Kamper

Norsk Topphockey

 

Oilers – Frisk Asker i finalen

Ingen oddsbombe at Oilers møter Frisk i årets finaler, om man sjekker forståsegpåernes tips foran sesongen. Ny finale for Oilers sto på blokken for de fleste. Orangetrøyene fra Asker var blant de heteste kandidatene til den andre plassen, sammen med Lørenskog og Storhamar. Begge de sistnevnte feilet derimot allerede i kvartfinalen.

Dermed fritt frem for Sune Bergmans mannskap, som på vei til finale sendte Vålerenga (4-2 i kamper) og Lillehammer (4-1 i kamper) ut av NM-sluttspillet. Med det er askerbøringene klare for sin første finale siden 2008. Forrige kongepokal ble hentet til Askerhallen i 2002.

Oilers poengkonge Mark Van Guilder har vært sentral mot Frisk denne sesongen, ikke minst i oppgjørene i Askerhallen. #29 vil garantert sette sitt preg på de kommende finalene også. (foto: Oddmund Sola)

Fortellingen om Oilers og Frisk Asker i sluttspillsammenheng er ikke veldig lang. Lagene har møtt hverandre to ganger tidligere, begge ganger i kvartfinale.

2011 ble en målrik affære. Første kamp i Siddishallen endte riktignok «bare» 2-1. Videre rant derimot målene inn. Askerbøringene vant kamp #2 6-2, mens Oilers fulgte opp med 6-1, 8-4 og 5-2 i de tre neste, og dermed 4-1 i kamper totalt.

2013 ble en jevn affære, selv om Oilers til slutt gikk videre med komfortable 4-1 i kamper.  Oilers vant de to første oppgjørene i overtid, og serien forsatte med ettmålsseiere i de tre neste. Frisk vant med kniven på strupen den fjerde kampen i Askerhallen, uten at det rakk til mer enn en kamps forlengelse av sesongen.

Eirik Salsten (t.v.) og Kristian Forsberg kunne juble for 5-2 over Frisk Asker i oktober. Får vi mer jubel i NM-finalen? (foto: Oddmund Sola)

Hva så med inneværende sesong? Det eneste soleklare tapet den ene eller andre veien kom i DNB Arena 5. januar. Frisk lyktes med det meste og påførte Oilers 1-5 foran eget publikum.

Bortsett fra dette oppgjøret ble 2016/17 en jevn affære. Oilers vant riktignok 5-2 i DNB Arena i oktober, men kampen var tettere enn resultatet tilsier. Tre kamper i Askerhallen endte med spilleforlengelse. Oilers avgjorde alle til sin fordel. To i sudden death. En etter straffer.

Disse to vil garantert komme i fokus de neste ukene. Henrik Holm (i hvitt) og Niklas Dahlberg vokter målet for hver sitt lag i finalen. (foto: Oddmund Sola)

Historisk har det vært mye hockeytrafikk mellom Stavanger og Asker. Tidlige Viking-profiler som Vern Mott og Rod Winkler havnet begge i Asker etter flere år i Stavanger. Det samme gjorde vår lokale Carl Gunnar Gundersen, riktignok bare som et kort stopp på vei mot Vålerenga.

En annen profil det er verdt å merke seg er askerbøringenes yndling Kyle McDonough. Som legende å regne i Askerhallen, etter å ha vært sentral i lagets reise mot kongepokalen 2002. Kyles første stoppested i norsk hockey var derimot Siddishallen og tre sesonger med Viking tidlig på 90-tallet.

Etter at Oilers overtok i Stavanger har bevegelsen i hovedsak gått motsatt vei. Morten Bakkene gikk fra Frisk og rett inn i førsterekka med Jari Kesti og Tomi Suoniemi i første elitesesong. Videre kom far og sønn Sethereng samme vei. Rene som spiller, Morten som trener for Oilers 2 og assistent for Larry Huras på A-laget. Vår egen Lars-Peder Nagel hører også med. Opprinnelig fra MS, men med flere år i Frisk bak seg da han etter noen år utenlands kom til Stavanger i 2006.

Har vi glemt en? Nei, selvsagt har vi ikke det. Vi tar ham bare til slutt. Christian Dahl-Andersen kom til Oilers sammen med Morten Bakkene sommeren 2003. Nærmere 750 kamper og over 600 poeng senere gir han seg. Med finaler mot gamleklubben Frisk og barndomsvennen Anders Bastiansen i siste runde. Spesielt.

Ringen er sluttet for CDA. Nå gjenstår det bare å slå gamleklubben og kompis Anders Bastiansen i karrierens siste finale. (foto: Oddmund Sola)

Har du lyst å lese deg opp på den over 80 år lange historien til Frisk anbefaler vi Reidar Andersens solide artikkel på klubbens hjemmesider.