Kamper

Norsk Topphockey

Matchpuck!

Sudden death måtte nok en gang til for å skille Oilers og Sparta og som forrige gang var det igjen Oilers som trakk det lengste strået. Mario Lucia rotet vekk pucken på offensiv blå men det ble i stedet en flott pasning til Daniel Bøen Rokseth som fra blålinjen sendte pucken rett i mål. Dermed har Oilers matchpuck foran søndagens batalje i Sarpsborg.

Fra første dropp var krigen i gang og Sparta kjørte på med tre skudd før halvminuttet var gått men Oilers var med. Et fint bevis på oppofrelse fikk vi når unggutten Berg-Paulsen kastet seg på et Spartaskudd og hindret en farlig situasjon. Like etterpå er ungdomsrekka i aksjon og Haglund er centimetre fra å gi hjemmelaget ledelsen på en flott backhand.  Istedenfor er det bortelaget som bryter og når pucken går raskt fra Kopperud til Stormli så er plutselig han og Svendsen helt alene med Holm i Oilersburet. Stormli legger pucken fint over og Svendsen lar seg ikke be to ganger, 0-1 og en sjokkåpning fra bortelaget.

Scoringen satte ikke umiddelbart fyr i noen leire. Mye tid gjenstod og det ble fortsatt trokket til en hver duell, og i en slik duell er det unggutten Emil Lilleberg får en billig tominutter for å holde Mauldins kølle når denne kunne vært i scoringsposisjon. På dette tidspunktet hadde Oilers allerede begynt å forstå alvoret så det passet bra med et overtall.

Overtall er noe som har fungert bra i det siste, men det første minuttet i dette overtallet kan glemmes. Sparta jobber knallhardt over hele banen og Oilers har mer enn nok med å komme seg ut av egen sone. Men når minuttet av overtallet passeres har endelig hjemmelaget etablert seg i gjestenes sone. Mario Lucia forsøker først på en frekkis inn fra siden men Lillegrend er med på den men Oilers beholder pucken. Og når Snuggerud finter skudd men legger pucken over til Lucia så banker han pucken i mål bak Lillegrend som blir godt innpakket av Vigier og Lane. 1-1.

Og nå kjører hjemmelaget på. Lagace får en fin passning av Mauldin men Lillegrend er igjen med. Like etterpå er Vigier og Morley ute i rundvant å jobber mot spillere med adskillig mer kilo på kroppen men det er Morley som kommer ut med pucken. Han ser Johannes Johannesen på blålinjen og den skuddglade Hinnagutten lar seg ikke be to ganger. Igjen er det trafikk foran mål og pucken sniker seg inn bak Lillegrend og Oilers leder 2-1.

Oilers fortsetter å kjøre på nå og det er en liten strek i regningen når Rokseth må ta en tominutter for tripping med halvannet minutt igjen av perioden. Det viktige nå er å holde buret rent ut perioden og det klarer Oilers fint. Sparta får ingen skudd og vi går til første pause med ledelse til hjemmelaget selv om gjestene vant skuddene 10-12.

Andre periode har i hele år vært den mest aktive for Oilers, både på godt og vondt og kvelden i kveld var intet unntak. Perioden begynner med en Tommy Kristiansen-utvisning. Han gir Snuggerud ett klask på hjelmen og dommer Johnsen hever armen for utvisning. Når sant skal sies så skulle det vært betydelig flere utvisninger i dette er utvisning. Men dømt er dømt og Tommy gir Snuggerud en verbal skyllebøtte før han kjefter videre på de fleste rundt seg. Oilers sitt overtall er igjen rustent i starten og det går igjen minuttet før det begynner å ligne på noe.

Mauldin prøver seg på en frekkis lik den han scoret på i onsdagens kamp i Sarpsborg men Lillegrend er med. Like etterpå er det gjestene som er farlig frampå men en det blir ikke mål. Men gjestene har nå vært overmodige for plutselig kommer Oilers nærmest fem mot to! Og ved hjelp av nydelig pasningsspill lar Lagace og Mauldin vente på Djupvik som kommer inn like bak de to. Og når han får pucken har han god tid og plass til å plassere pucken tilside for Lillegrend og plutselig leder hjemmelaget 3-1!

Noen minutter senere skjer en situasjon som setter sinnene i kok hos en gammel kjenning. 91 Kristiansen er iferd med å rive seg løs i et som kan bli en «to mot en» situasjon når dommer Johnsen blåser i fløyta. Og grunnen er at buret til keeper Lillegrend er ute av stilling. Tommy fyrer av mot alt og alle og skal nok være glad at det den rutinerte dommer Johnsen som han diskuterer med for hvis ikke hadde han trolig fått seg en 10-minutter i boksen. Like før dette ser samme dommer Johnsen ingenting når Klavestad plasserer kølla si på et sted det gjør veldig vondt hos Morley, altså uten at det gir noe som helst.  Spartaspillernes frustrasjon går fort over for noen sekunder senere er plutselig Scott Allen alene gjennom mot Holm og via stolpen setter han skuddet i mål, 2-3.

Dermed har Oilers gitt fra seg en tomålsledelse og kampen er igjen helt åpen. Og enda verre blir det når Kaptein Lorentzen får to minutter for farlig spill med høy kølle. Farlig spill med  høy kølle skulle faktisk vise seg å bli det eneste dommerne dømte på resten av kampen til begge lags store fortvilelse men dog i rettferdighetens navn helt greit.

Sparta i overtall er plutselig på hugget. Hele seks skudd produseres i dette overtallet og noen av dem er veldig nære scoring. Men Oilers rir det hele av og med fullt lag får endelig ungdomsrekka prøve seg igjen. Istedenfor å spille pucken inn i sonen å fighte etter, så liker de å spille seg inn og når Berg-Paulsen spiller Haglund inn i sonen så er Haglund knapt i skuddposisjon men han skyter likevel og jammen lurer ikke pucken seg inn tilside for Lillegrend, 4-2!  Igjen har ungdomsrekka levert og målet var så enkelt mener Lillegrend at han takker for seg og overlater til Ward å stå resten av kampen. Slikt er alltid populært hos hjemmefansen.

Noen strakser senere er det Mauldin som er for høyt med kølla og må ut i to minutter. Sparta får ikke så mye til i dette overtallet for hjemmelaget jobber godt, men når det tetter seg til foran Holm er Quenneville nådeløs når han får pucken alene i slottet. Holm er sjanseløs og igjen gir Oilers fra seg en tomålsledelse, 3-4!

Men nå virker det som om Oilers ikke bryr seg i det hele tatt om baklengsmålet,men bare maler på og når Jørgen Kvål fyrer av blir det baluba i feltet og den som oppfatter hvor pucken er først er David Morley. Han tar pucken med seg og setter den til side for Ward i Spartamålet, 5-3!

Skulle Oilers ta bedre vare på denne tomålsledelsen ?  Jobben ble ikke lettere når Mats Mostue tar den tredje tominutteren for høy kølle i denne perioden. Gjestenes powerplay starter med at Tommy Kristiansen får to kjempesjanser rett fra dropp, men pucke sklir til side for mål. Etter dette klarer Oilers seg bedre og de rir det hele av, men bare for å se at akkurat idet Mostue entrer isen sender Klavestad i vei en puck fra blålinjen som passerer den godt trafikerte målgården og går  i mål, 5-4!

Og som om ikke det var nok så utligner Sparta like etterpå. Det virker som om Oilers sover når Stormli får gjøre som han vil og når han leverer pucken videre til Kopperud har han bare å sette kølla på pucken så er stillingen 5-5!
Dermed går vi til neste pause med stillingen 5-5 og også denne gang er det gjestene som skyter mest, 10-17.

Tredje periode blir sammenlignet med den andre et langt gjesp. Jo lenger perioden går jo sikrere blir man på at første målet vinner.  Spillerne på begge lag er tydelig slitne nå og personlige feil kan avgjøre så man spiller på små marginer. Dommerne har lagt igjen fløytene i garderoben så det er ingenting å være redd for når man trør til – og det gjør fortsatt begge lag. Det er nære på noen ganger. Joi Johannesen har et skudd i stolpen men med 4-6 i skudd ebber også denne perioden ut og det blir spilleforlengelse.

Satt man i tredje periode og følte at første målet ville bli avgjørende så gjør man hvertfall det i fjerde periode, for nå har man intet valg. Vinn eller forsvinn. Nervene ligger tykt utpå publikum som febrilsk prøver å oppildne sine helter. De 14 tilreisende fra Sarpsborg er også godt engasjert når de ser at både Roest og Kristiansen holder på å bli matchvinnere tidlig i perioden. Men nå overtar hjemmelaget mer og mer av initiativet. Gjestenes forsøk blir mer spede og Holm blir ikke satt på de store prøvene. Keeper Ward på andre siden får derimot flere skudd mot seg. Først er det Stephan Vigier som får pucken fint midt i slottet men Ward er med.

Oilers kjører på med rekka Lucia, Morley og Vigier. Morley legger igjen til Rokseth som skyter. Ward redder men på siden av målet står Vigier. Han er fullstendig i ubalanse men målet er tomt og det er ikke lett å bomme, men han klarer det! Pucken går fra en stupende Vigier rett i stolpen! En utrolig situasjon som Vigier garantert vil huske på om laget skulle tape kveldens kamp!

I neste sekvens bryter bortelaget men nå er Joi Johannesen tilstede med en fantastisk inngripen når Scott Allen forsøker å passere ham. Allen vil ha utvisning men i sudden death i femte kamp i kvartfinalen skal det mere til. Oilers fortsetter å føre nå og når Sparta øyner sjansen å kjører frem mange folk så bryter hjemmelaget og Magnus Hoff sendes alene mot keeper Ward. Hoff kommer nok litt skjevt inn og skuddet reddes av Ward. En god sjanse til å bli matchvinner for Hoff idet vi runder seks spilte minutter av fjerde periode.

Nå begynner det å røyne på men lagene er likevel disiplinerte og tørr å forsøke seg når sjansene byr seg. Både Lagace, Sveum, Mauldin og Lorentzen får sine skuddmuligheter i det vi runder halvspilt periode. Sparta har nå lite offensiv kraft og det er hjemmelaget som kjører showet.

Likevel holder Mostue nesten på å styre pucken i eget mål med hansken men hjemmefansen slipper med skrekken.  Like etterpå får Lagace en halvsjanse men Sparta klarerer ut i midtsonen så de kan foreta et nytt bytt på slitne spillere.  Oilers holder trykket men i sudden betyr det veldig lite for motstanderen trenger bare en eneste sjanse til å score. Og bortelaget får en sjanse der pucken hopper og spretter litt og det er aldri lett å forsvare seg mot, men pucken går utenfor og Mario Lucia overtar pucken. Han virker veldig pigg der han går fra egen sone, lurer Scott Allen elegant og trør inn i gjestenes sone, men der var det slutt. En liten touch gjør at pucken glir av kølla og pucken glir ut til Daniel Bøen Rokseth på blålinjen. Han har heldigvis ingen tid til å tenke. Keeper Ward er dekket av sine egne spillere og hører bare suset av pucken som passerer ham på veg inn i mål. Hele Dnb Arena minus borteseksjonen eksploderer og det som gjennom kampen har vært lettelse i form av tomålsledelse men også fortvilelse over at gjestene gang på gang ble invitert tilbake, ja det ender i glede og lykkerus! Vigier som hadde kjempebommen for noen minutter siden er første mann å omfavne Rokseth før mannen bak angrepet, Lucia også kommer jublende til. Og snart er de der alle!

Det betyr at Oilers leder kvartfinaleserien med 3-2 og kan avgjøre det hele i Sparta Amfi på søndag. Skulle ikke det skje vil det bli en grusom og avgjørende kamp i Dnb Arena kommende tirsdag.

Oilers avgjorde kvartfinale #5 midtveis i 4. periode og har dermed matchpuck mot Sparta i kampen om plass i semifinalen. (foto: Oddmund Sola)

KVELDENS STJERNER

*** 4 JOHANNESEN

Spiller sammen med Snuggerud over halve kampen og har 50% uttelling på skuddene sine. Rutinert i sine valg og vil bli et savn når han forsvinner til tysk hockey etter sesongen. Kan vise mer glede når han scorer. Opp med henda!

** 13 MORLEY

I utgangspunktet er denne fysiske hockeyen ikke det som passer Morley best men med mål og 2 assist bidrar han sterkt i kveldens kamp +3 i sin del av kampen

* 62 LUCIA

Ser litt tafatt ut avogtil men også han leverer 1+2 i kveld og +3 i sin del av kampen og er sentral når det skal avgjøres. Et uromoment motstanderen aldri helt vet hva finner på.

Tekst: Anders Vegstein.