Kamper

Norsk Topphockey

 

Det var en gang: Oilers – Storhamar

Kanskje like greit å ta opp tråden der den røyk sist? Forrige gang Oilers spilte sluttspill var våren 2019. Vi stemplet inn under mottoet The Comeback, etter den begredelige kvartfinale-exiten sesongen før. Det ble dessverre bare nesten. Våre banemenn på motsatt side av isen i semifinalen? Du gjettet riktig. Det var årets finalerival Storhamar.

Statistisk  ingen bombe. Storhamar er laget Oilers ved flest anledninger har møtt i sluttspill. Hele sju ganger totalt.

Relasjoner

Før vi ser nærmere på sluttspillhistorikken kan vi slå fast at Oilers generelt har knyttet mange relasjoner til de gulblå fra Mjøsa. Da vi rykket opp til eliten i 2003 byttet nærmest aristokratene Storhamar og Vålerenga på å vinne det som var. Seier over begge i enkeltkamper allerede første høst bidro helt klart til den fantastiske interessen Oilers tidlig møtte fra et utsultet hockeypublikum i Stavanger.

Skikkelig tak på dem i kamper som virkelig gjaldt lot imidlertid vente på seg. Interessant nok måtte det en tidligere både spiller og trener fra Storhamar til for å ta det siste steget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Storhamar er laget Oilers har møtt flest ganger i NM-sluttspillet. Her fra et møte i CC Amfi. Mandag 18. april braker det løs igjen. (foto: Fredrik Olastuen)

For det var Petter Thoresen som satte skapet på plass i Siddishallen og etterhvert DNB Arena. Av sju sluttspillmøter mellom Oilers og Storhamar har vi nemlig bare vunnet to. Det var med Petter som trener. Så kan jo en fun fact være at landslagssjefen kom til Oilers etter en periode i Storhamar. Fra neste sesong er han tilbake i CC Amfi.

Der bytter han plass med årets finaletrener. Han er fra Stavanger og står bokført med 149 kamper for Oilers. Det ble aldri finaleseier med oss for Anders Gjøse, men nå har han sjansen mot gamleklubben fra borteboksen. Vi ønsker Andy lykke til uansett. En hederskar stavangerhockeyen er stolt av, selv om vi selvsagt håper han taper finalen til slutt.

Felles spillere

Noen ord om spillere til slutt? Også her en del bevegelse begge veier. Av storhamarspillere med karriere i Oilers peker to seg spesielt ut. Snorre Hallem kom til Oilers fra Hamar i 2005. Ti sesonger senere la han opp, bokført med nærmere 500 kamper for klubben.

I 2013 kom Mats Larsen Mostue samme vei. Han ble i DNB Arena seks sesonger og spilte i alt 385 kamper for Oilers. Mer fun fact: Mandag gjør Mats seg klar til finale i DNB Arena igjen. I bortegarderoben …

Motsatt vei har det også gått flere spillere gjennom årene. Om vi ser på laget vi møter i årets NM-finale har foruten Mats Larsen Mostue både Eirik Salsten, Jonas Djupvik Løvlie og Robin Haglund tidligere spilt i Oilers.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gamle lagkamerater takker av av etter en lang karriere. Pål Johnsen og Snorre Hallen la begge skøytene på hylla etter at Oilers og Storhamar hadde gjort opp om NM-gull i finale #7 2015. (foto: Oddmund Sola)

Så til artikkelens hovedtema: Oilers og Storhamar i NM-sluttspill. Klubbene tilbake på sju møter så langt. Her får du en oppsummering, forhåpentligvis sett med ikke alt for subjektive oilersbriller.

2004

Vi bruker litt ekstra tid her. Vi må nemlig se dette NM-sluttspillet i en litt større sammenheng for å forstå følelsene det fikk frem i Stavanger. Det hadde ikke blitt spilt sluttspill i Siddishallen siden 1995. Medaljespill hadde Stavangerpublikummet kun opplevd to ganger tidligere, i 1982 og 1993. Når så Oilers gikk hen og fikset medaljer i første forsøk ble det opplevd, og feiret, som om det var gull.

For Storhamar var det bare nok en sesong på jobb. I alle fall i denne perioden av klubbens historie. Hedmarkingene gikk senere samme vår seirende ut av norsk hockeys mest dramatiske finaleserie. Mot Vålerenga mætt fjøs, på overtid i kamp #7. De færreste ved Mjøsa husker særlig fra semifinalene mot det ferske elitelaget fra Stavanger…

Og kanskje var det litt tomt på tanken i Oilersfamilien også, etter utladningen mot TIK i kvartfinalen? Vi ledet riktignok kamp #1 i Siddishallen til det gjensto to minutter. Da lyktes like godt Storhamar med to langskudd pluss en kontring. Game over. De neste kampene på Hamar (semifinalen ble spilt best av fem) ble mest som transportetapper å regne for den senere norgesmesteren mot et skadeskutt Oilers.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sesongens fem serieoppgjør mellom NM-finalistene ble jevne og kanskje vel målrike? Det blir neppe sju mål pr. kamp i snitt i finalen. Her feirer SIL scoring i CC Amfi 20. november. Vertene vant til slutt 5-4 etter spilleforlengelse. (foto: Fredrik Hagen)

2007

Sammen med spetakkelfinalen mot Vålerenga i 2014 er vel dette sluttspillserien som har fremkalt mest følelser utenfor isen i Oilers’ historie. For oss toppet det seg vel i kamp #5. Kvartfinalehelten fra 2004 Teemu Kohvakka, nå i SIL-drakt, valgte å bruken køllen på relativt alternativt vis foran tilreisende bortesupportere på vei i garderoben etter å ha kvestet Andreas Petterson midtveis i 1. periode. Ante hadde visst nok knetaklet Steffen Thoresen i kampen før. Det gikk en kule varmt på nettet. Fra begge hold. I overkant faktisk, om vi skal være helt ærlige.

Men reprise av semifinalen fra 2004 altså. Oilers tok første stikk i Siddishallen. Storhamar svarte i sin første hjemmekamp og festet videre grep med seier i Stavanger i kamp #3. Oilers reiste dermed til Hamar for to strake bortekamper med kniven på strupen og vant på overtid i første forsøk. I kamp #5 var det derimot bom stopp og dragene vant enkelt 5-1. Kanskje gikk lufta litt ut av Oilersmannskapet etter disse kampene? Et skadesvekket Storhamar kom i alle fall til Stavanger og vant 3-2 i kamp #6. Oilerssesongen var dermed over etter tap 2-4 i kamper.

2008/09

Vi kan oppsummere disse sluttspillene sammen. Det er nemlig fort gjort.

I 2008 vant vi for andre (og forhåpentligvis siste) gang i klubbens historie ingen sluttspillkamper. Sesongen var over mens kalenderen ennå viste februar. Vi scoret totalt tre mål. To av dem ved Snorre Hallem, ett ved Juha Kaunismäki. Ære være sluttspill-clutchen og kapteinen, men hvor var våre naturlige målscorere?

Sluttspillet 2009 ble ikke stort bedre. Vi vant riktignok to kvartfinalekamper, men det skjedde etter at Storhamar fikk lede kampserien 3-0. Da vet alle at løpet nært sagt alltid er kjørt. Trøsteseire med andre ord. Og det med tidenes tyngste oilerslag spiller for spiller. Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det ble rensket opp foran neste sesong.

Men tre NM-exiter på rad mot Storhamar altså. Ikke rart vi utviklet en viss allergi og gulblå eksem. Sportslig ledelse valgte både i 2010 og 2013 bedre rankede motstandere enn SIL på veien mot kongepokal. Det skulle gå hele seks år før lagene møttes på ny.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Markus Søberg (bildet) og resten av gutta møter Storhamar i det som er Oilers første finale siden 2017. (foto: Oddmund Sola)

Vi sparer imidlertid finalemøtet i 2015 til slutt i denne gjennomgangen. Rett og slett fordi det er så spesielt. Dermed er vi kommet til lagenes sjette NM-batalje, som gikk av stabelen allerede året etter.

2016

Storhamar ventet nemlig  på motsatt banehalvdel også denne våren. Nå handlet det om semifinale. Det ble en langtur som ikke ble avgjort før i syvende og siste oppgjør i DNB Arena.

Apropos hjemme- eller bortebane,  det var nærmest bortebanefordel innledningsvis av denne semifinalen. Oilers og SIL vant begge sine første bortekamper før det «normaliserte» seg med seiere i egne huler. At Oilers fikk spille den avgjørende syvende kampen i en fullsatt og entusiastisk DNB Arena gjorde nok ingen ting.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjenner du igjen denne forwarden på San Jose Sharks? Rudolfs Balcers herjet da Oilers slo Storhamar 4-3 i NM-sluttspillets semifinale i 2016. (foto: Oddmund Sola)

2019

Foreløpig siste sluttspillmøte mellom årets finalister fant sted i semifinalen 2019. SIL kom fra en strålende sesong forut med dobbelt gull. Vi kom fra et gedigent mageplask etter sju gull på åtte forsøk. Vi valgte overskriften The Comeback for anledningen, og leverte også en opptur målt mot det som skjedde våren før.

Da Storhamar stilte opp på motsatt halvdel av isen i semifinalen ble vi derimot for små. Det måtte seks kamper til for å kåre en vinner, men vi må være ærlige og si at de gulblå fra Hamar var klart best semifinalen sett under ett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik endte det sist. Patrick Ulriksen (bildet) og resten av Oilers måtte se Storhamar vinne kamp #6 i Stavanger, og med det semifinalen i NM-sluttspillet 2019 med 4-2 i kamper. Passer vel greit med revansje i årets finaler? (foto: Oddmund Sola)

Men altså, vi valgte å spare selve rosinen i pølsa fra fortellingen om Oilers og Storhamar i NM til slutt. Her kommer den.

2015

Langt fra alle hockeyelskere får oppleve sitt lag spille finale. Enda færre å vinne en finale. Avgjørende kamp hjemme nærmer seg det eksklusive. I en siste og endelig kamp #7? Et privilegium. Alt dette fikk Oilersfamilien dele våren 2015.

Det ble finalefest på alle måter. Sju spennende kamper. Fulle hus i begge arenaer. Masse adrenalin såvel på isen som blant supporterne og ikke minst lokale medier rundt begge lag. Storhamar satte press på Oilers da de vant kamp #3 i DNB Arena og tok føringen 2-1 i kamper. Regjerende mester svarte derimot på direkten og vant den neste i fjøset.

For øvrig hold lagene sine hjemmebaner, og da er matematikken enkel. Oilers kunne feire sin fjerde strake kongepokal etter seier i kamp syv hjemme i DNB Arena. En hockeytriller av de sjeldne var over og Stavangers’ største kor kunne nok en gang synge Hjemmakamp sammen.

Every kid dream of playing in Game Seven …

Nedenfor kan du se serien 20 år med Oilers sin episode om sesongen 2014/15. Kos deg gjerne med hele programmet, men om du vil direkte til sluttspilldramatikken spoler du til 4:30. Da får du med deg litt bonus-morro med semifinalen vi vant 5-0 i kamper mot Vålerenga (ja, du leste riktig).

Videre blir det gjennomgang av den episke finalen mot Storhamar, kommentert av Kjetil og Kjetil sammen med den gang oilersspiller Christian Hanson.

Gåsehudgaranti!

Artikkelen fortsetter under videoen.

Tallenes tale

Helt til slutt, om du vil ta et skikkelig dypdykk i tall og fakta fra historien om Oilers vs SIL i sluttspill. Da tar du turen til #oilersstats.  Klikk på bildet under og gjør som illustrert.

  1. Velg Kamper i hovedmenyen.
  2. Sett inn Alle (Sesong), Sluttspill (Serie) og Storhamar (Motstander) i kolonnene for sortering.
  3. Enjoy!