Kamper

Norsk Topphockey

 

Sluttspillhistorien Oilers vs SIL

Sesongens NM-semifinaler starter opp med Vålerenga vs Frisk Asker torsdag. Fredag er det duket for vårt første oppgjør, mot Storhamar i CC Amfi. Det er syvende gang vi møter de gulblå i NM. Flest ganger mot noe lag i vår sluttspillhistorie.

Og hvilken reise det har vært. Fra første smak av medaljer etter den euforiske kvartfinalefeiringen i 2004. Via tre års ørkenvandring med endestasjon Hamar fra 2007-2009. Til to episke serier med avgjørelse i kamp #7 i DNB Arena i 2015 og 2016.

2004

Vi må se Oilers’ første NM-sluttspill i en større sammenheng for å forstå følelsene det fikk frem i Stavanger. Dette var første sluttspill i Siddishallen siden 1995. Da Oilers gikk hen og fikset medaljer i første forsøk ble det feiret som om det var gull.

For Storhamar var det bare nok en sesong på jobb. I alle fall i denne perioden av klubbens historie. Hedmarkingene gikk senere samme vår seirende ut av norsk hockeys mest dramatiske finaleserie. Mot Vålerenga mætt fjøs, på overtid i kamp #7. De færreste ved Mjøsa husker særlig fra semifinalene mot det ferske elitelaget fra Stavanger…

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Storhamar er laget Oilers har møtt flest ganger i NM-sluttspillet. Her fra et møte i CC Amfi. Mandag 18. april braker det løs igjen. (foto: Fredrik Olastuen)

Og kanskje var det litt tomt på tanken i Oilersfamilien også, etter utladningen mot TIK i kvartfinalen? Vi ledet riktignok kamp #1 i Siddishallen til det gjensto to minutter. Da lyktes like godt Storhamar med to langskudd pluss en kontring. Game over. De neste kampene på Hamar (semifinalen ble spilt best av fem) ble mest som transportetapper å regne for den senere norgesmesteren mot et skadeskutt Oilers.

2007

Sammen med spetakkelfinalen mot Vålerenga i 2014 er vel dette sluttspillserien som har fremkalt mest følelser utenfor isen i Oilers’ historie. For oss toppet det seg vel i kamp #5. Kvartfinalehelten fra 2004 Teemu Kohvakka, nå i SIL-drakt, valgte å bruken køllen på relativt alternativt vis foran tilreisende bortesupportere på vei i garderoben etter å ha kvestet Andreas Petterson midtveis i 1. periode. Ante hadde visst nok knetaklet Steffen Thoresen i kampen før. Det gikk en kule varmt på nettet. Fra begge hold. I overkant faktisk, om vi skal være helt ærlige.

Men reprise av semifinalen fra 2004 altså. Oilers tok første stikk i Siddishallen. Storhamar svarte i sin første hjemmekamp og festet videre grep med seier i Stavanger i kamp #3. Oilers reiste dermed til Hamar for to strake bortekamper med kniven på strupen og vant på overtid i første forsøk. I kamp #5 var det derimot bom stopp og dragene vant enkelt 5-1. Kanskje gikk lufta litt ut av Oilersmannskapet etter disse kampene? Et skadesvekket Storhamar kom i alle fall til Stavanger og vant 3-2 i kamp #6. Oilerssesongen var dermed over etter tap 2-4 i kamper.

2008/09

Vi kan oppsummere disse sluttspillene sammen. Det er nemlig fort gjort.

I 2008 vant vi for andre (og forhåpentligvis siste) gang i klubbens historie ingen sluttspillkamper. Sesongen var over mens kalenderen ennå viste februar. Vi scoret totalt tre mål. To av dem ved Snorre Hallem, ett ved Juha Kaunismäki. Ære være sluttspill-clutchen og kapteinen, men hvor var våre naturlige målscorere?

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Gamle lagkamerater takker av av etter en lang karriere. Pål Johnsen og Snorre Hallen la begge skøytene på hylla etter at Oilers og Storhamar hadde gjort opp om NM-gull i finale #7 2015. (foto: Oddmund Sola)

Sluttspillet 2009 ble ikke stort bedre. Vi vant riktignok to kvartfinalekamper, men det skjedde etter at Storhamar fikk lede kampserien 3-0. Da vet alle at løpet nært sagt alltid er kjørt. Trøsteseire med andre ord. Og det med tidenes tyngste oilerslag spiller for spiller. Aldri så galt godt for noe. Det ble rensket opp foran neste sesong.

Men tre NM-exiter på rad mot Storhamar altså. Ikke rart vi utviklet en viss allergi og gulblå eksem. Sportslig ledelse valgte både i 2010 og 2013 bedre rankede motstandere enn SIL på veien mot kongepokal. Det skulle gå hele seks år før lagene møttes på ny.

2015

Da handlet det imidlertid om selveste kongepokalen. Det ble finalefest på alle måter. Sju spennende kamper. Fulle hus i begge arenaer. Storhamar satte press på Oilers da de vant kamp #3 i DNB Arena og tok føringen 2-1 i kamper. Regjerende mester svarte derimot på direkten og vant den neste i fjøset.

For øvrig hold lagene sine hjemmebaner, og da er matematikken enkel. Oilers kunne feire sin fjerde strake kongepokal etter seier i kamp syv hjemme i DNB Arena. En hockeytriller av de sjeldne var over og Stavangers’ største kor kunne nok en gang synge Hjemmakamp sammen.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Kjenner du igjen denne forwarden på San Jose Sharks? Rudolfs Balcers herjet da Oilers slo Storhamar 4-3 i NM-sluttspillets semifinale i 2016. (foto: Oddmund Sola)

2016

Semifinaler denne gang. Oilers hadde hjemmebanefordel som seriemester. Eller kanskje det var bortebanefordel som gjaldt innledningsvis i denne serien? Oilers og SIL vant begge sine to første bortekamper før det normaliserte seg med seire i egne huler. At Oilers fikk spille den avgjørende syvende kampen i DNB Arena ble dermed en avgjørende faktor når alt kom til alt.

Så får vi se hva de neste ukene tilfører den allerede spennende historieboken. At det blir tett og jevnt står derimot lavt i odds. Inneværende seriesesong endte med tre seire til vært av lagene. Begge lag vant to kamper på bortebane. Spenn fast sikkerhetsselen. Dette blir moro!

Om du vil ta et skikkelig dypdykk i tall og fakta fra historien om Oilers vs SIL i sluttspill tar du turen til #oilersstats.  Klikk på bildet under og gjør som illustrert.

  1. Velg Kamper i hovedmenyen.
  2. Sett inn Alle (Sesong), Sluttspill (Serie) og Storhamar (Motstander) i kolonnene for sortering.
  3. Enjoy!