To seire fra seriegull

En hockeykamp varer i 60 minutter og når motstanderen kjører på med færre spillere må det slå ut i andre enden. Og nettopp det skjedde når Oilers forsøkte å holde tempoet oppe i kampen mot VIF I Dnb Arena i kveld. Til slutt kom både bortelagets utvisninger og hjemmelagets mål slik at Oilers kunne juble for 4-2  og tre nye poeng.

At det var VIF som stod på andre banehalvdel har alltid betydd mye for Oilers. Oslolaget mener de er best uansett tabellsituasjon og således var rammen rundt kampen allerede satt idet Magnus Hoff fikset seg tur i fryseboksen allerede etter 24 sekunders spill. En slashing mot keeper var det vel i det som vel kan karakteriseres som litt overtenning hos Eldste-Hoffen.

Oilers slo Vålerenga 4-2 i DNB Arena tirsdag kveld og trenger nå kun to seire for å være sikret seriegull sesongen 2019/20. (foto: Oddmund Sola)

Bortelaget får en gyllen mulighet men det sitter ikke helt for bortelaget og Oilers rir det hele av.  Etter dette er det en periode på hele åtte minutter uten at det er skudd på mål og i denne perioden er det mye nesten – begge veier, men to gode forsvar gjør at pucken ikke finner veien inn til keeper på noen av sidene og det blir ikke fyr i teltet før Patrick Ulriksen smeller sammen med Jonas Oppøyen etter over 12 spilte minutter. Det smeller godt og kølla til Ulriksen slås bevisst eller ubevisst opp i ansiktet på Oppøyen.

Dermed får Ulriksen en tominutter for høy kølle og den er han langt fra enig i.  Nok en overtall til bortelaget og svensknorske Tobias Lindstrøm får testet Holm etpar ganger men igjen rir hjemmelaget det av, eller hvertfall nesten. Noen få sekunder etter at Ulriksen har entret isen igjen scorer gjestene. Pucken går fint fra Stene til C.Olsen som igjen finner T.Olsen skrått ute i slottet. Han fyrer av og pucken synger i nettmaskene bak en fortvilet Henrik Holm, 0-1.

Direkte ufortjent var det ikke at gjestene tok ledelsen for spillet hadde vært relativt jevnt men om noen av lagene vil kunne si de hadde fått til noe skikkelig spill så var det de blå fra Oslo som nok hadde vært nærmest. De viste ved flere anledninger godt lagspill med puck hurtig fra mann til mann.  Hjemmelaget virket å være tatt litt på sengen og hadde mer enn nok med å etablere sitt eget spill i denne perioden. Etter målet som kom etter 14.30 hadde Oilers kun ett skudd på mål og Mauldins skudd kom midt inni fem VIF-skudd som til gjorde at gjestene kunne gå til ledelse med 6-11 i skudd.

I denne perioden forsøkte Oilers å holde høyt tempo og fikk også gjestene med på dette. Unggutten Strandborg hadde en elegant nedtaging av puck som gjorde at han plutselig kunne fått en sjanse men det ble ingenting av den situasjonen.

Andre periode startet ikke ulikt den første. VIF spilte mye icing mens hjemmelaget slet med  å få til noe særlig offensivt. Etter seks spilte minutter av perioden skjer det endelig noe som får temperaturen opp på tribunen – og på isen. Oilers bryter og kommer i overtall. Pucken legges mot Kissel som taper en duell mot Oppøyen.  Dommer vurderer dette til en hekting og publikum takker og bukker og mener det var på tide med en utvisning til gjestene.

Syndebukken Oppøyen mener noe helt annet og dommer Hansen får Oppøyens versjon i stereo og dermed får gjestenes nr 19 også ti minutter i tillegg for dårlig oppførsel. Han kan ha sagt noe ganske stygt men i utgangspunktet virket det hele som en spontan reaksjon som bør tillates når utvisningen i tillegg kan ha vært tvilsom. Dermed får vi kveldens første overtall til hjemmelaget og med både målkongen Morley og kontormannen Tommy K ute var det spennende å se hvordan overtallet ville bli uten disse hovedpersonene.

På neste dropp er Oilers kun en feig linjedommer i fra å faktisk få spill 5 mot 3. VIF-spiller Gunnarsson får først en advarsel for å «starte» droppen for tidlig. Reglene er relativt enkle men det er ofte vanskelig å se hva linjedommer egentlig dømmer for når han hever armen som er tegnet på advarsel. Hvis samme lag gjør en forseelse på samme dropp blir det utvisning, og det er akkurat det Gunnarsson gjør nå.

På forsøk to er han helt tydelig for tidlig og gjestene er veldig heldige som unngår en utvisning, når linjemannen ikke «ser» dette. Det er ikke ofte det skjer at lag får utvisning for å forsinke spillet ved dropp og duellanten til Gunnarson, Brady Brassart var faktisk den første som fikk to minutter for dette tidligere i sesongen.

VIF spiller godt i undertall og presser hjemmelaget høyt slik at sekundene tikker og går. Oppstillingen med L. Hoff, Brassart, Talge, Rokseth og Klavestad får det ikke helt til og nye spillere kommer til. På veg ut står nevnte Gunnarsson i veien for Ludvig Hoff som da svarer med å rett og slett skubbe svensken over vantet og inn i Oilers sin boks.  Svensken tar det fint og får ingen skader og det hele fortsetter uten stopp i spillet. Gunnarsson reiser seg og skøyter bort til egen boks som han entrer med bena først.

Søberg, Kissel, Trettenes, Mauldin og Zajac er nå kommet inn og legger snart press på gjestenes box.  Mauldin prøver men gjestene får pucken ut av sonen.  Kissel henter puck og tar den med seg inn i sonen igjen. Slipper den så til Zajac som holder og holder på pucken til Brekke Henriksen har solgt seg og sikten mot mål er bedre. Foran mål står Mauldin og gjør det vanskelig for Søberg i VIF-målet. Ett rapt håndleddskudd senere ligger pucken i mål, 1-1!

Dette ble starten på en Oilers-dominans og gjestene virket allerede midtveis i kampen slitne. På rekke og rad prøver de hvitkledde seg. Bryhnisveen, Forsberg, Vikingstad og 2x Zajac før sistnevnte forsøker enda en gang. Helt ute ved vantet så skrått at det nesten ikke skal kunne gå an å skyte så står Zajac og vurderer. Først finter han bort Brekke Henriksen slik at han får gå uhindret inn mot droppunktet. Trafikken foran mål er minimal og Søberg har god sikt. Likevel velger Zajac å skyte og pucken suser over skulderen på Søberg og i nettet, 2-1.  Poeng nr 50 for gullhjelmen. Ikke verst av en back!

Oilers fortsetter å kjøre på nå og er tydelig mer på hugget enn slitne motstandere fra Oslo Øst. Derfor kommer det som et sjokk på de fleste at VIF plutselig utligner til 2-2. Andreas Stene tar pucken med seg fra egen sone og foran mål kommer Thomas Olsen i full fart. Pasningen fra Stene er perfekt, eller nesten perfekt for den treffer skøyta til Olsen som styrer den fint mellom bena på Holm. Dommerne ser på video og konkluderer med at det ikke er noe spark, kun en styring og målet godkjennes, 2-2!

Lagene nærmer seg pause da Andreas Stene får to minutter for en høy kølle i ansiktet på Mauldin.  En liten sjanse til å ta ledelsen på tampen av perioden utnyttes ikke. Kissels skudd reddes men Oilers har fått en god mulighet til å ta ledelsen tidlig i den siste perioden.

14-5 i skudd viser at hjemmelaget har tatt fullstendig over, og det kom som en kalddusj at Thomas Olsen skulle utligne hjemmelagets ledelse noen minutter før andre pause.

Tredje periode starter med et visst VIF-overtak. Etter nær tominutter er de svært nære å ta ledelsen men Stenes to skudd og Lindstrøms ene reddes av Holm. Stene kom rett fra utvisningsboksen og gjorde sitt til at gjestene kom i overtall fremover.  Men dette koster for gjestene og flere av spillerne er synlig slitne. Det blir lite hvile av å spille mye icing, som gjestene gjør og trener Johansen ser seg nødt til å ta en timeout etter syv minutters spill av tredje periode.

Etter 53.29 får vi en avgjørende hendelse når gjestenes Brekke Henriksen urutinert tripper Strandborg som er på vei vekk fra farlig område i gjestenes sone.  Dermed får Oilers en ny sjanse i overtall og de utvalgte er Trettenes, Mauldin, Kissel, Søberg med Zajac som back. Det kladder litt i starten av overtallet og hjemmelaget bruker over 40 sekunder før de endelig får etablert i gjestenes sone. Søberg agerer som back og legger pucken videre til Zajac som på sin side slipper den til Kissel. Foran mål står Mauldin men han trekker ut for å gjøre seg spillbar og etterlater da fri sikt for Søberg med kun Villiam Strøm delvis foran seg. Kissel som har pucken og som har scort mange mål fra denne posisjonen tenker seg litt om, men heldigvis ikke lenge. Han sender avgårde et skudd som til tross for ingen fareskilt og lite trafikk, sniker seg mellom bena på Steffen Søberg og stillingen er 3-2!  Stor jubel blant de 4089 på tribunen og plutselig er det altfor lenge igjen av kampen.

Thomas Olsen som allerede har to mål i kveld har hvertfall ikke tenkt å gi seg. Han kjører på og tråkker litt for hardt på gasspedalen når han finter seg inn i Oilers`sone. Han kjører keeper Henrik Holm rett i senk. Publikum mener dette er en klar utvisning og på Oilersbenken er man i harnisk. Dommer Roy Stian Hansen skøyter bort til Oilersbenken og argumenterer, og mens gjør dette tar Christian Bo Persson ansvar og viser ut Thomas Olsen. Da er det VIF-benken som er i harnisk. De påstår Persson har sett på storskjermen og både Shampoo Knutsen og Roy Johansen må ta en prat med dommer såpass lenge at deres spillere får litt hardt tiltrengt hvile før nytt undertallsspill.

Det var ikke dette gjestene trengte når de skulle forsøke å utligne Oilers sin ledelse.   Oilers vinner droppen i sitt siste overtall i kveld og Kissel fyrer ganske raskt av, men Søberg redder. Nestemann som fyrer av er Søberg som skyter knallhardt på broder Søberg men igjen redder keeper.  Et voldsomt press nå og bare tre sekunder senere er det skuddglade Zajac som prøver men igjen er Søberg med. På returen prøver Kissel seg men skuddet går utenfor. Etter at gjestene får avklart tar Zajac igjen med seg pucken inn i sonen og fra bak mål er han svært nær med å finne Mauldin foran mål men Keeper Søberg er påpasselig ute med spaken og rensker unna.  Etter et nytt Kisselskudd øyner gjestene at dette kan gå bra, men så glemmer de Mauldin i slottet og på Kissels fine pasning skyter Greg Mauldin på direkten opp i nettaket bak en sjanseløs Søberg og stillingen er 4-2!

De siste tre minuttene skjer det lite. Begge lag ser ferdige ut og hjemmelaget kan ta imot publikums applaus de siste sekundene.

Dermed tar Oilers sesongens største seier over VIF og når man vet at VIF sjelden scorer mer en etpar mål så var nøkkelen å kjøre høyt tempo og pucker på mål. Gjestene ble slitne allerede i andre periode og når utvisningene begynte å komme ble det tungt for de blårøde.  Keeper Søberg har nok spilt bedre kamper og beholdningen må ha vært Thomas Olsen som er rask på skøyter og vet meget godt hvor målet står.

På Oilers var det laget som vant i dag. Alle rekkene bidro til at gjestene ble sluttkjørte og bakerst stod Holm en god kamp.

I mangel på noen enorme prestasjoner så får Ludvig Hoffs ekspedering av Gunnarsson ble kveldens øyeblikk. Gjestenes nr 52 var helt uforberedt da Ludvig taklet han mot vantet,over – og inn i spillerbåsen til Oilers. Han landet heldigvis på en måte som gjorde at han kunne reise seg og det var ingen ufinheter fra noen involverte i etterkant. Spillet ble ikke engang stanset.

*** 44 ZAJAC

For en spiller! Med to mål og en assist sendte han seg selv opp på poengtoppen.  Spiller mest (25,20min) skyter mest (7 skudd) og har tilsynelatende full kontroll i egen sone når gjestene prøver seg.

** 46 KISSEL

Mål og 2 assist i kveld. Også han 7 skudd og viser prov på ting vi husker fra tidligere. Har nok ennå noe å gå på, men alltid farlig når Dan The Man har pucken.