Kamper

Norsk Topphockey

 

Større skøyter klare for Noah

Skøytene er strengt tatt de samme for Noah Bergersen Aarthun, men han har skrevet sin første seniorkontrakt med Oilers og tar med det plass i backkorpset foran sesongen 2022/2023. Så langt har det blitt 39 kamper på A-laget for unggutten som frem til U18  spilte løper. Nå gleder han seg til fortsettelsen som seniorback.

 

Det var ikke opplagt at det skulle ende slik for unge Aarthun, som virkelig har gått hockey-gradene i ordets rette forstand.

– Det stemmer. Jeg var absolutt ikke som André. Det unge talentet som alle i hockeymiljøet hørte om, sier Noah og smiler, med adresse til sin gode venn og lagkamerat André Bjelland Strandborg.

– I ungdomsårene var jeg titt og ofte benket. Jeg tror jeg har spilt såkalt opp kun to ganger, tilbake på U15 og U16. Jeg var ofte dritdårlig, og ganske dårlig i å være dårlig, sier Noah, fremdeles med glimt i øyet.

Som U18-spiller kom det til et punkt hvor han valgte å ta en pause.

– Jeg var ganske lei rett og slett. Skoleveien fra Hundvåg til Wang tok sin tid og jeg ble derfor bare værende rundt hallen mens jeg ventet på trening. Lange dager med andre ord, samtidig som mange av kameratene mine var i ferd med få seg jobber og levde livet. Det fristet meg også.  Jeg skrev melding til Jøgga (Jørgen Forgaard, red.anm.) og sa jeg ikke kom på trening neste dag. Heldigvis ble jeg møtt med forståelse. Jeg trengte en timeout, forteller Noah.

En prat med Juha Kaunismäki ble viktig for valget videre.

– Juha fortalte at han hadde hatt en lignende periode som alderbestemt spiller, og vi snakket litt om hvordan han hadde håndtert det . Det hjalp meg til å sette ting i perspektiv. Jeg var heller ikke klar for å slutte med hockey på videregående og skifte skole og valgte å fortsette, sier Oilers #2.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Noah Bergersen Aarthun står så langt bokført med 39 kamper for Oilers. Her fra et oppgjør mot Frisk Asker desember 2021. (foto: Oddmund Sola)

Tilbake på laget ble det også skifte til back.

– Jeg ønsket egentlig å omskolere meg på U16, men tenkte at det sikkert var alt for sent. Det gikk imidlertid fint etter hvert. Jeg har selvsagt måttet terpe en del på detaljer, for eksempel omlegging fra skøyting fremover til bakover, men det har bare gjort meg til en bedre spiller, sier Noah.

Etter pausen kjente Oilers’ foreløpig siste signering også på lavere skuldre på isen.

– Jeg hadde tross alt vært ute av det og forventet ikke å få mest istid. I stedet tenkte jeg at om jeg gjør det bra får jeg mulighetene jeg fortjener. En innstilling jeg har valgt å ha på veien videre, sier Noah.

Og mulighetene viste seg å komme.

– Jeg husker godt en kamp med mye benkesitting. Jeg tenkte at slik skulle det sikkert være. Så ble jeg plutselig satt utpå som back i powerplay. Det er slike muligheter det gjelder å gripe når de kommer, sier Noah, som også ble kalt inn til trening med A-laget flere ganger i forbindelse med landslagspauser. Etter hvert ble en sentral plass i Christer Nylunds U20-mannskap til juniorkantrakt med A-laget foran sesongen som nettopp ble avsluttet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Så langt har det stått "Junior" over #2 Aarthuns plass i garederoben. Nå signerer Hundvåg-gutten sin første A-lagskontrakt med Oilers. (foto: Kjetil Garvik)

Og nå er det Noahs første ordinære A-lagskontrakt som gjelder. Han liker plassen bakerst på banen.

– Som back ser du alt foran deg. Forserer du en motstander eller to vet du hva som lurer bak. Det passer meg. I tillegg liker jeg å flytte puck og bruke skøyteferdighetene mine. Forskjellen fra U20 til A-laget er imidlertid stor. Ikke minst med tanke på tempo. Tiden du har til å tenke i hver enkelt situasjon, sier Noah, før han trekker et ekte Todd Bjorkstrand-kort opp av hatten.

– Dermed handler det nå om å finne tryggheten og godfølelsen på øverste nivå for meg. Som alle andre andre har jeg selvsagt drømmer og ambisjoner som spiller. Men det viktigste er å jobbe i nåtid. Trening for trening. Kamp for kamp. Så får vi se hvor det ender, sier Oilers’ ferske backsignering.

Noah gleder seg til det som kommer. Han har for lengst funnet seg til rette som en av garderobens såkalt yngre spillere. I skrivende stund meldes det et knippe spillere fra Oilers’ yngre garde frister lykken i Narvik kommende sesong, mens andre fremdeles blir å finne i DNB Arena.

– Samholdet mellom oss med kortest fartstid på seniornivå er veldig bra. Det betyr mye. Etter å ha gått gradene i alderbestemte klasser bruker man gjerne litt tid på å venne seg til det «voksne» miljøet. Når det er sagt er jo hele garderoben ganske ung. Enkelte er bare litt mindre unge enn oss yngste, sier Noah og smiler.

Og tiden flyr som kjent. Snart er det hans tur å ta imot nye rekrutter.

– Jeg husker godt da jeg var helt fersk og hentet inn for å supplere på A-lagets trening. Jeg var skikkelig nervøs og grudde meg egentlig til hele greiene. Så fikk jeg avgårde et bra skudd under en øvelse. Matti (Mathias Trettenes, red.anm) slo på leggskinnet og nikket annerkjennende, og vipps gikk alt mye lettere. Det skal ikke så mye til, avslutter Noah Bergersen Aarthun til oilers.no.

Vi er glade for å ha #2 Aarthun med videre og gratulerer med ny kontrakt.