg til å  være en måned med god gang og ettertanke. Og bart om man hører til den maskuline halvdelen av befolkningen. Heldigvis. For noen blir derimot kampanjen til virkelighet. Oddmund Sola som har vært del av Oilersfamilien i mange år hører til den siste gruppen.

Du har kanskje sett ham. Hengende ved vantet, alltid klar med kamera. Oddmund Sola har festet drøyt 155 000 øyeblikk med Oilers til linsen. Han leter strengt tatt alltid etter et blinkskudd. Slik har det vært siden han fikk sitt første speilreflekskamera som 13-åring. Snaut 40 år senere skulle derimot et røntgenbilde stå for den kanskje mest dramatiske beskjeden Oddmunds liv.

Du har kreft

– Jeg gikk vel inn i boblen på et vis og fikk utrolig mange tanker. Det gjelder liksom alle andre enn deg selv, sier Oddmund ettertenksomt.

Vi skriver august 2015. Han hadde tenkt en del på dette med menns helse, ikke minst på grunn av Oilers’ årlige movemberengasjement.

– Jeg hadde også tatt vare på en artikkel i Solabladet hvor frisøren min sto frem med sin historie om prostatakreft. Jeg likte hans åpenhet, og bestemte meg for å ta en blodprøve jeg også, sier Oddmund.

Artikkelen fortsetter under bildene.

- Ansikt er viktig. Og pucken selvsagt. Det er tross alt den de spiller om, sier Oddmund. Og jakter det neste bildet av Oilers. Det neste bildet er alltid det beste...
Han har faktisk fire sesongkort på K-feltet, men vet knapt hvor de er. Den slags luksus får familie og venner gleden av. Oddmund henger langs vantet, Hjemmesiden lokket ham derimot til et lite prøvesitt av sete.

Resten er det som så populært kalles historie. Oddmunds PSA (utvidet blodprøve som avdekker for høyt innhold av antigen i prostatakjertelen) var i overkant. Men ikke verre enn at mange leger ville latt være å sende ham til videre undersøkelse på det tidspunket.

– Jeg er takknemlig for at min fastlege ikke ga seg så lett. Ny prøve bekreftet mistanken, og etter videre undersøkelser og CT var saken klar. Jeg var derimot heldig. Kreftsvulsten var enda innekapslet, men var på vei ut. Hadde jeg oppsøkt legen 1-2 måneder senere hadde spredning vært et faktum, og en helbredende operasjon hadde vært vanskelig. Men jeg fikk testet meg så vidt i tide, forteller Oddmund og smiler.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Hjemmakamp på bortebane! Lørdag 6. april 2013. Vålerenga – Oilers 1-4. Vi hadde eget blåseorkester utenfor Jordal. Og hele bortesvingen farget i hvitt. En drøy uke senere hadde vi tatt en ny kongepokal også…
Sveitserfrancene fløt fritt på isen. Tiden sto rett og slett stille et øyeblikk. Mathias Trettenes scoring mot SC Bern i den siste gruppespillskampen i CHL høsten 2015 var av det magiske slaget. Og den satte Oilers for alvor på det europeiske hockeykartet. Der har vi tenkt bli. (foto: Oddmund Sola)

Og her er vi vel ved hovedbudskapet i Movember? Ta undersølelsen. Sjekk deg. Ikke utsett det til neste uke eller neste år. Tidlig innsats kan være forskjellen på liv eller død. Og er du frisk så er jo det bare en hyggelig beksjed å ta med videre.

Helbredende operasjon

– Jeg var heldig på alle måter. Gjennom helseforsikringen på jobb fikk jeg raskt plass ved en klinikk i Hamburg som ligger i verdenstoppen på diagnostisering og behandling av prostatakreft. Klinikken er ledende i verden på en nervesparende robotkirurgi som gir minimalt med bivirkninger i etterkant, sier Oddmund.

Fotoentusiasten håper hans fortelling kan bidra positivt.

– Det handler mye om åpenhet og ikke minst om å avdekke eventuell sykdom tidlig nok. Movemberkampanjen var direkte årsak til at jeg testet meg i tide. Kanskje kan den være det for andre også, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Triumf i løvens hule! Vi kan like godt tilstå det. Å sikre et mesterskap på Jordal som bortebane er spesielt for alle i norsk hockey. Oilers sørget for å fullføre et suverent seriegull vinteren 2016 nettopp på den gamle OL-arenaen. Slikt blir det følelser av. Bare spør Tommy Kristiansen…
19. mars 2006 i Stjernehallen vil for all tid være en snakkis rundt leirbålene i Oilersfamilien. Klubben kvalifiserte seg for sin første NM-finale. Kjenner du forresten igjen spilleren på Oddmunds bilde?

Vellykket auksjon

Noe som i alle fall bidrar positivt er Oddmunds bilder. Han har i årevis delt sine blikskudd med Oilersfamilien. På hjemmesiden, i programblad, i magasiner og sosiale medier. Av de nevnte drøyt 155 000 har vel rundt 80 000 blitt lagret.

Etter Movemberkampen 19. november bidro 11 av Oddmunds egne favoritter i kampen han selv nettopp kom seirende ut av. Kampen for menns helse.

Forstørret opp til flotte portretter utgjorde bildene en vesentlig del av årets Movemberauksjon, og bidro alene til drøyt 44 000 kroner til kampanjen.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Tidenes sesongåpning! Oilers har gått ut i 100 høsten 2016. Aldri før har klubben startet seriespillet så bra. Kanskje ligger hemmeligheten i gleden over å lykkes sammen? Her er det Christian Dahl-Andersen, Eirik Salsten og Kristian Forsberg som feirer scoring i DNB Arena.
19. april 2010. Vi vokste. Vokste. OG VOKSTE! Petter Thoresens seiertale foran supporterne i Stavanger Forum gullnatten etter klubbens første kongepokal er utvilsomt av de mer episke øyeblikk i klubbens historie.

Tusenvis av bilder så langt stopper derimot ikke fotoentusiasten. Han fortsetter å henge langs vantet. Faktisk har han fire sesongkort midt på K-feltet til seg selv, venner og familie. Kjekt for de andre.

– Jeg prøvde å sitte der en gang og bare se kamp uten å fotografere. Det ble med den ene, sier Oddmund og trekker på smilebåndet

– Jeg er medlem nummer 48 i Roughnecks og har fulgt Oilers fra start. Basillen ble vekket da min bror Gunde fikk meg med på kamp med gamle Viking. I starten tok jeg bilder fra tribunen, men etterhvert har jeg funnet min plass langs vantet, forteller Oddmund.

Det perfekte bildet fra kamp med Oilers er alltid det neste. Oddmund vet hva han ser etter.

– Ansikter er viktig. Ansiktsuttrykk. Og så er det noe med å ha pucken i fokus. Det er den de spiller om. Jeg har nok blitt mer kresen med årene, det ser jeg på  bildemappene mine, avslutter Oddmund Sola til oilers.no.

The magic of Game Seven! Hva er vel mer dramatisk enn en sjuende, avgjørende finakamp i et sluttspill? Vinneren vinner alt. Taperen står igjen med ingen ting. Slik var det også mellom Oilers og Storhamar 18. april 2015. Oilers vant. Anders Henriksen, Petter Røste Fossen, Henrik Medhus og Pål Gulbrandsen slipper gleden løs.
Kapteinen! Få har satt sterkere spor etter seg i Oilersgarderroben enn Juha Kaunismäki. Kom til Stavanger høsten 2003 og har aldri sett seg tilbake. Ble norsk stasborger og fikk æren av å representere Norge under OL i Vancouver 2010. Leder i dag Oilers’ juniorsatsing. Alt for Oilers. Passe deg for Juha.

Tekst: Kjetil Garvik

Alle bilder er fra Oddmunds rikholdige oilerskatalog. Om noen skulle lure…