Kamper

Norsk Topphockey

Oilers er norgesmester 2023

Det ble en kveld for historiebøkene da årets finalister Oilers og Storhamar møttes til en syvende og avgjørende kamp i DNB Arena.  Få – om noen, kunne regissert en mer spennende serie og et poeng var det at bortelagene stort sett har vunnet de siste kampene.

Det var en enorm stemning i Dnb Arena før kampstart og spenningen var til å ta og føle på. I kamp syv handler det mye om det «mellom ørene» og allerede etter 18 sekunder fikk vi et varsku her – av Eskild Bakke Olsen men Holm fikk en god regning. Like etterpå er gjestenes Edvardsen farlig frempå men pucken glir av køllebladet idet han skal skyte.  Det er ingen tvil om at gjestene hadde som plan å gjøre det de har gjort i alle de tre foregående finalekampen i Dnb, nemlig å lede til første pause. De kjørte på og etter åtte minutter ledet de antall skudd med 5-1.

Byttå hjem i år! Foto: Fredrik Hagen

Frem til hadde begge lag unngått fryseboksen men når Hjelm i et forsøk på noe annet plasserer kølla i ansiktet på Gervais så må det bli to minutter på ham. Historisk sett ingen fare for gjestene men hjemmelaget har planer om å «ødelegge» sin statistikk som sier ingen mål i powerplay i finalespillet for deres del.  Det etableres men det blir ikke så lenge man er en mann mer for drøye halvminuttet ut i overtallet ryker Ludvig Hoff på en tominutter for slashing – i offensiv sone.  Dermed spilles det fire mot fire selv om det virker som om bortelaget har overtall for de spiller «powerplay» i Oilers sone. Etter hvert klarer hjemmelaget å utligne presset og bortelaget venter til Hjelm skal fullføre sin utvisning slik at de kan teste ut sitt betydelig mer effektive overtallsspill en hjemmelaget. Men nei, idet Hjelm kommer på isen er det allerede fem utespillere på isen for bortelaget og det ender opp med ny utvisning for å ha hatt en spiller for mye på isen. Eskild Bakke Olsen soner den men når Hoff er på isen og hjemmelaget har overtall så blir det ikke de store farlighetene rundt Gran i Sil-buret.

Med spill fem mot fem er det bortelaget som fortsetter og dominere. Eskild Bakke Olsen er bare et dårlig mottak fra å få skutt men det blir ingenting ut av det. På tampen får også hjemmelaget noen muligheter. Både Tangen Henriksen og Mauldin har sine muligheter. Med seks sekunder igjen av perioden får vi kveldens første icing før vi går til første pause med 6-7 i skudd og med det faktum at bortelaget IKKE leder for første gang i finalekampene i Dnb Arena.

Pausepraten må ha vært av det gode slaget for hjemmelaget for plutselig er det de som har momentum. Selv om bortelaget i skuddstatistikken er med så er det hjemmelaget som styrer mye av spillet. Berg-Paulsen finter seg fri i slottet men når han skal snu seg og skyte er pucken borte. Hoff legger inn mot Strandborg men han er akkurat for sent ute.  Der hjemmelaget stort sett tapte dropper i første periode så vinner man droppene nå og da kommer sjansene.  Nevnte Berg-Paulsen tar med seg pucken inn i sonen og får sendt avgårde et rapt håndleddskudd men Gran er med.  Like etterpå er hjemmelaget hardt på i sonen til SIL og pucken legges fra bak mål, ut i slottet men mellom bena på Dineen som ikke rekker å reagere før pucken er klarert.  Storhamar har også en enorm sjanse hvor pucken går mellom bena på Holm men glir akkurat på utsiden av stolperoten.  Og nå, akkurat idet gjestene føler de er litt på vei inn i matchen igjen så scorer hjemmelaget.  Hjemmelaget erobrer pucken dypt i egen sone og Kissel ser at Lefebvre har tyvstartet litt motsatt. En flott pasning senere kan vår Nr 40 ta med seg pucken inn i sonen. Han har med seg Gervais på motsatt mens Sverre Rønningen er eneste back i faresonen. Når nevnte Rønningen legger seg så åpner muligheten seg for å fyre av, og Lefebvre lar seg ikke be to ganger, 1-0!

Det virker som om bortelaget blir litt rystet av scoringen og nå tenker kun fremover for plutselig får hjemmelaget noen gedigne sjanser alene med Gran. Mauldin  er nære på og selv om bortelaget forsøker å jobbe seg inn i kampen igjen så spiller hjemmelaget særdeles disiplinert.

Idet vi runder halvspilt kamp lever kampen. 1-0 er ingen ledelse og Rønnild er farlig frampå når han tester Holm men sistnevnte er med. Like etterpå er Gervais farlig frampå når Kissel slipper pucken frem. Men Gran er med og hindrer ny scoring. Så er det andre veien og både Rønnild og Løvlie er svært nære på å få lirket pucken over mållinja men Holm og Co er på jobb.  Og når Tommy K og Solem ender opp i en prat etter at Holm har reddet skuddet så blir det akkurat det. En prat. Tommy K lovet jo å holde seg unna utvisningsboksen og det løftet holdt han. Og så scorer plutselig hjemmelaget igjen. Litt ut av ingenting kan man si. Klavestad legger en høy puck fra egen sone og inn i Sils sone. Øksnes er først på den men virker usikker på hva han skal gjøre når Tangen Henriksen legger press. Han legger derfor pucken vant ut, men der treffer pucken skøyta til Dineen med noe som ender opp som en fin pasning til Beck som står alene midt i slottet. Han snur seg på femøringen og sender pucken rett i mål – til side for Trym Gran. 2-0!   Rent umiddelbart virket skuddet tagbart for keeper men han er kanskje noe dekket av Saxrud Danielsen. Uansett 2-0 og målet kommer altså av den typen Sil-trener kaller «å gi bort mål».

Hjemmelaget fortsetter å styre og stemningen er stigende i Dnb Arena. Den stiger ytterligere når Ludvig Hoff går ned og tekker et knallhardt skudd fra Kindl. Like etterpå skyter Tangen Henriksen ETTER at dommer har blåst. Han prøver med hendene å forklare at det var et uhell og slipper unna. Dog har Rønningen og Beck noe uoppgjort og benytter anledningen til å ta en prat, og det til tross for at Rønningen er både et og to hoder høyere enn Beck!

Nå virker de blågule slitne mens hjemmelaget har energi som aldri før. Kissel er nære på når Gervais legger pucken inn på mål. Det nærmer seg pause og 28 sekunder før andre pause tørr publikum synge «Oilers ska ta byttå hjem i år» – for første gang i kveld.

Tredje og potensielt siste periode har sine klare premisser. Bortelaget MÅ frem og score. Hjemmelaget MÅ ingenting og kan slippe pucker ut i midtsonen og la tiden gå. Men man må ikke bli for passiv. Da blir det trøbbel. Det forventede SIL-presset kommer men hjemmelaget er i norsktoppen også på det å spille denne type spill. Full kontroll og ta sjansene når de byr seg. Etter 41.18 får Tommy K skutt to ganger og like etterpå Berg-Paulsen i det som ender opp med en VAR-kikk for dommerne etter tips fra Tommy K. Bildene viser vel ikke noe mål selv om pucken er et sted under leggskinnene til keeper – rundt målstreken. Uansett ingen mål, og de neste minuttene klarer bortelaget å få litt troen. Både Eskild Bakke Olsen og Patrick Thoresen tester Holm før Dan Kissel tar en unødvendig tominutter for høy kølle idet vi runder fem spilte minutter. Kveldens første skikkelige overtall for bortelaget og det på et svært gunstig tidspunkt. Bortelaget som får hvilt litt i form av en timeout samtidlig tar øyeblikkelig kontroll i hjemmelagets sone men vi ser på pasningene at spillerne er slitne og etter tyve sekunder klareres pucken. Femten sekunder senere skjer det samme igjen. Når Patrick Thoresen forsøker å ta pucken med seg inn i sonen så møter han lokomotivet fra Kvernavigå i form av en takling som kan fungere som en test på om vantet i Dnb Arena tåler en støyt. Vantet holdt og få sekunder senere er Tangen Henriksen igjen i veien når han akkurat får hindret samme Thoresen i å skyte et farlig skudd.  Dermed klarer Oilers å avverge scoring i undertall og tiden går.

Hjemmelaget har nå god kontroll. Og skuddene som gjestene får er Holm parat på. Det sitter langt inne for dommerne å ta utvisninger nå. Og akkurat det er Ludvig Hoff noe oppgitt over når han  helt klart trippes bak gjestenes mål av en blågul. Dommerne er dog ikke i tvil noen sekvenser senere.  Etter at Ulriksen og Quenneville kolliderer så mener tydelig sistnevnte seg urettferdig behandlet.

Derfor utfører han ved første anledning en stygg takling mot Colton Beck, som blir liggende.
Sluttspillista for å gi matchstraff ligger uendelig mye høyere enn i seriespillet men etter å ha sett på video har ikke dommerne annet å gjøre enn å gi Quenneville direkte matchstraff. Når dommer etter videodømming skal avsi dommen så går stemningen i Dnb Arena fra elektrisk til helt stille. Så sier dommeren matchstraff og så blir det elektrisk stemning igjen.. Dermed får hjemmelaget spille overtall i halvparten av de ti minuttene som er igjen.  Det begynner bra. Man etablerer seg og plutselig har Gervais hele slottet alene. Han fyrer av men stanga hindrer scoring. Også Lefebvre og Karlsen prøver seg men så er det stopp. De tre siste minuttene av overtallet virker det som det er viktigere å få tiden til å gå enn å score.  Kanskje man ikke ville ødelegge «verdensrekorden» i antall overtall uten mål – som det ble snakket om før kampen ?  Uansett så holder gjestene unna og det er ennå fem minutter igjen – lenge nok til å score på ett, to og tre mål i ishockey!

Men gjestene er ferdige. De prøver å mobilisere men det blir vanskelig – og særlig når Mauldin er på isen. Maskinen Mauldin er overalt og selv om Kindl har sikkert 20 meters forsprang er det like før han tar han igjen når han har lagt en dyp puck fra egen sone. På den måten går tiden og på 57.10 går Trym Gran av isen og erstattes av en utespiller ekstra. Påfølgende dropp vinner hjemmelaget og legger pucken kontrollert i midtsonen.  Like etterpå får Rønningen sendt avgårde et skudd men det går utenfor. Hjemmelaget slår «glass ut».  Neste runde får Edvardsen muligheten men han er for skrått på mål så Holm har god kontroll. Siste minutt spilles.  Storhamar spiller frem og tilbake på blålinjen men ingen skyter og da går tiden fort. Til slutt er det Booth som prøver men via leggskinnet til Holm og ut.  Sekundene går og når det blåses for høy kølle er det bare 19 sekunder igjen og Oilersspillerne på benken koster på seg noen smil. De ser hvilken dette går og når sekundene tikker ut er det kun Colton Beck som ikke blir med gjengen og feirer. Han er i andre enden av isen og scorer mål!  Man kan mistenke Kindl for ikke å ha brydd seg altfor mye om det ble 0-2 eller 0-3 men uansett så gjør Beck seg selv til tomållscorer i kamp 7! Noe å fortelle barnebarna det!

Dermed eksploderer Dnb Arena, og klubbeier Tore Christiansen har selvsagt funnet frem gulldressen mens jublende tilskuere tar del i gledesscenene på isen.  Dennis Sveum får kveldens høyeste applaus når han kåres til dagens Oilersspiller. Oilers har dermed tatt sitt 9 Norgesmesterskap og er nå alene på andreplass på listen mens Storhamar fortsatt står med sine 7.
I en sådan stund må det være på sin plass å trekke frem supporterne til Storhamar. De har møtt opp i hopetall på alle kamper og laget bra med liv. Støtter sitt lag i tykt og tynt og slenger lite ukvemsord av dårlig kvalitet. De ble stående igjen å klappe til sine spillere etter kampen og flere av dem stod også og klappet for Oilers-spillerne etter at sine egne hadde gått av isen. Blant flere var også klubbeier Tore Christiansen borte hos dem og bukket – som takk for kampen.  En flott supportergjeng fra Hamar!

Så får Oilers-publikummet få litt skryt for sin applaus når Storhamars spillere ble oppropt og fikk sin sølvmedalje.

Den syvende finalekampen er ikke noe som spilles særlig ofte. Når det gjaldt som mest så var Oilers best. Det samme skjedde mot Sparta i semifinalene i gjor og det har skjedd i finalespill mot Storhamar også før. Er det tilfeldig ? Vinnerkultur er noe som skapes og som kan gjenskapes. De aller fleste spillerne i Oilers var i en «kjent» posisjon før kveldens kamp. Ingen tvil om at det kan være til hjelp. Derfor ble det også en av de beste finalekampene for Oilers i år – når det virkelig trengtes.

Det er alltid fint å se når lagene takker hverandre for kampen. Etter 435 intense minutter hvor man aldri har fått fred og man har forsøkt å komme under huden på motstanderen både psykisk og fysisk så står man og omfavner hverandre og takker for kampen. Hockeyfamilien!

KVELDENS ØYEBLIKK

Kunne vært mange men må bli når pensjonist Dennis Sveum mottar kongepokalen og skøyter mot guttene og «We are the champion» spilles og konfettien drysser. Et øyeblikk for minneboken!

KVELDENS STJERNER

### 38 HOLM

Den mest verdifulle spilleren i årets finaler holder nok engang nullen. Fikk det egentlig ikke SÅ travelt og fikk god hjelp. Nok en gang er keeperspillet med å avgjør en finaleserie!

## 36 BECK

Har fått mye tyn i år for å levere for ujevnt. Hva er da bedre enn å levere to mål i kamp 7 ? Sentral når det virkelig gjelder og må ta støyten når Quenneville gikk sur.