Oilers vant straffegrøsser

Halloween-kamp i Dnb  Arena mellom Oilers og erkefienden VIF bør gi mye god underholding. Og det ble det, selv om hjemmelaget virket å ville skremme fansen skikkelig inntil Dan Kissel fant nettmaskene med 56 sekunder igjen å spille. Rammen foran kampen var den beste og tabellen er ofte uinteressant når disse lagene møtes. Det er få ting VIF-spillerne liker bedre enn å stilne DNB Arena mens hjemmelaget vil vise breiale Oslo-borgere at vi fremdeles kan.

Hjemmelagets knep fra kampstart var å ikke være tilstede når kampen begynte.  Det virket nesten som om gjestene startet i overtall og etter to og et halvt minutt stod det 0-5 i skudd. Heldigvis begynte Oilers-maskinen å gå og de neste fem minuttene var det hjemmelaget som hadde mange skudd uten at gjestene hadde noen . Selv om tempoet var høyt så var det jevnt spill og gjestene var vel så hvasse som Oilers i sistnevntes lekestue.  Etter tolv minutter får vi kveldens første utvisning når Brekke Henriksen tripper Zajac på sin vei fremover i VIFs sone.

Dobbel nettsus fra Mathias Trettenes (bildet) sørget for at Oilers til slutt vant straffegrøsseren mor Vålerenga i sesongens Halloween-kamp. (foto: Oddmund Sola)

Dermed får hjemmelaget sjansen i overtall og det er annenformasjonen som starter men de får ingenting til snart er førsteformasjonen på isen men heller ikke de er venn med pucken som går altfor sent fra mann til mann. Tommy Kristiansens skudd er det eneste i overtallet og snart er gjestene fulltallige. Bare få minutter senere er det Kalle Ekelund som må i fryseboksen for gjestene da han slasher Markus Søberg i farlig område. Men nok en gang får vi et overtall som ikke sitter og det murres litt på tribunen. Perioden ebber ut med 0-0 og 12-7 i skudd. Gjestene er hissige på grøten og klarer å få Oilers ut av rytmen.

Midtperioden forsterker inntrykket fra første periode. VIF klarer å ødelegge mye av Oilers`spill og når VIF selv ikke er et lag som scorer mye så blir det mye kriging mellom de to målgårdene. Etter nesten seks minutter av perioden får Tommy Kristiansen to  minutter for høy kølle. Nå er det gjestenes tur i overtall og de etablerer seg raskt i Oilers sine.

Flere avslutninger kommer og Tobias Lindstrøm er som regel skuddklar, men skuddene hans går utenfor mål. Men gjestene maler videre og når Box-en til Oilers ikke presser veldig hardt kan Ekelund legge pucken fint upresset der Lindstrøm vil ha den og vips så leder VIF 1-0!. Enkelt og greit. Direktepass og direkteskudd.

Nå er det bortelaget som kjører, de neste tre minuttene må Henrik Holm i aksjon fem ganger før vi endelig får ett Morley-skudd idet vi runder halvspilt kamp. Etter dette skuddet går det så seks minutter til neste skudd og kamper er nå i en fase der mye avspillet skjer i midtsonen og det som kommer i angrepssonen ekspederes raskt ut igjen. Når vi nærmer oss neste pause har Oilers jobbet seg mer med i kampen. Periodens første 17 minutter har kun gitt tre Oilersskudd så det på tide at det tenner litt til.

Og årsaken til at det tenner skikkelig til er at rutinerte Villiam Strøm er veldig urutinert når det gjenstår 15 sekunder av perioden. Daniel Sørvik og Patrick Ulriksen kolliderer i noe som er et helt rent sammenstøt men Ulriksen faller og blir liggende noen sekunder. Det liker tydeligvis Strøm veldig dårlig for han må bort å skubbe borti Ulriksen og jammen må også Brekke Henriksen gjøre det samme. Dommerne tar den første og Strøm får to minutter for usportslig oppførsel. VIF-boksen er i harnisk og mener mye om mangt men dommerne lar seg ikke rokke.

Med litt flaks kunne faktisk Oilers ha utlignet på de 15 sekundene for både Kissel og Kristiansen får avslutte men Søberg er med på notene og vi går til andre pause med ledelse til bortelaget.  Skuddene 8-9 er ganske jevnt men som nevnt var det ikke mange skuddene hjemmelaget hadde de første 17 minuttene.

Tredje periode. VIF har fått kampen slik de vil. De er gode å forsvare seg og har noen raske sultne forwards som ikke lar seg be to ganger når sjansen byr seg. Selv om Oilers nå går hardt ut og har ni skudd på mål de første åtte minuttene mot gjestenes ene så er det relativt jevnspilt. Oilers får skyte på Søberg som oftest har full kontroll. Skuddene var hjemmelaget er mye løskrutt og bortelaget har større sjanser til å øke sin ledelse på de få skuddene de har. I det 48.minutt skyter Brassart et skudd som Søberg redder men kølla til Brassart slår samtidig opp i ansiktet på en VIF-spiller og dermed får vi overtall til gjestene. Dette er skummelt. Vi husker forrige gang Oilers hadde en mann utvist men denne gang er det tynn suppe fra gjestene. Kan deres lille spillerstall  begynne å merke kjøret ? Røymarks skudd blir det eneste og det er like mange som Oilers har i undertall da Trettenes får en mulighet som Søberg avverger.

Men nå går klokka fort og etter utvisningen får plutselig VIF sin beste periode i perioden. Lindstrøm skyter farlig med to sekunders mellomrom og unggutten Lalande er også frempå men mål blir det ikke.  I det vi går inn i kampens tre siste minutter klarer gjestenes Svein Rotbakken å rote pucken over vantet fra egen sone. Dommer Luthcke er ikke i tvil og det hjelper lite at Shampoo Knutsen prøver å innføre tv-bilder som tellende bevis. Trolig har Shampoo en god sak men dømt er dømt. Dermed får Oilers sin gylne mulighet til å utligne. Det har vært veldig mye rot i dagens kamp og VIF har gjort en kamp trolig nøyaktig slik det ble enige om på forhånd.

Oilers stiller med førsteformasjonen Kissel-Morley-Trettenes-Kristiansen og Zajac mot gjestenes Ekelund-Sørvik-Oppøyen og Gunnarson på droppen.  Oilers vinner droppen og Morley får snart fyrt av et skudd men nå står Søberg frem som den gode keeperen vi vet han kan være.  Like etterpå er det Kissel som skyter men en udekket Søberg tar den lett. Ny dropp. Gjestene vinner den og kan sende en befriende puck over i Oilers sin sone – og bytte mannskap. Oilers derimot har ingen planer om å skifte på folk. De såkalte matchvinnerne må snart stå frem om det skal bli poeng i kveld. Hjemmelaget etablerer seg og Kissel får en enorm sjansen som han setter over og når det gjenstår 17 sekunder av utvisningen til Rotbakken klarer ikke Zajac å holde pucken i sonen og det dømmes offside.

Oilers tar nå timeout og legger en slagplan samtidig som førteformasjonen får hvile. Planen er klar. Vinne droppen, spille den inn i VIFs sone og deretter skal Holm forlate målet.  Droppen går. Trettenes mot Brekke Henriksen. Oilers vinner droppen og Morley spiller den inn i sonen. Samtidig sprinter Holm ut av buret og lar Mauldin komme innpå. Det første Mauldin må gjøre er å stanse pucken som Ekelund har lempet ut av sonen.

Dermed må Oilers starte på nytt. Morley tar pucken med seg inn i sonen og ned mot rundvant. Med seks mot fire bør det være men mange medspillere å søke etter, men han legger den noe utålmodig på mål der Tommy Kristiansen står men med mange blåkledde rundt seg får ikke Tommy gjort stort enn å så vidt være borti pucken. Men pucken glir videre ut mot rundvant på andre siden og der dukker Trettenes opp. Han vinner duellen med Brekke Henriksen og heldigvis ser han at Dan Kissel har posisjonert seg litt vekk fra mål og viser klart og tydelig med kølla hvor han vil ha pucken. Og på Trettenes flotte pasning skyter Kissel på direkte i motsatt kryss og i mål!  1-1 akkurat idet VIF var fulltallige slik at det ble ikke et powerplay mål men det betyr selvsagt ingen verdens ting. 1-1!

Kalle Ekelund viser vel VIFs tanker om utligningen når han effektivt brekker kølla når han dundrer den i fortvilelse i tverrleggeren. Også trenerteamet til VIF virker resignert. Oilers  har derimot fått fornyet tro og selv om det virker som om alle vil ha sudden death så har Oilers nå skaffet seg et overtak.   Skuddene i 3.per 19-6 sier litt men langt fra alt. Lagene hadde kanskje like mange farlige skudd.

Da er det klart for sudden death. Med tre mot tre er det mye som kan gå galt når man bommer på et angrep. Oilers med Morley, Kissel og Zajac kjører hvertfall alle mann alle når VIF vinner droppen og starter bak. VIF får tidlig tre skudd på Holm men nå er kreftene slutt hos gjestene og siste halvdel av sudden er det Oilers som styrer det meste. Såpass slitne er gjestene at trener Roy Johansen velger å ta timeout når det gjenstår 11 sekunder av sudden death. Det blir ikke sagt noe fra trenerne – kun hvile.

Sudden ebber ut og det er klart for noe man ikke har hatt altfor mye suksess med i Oilers i årenes løp. Noe av grunnen til at det har gått litt bedre i det siste heter Jonas Wikstøl og er annenkeeper i Oilers. Nå har han kanskje luktet lunta og fått varmet litt opp i boksen noen minutter men må likevel kunne betraktes som kald idet han entrer isen.

Først er det Morley som skal skyte straffe. Han prøver på en finte og mellom bena på Søberg men der er det stengt. Gjestenes Lindstrøm har allerede scoret i kampen og er neste mann. Han nærmer seg Wikstøl og istedenfor mye fiks-faks så skyter han heller pucken i mål. Dermed får Wikstøl den verst tenkelige starten mens gjestene har fått overtaket.

Nestemann er Zajac. Han gjør også en del finter men skyter et godt skudd men i stanga.  Thomas Olsen er neste mann for VIF. Han har scoret på mange straffer opp igjennom og setter stor fart, kommer inn mot Wikstøl og skyter men pucken går i stanga igjen.

Kissel er nestemann og han velger en straffe han har gjort mange ganger før. Full fart og så pucken over på backhand og opp i krysset. Det er hvertfall planen men denne gang ble det opp i snapphansken til Søberg og fortsatt er det bare Lindstrøm som har scoret.

Røymark er neste for VIF. Han kommer også i stor fart og skyter pucken høyt men også den går rett i snapphansken.   Trettenes er neste mann. Han har liten fart, virker nesten litt uinteressert idet han nærmer seg Søberg…. Straffen er ikke ulik den Kissel prøvde på men pucken settes nærmere keeper og keeper er også bort i pucken før den går, i mål!  Dermed er vi like langt når Ekelund skal skyte.  Ekelund skyter men også nå treffer pucken stolpen.

Potensielt sistemann er Søberg. Bror mot bror.  Stor fart og liten finte før pucken settes mellom bena men den går ikke broder Steffen på og plutselig kan Gunnarson avgjøre det hele. Men som Røymark så lar også han seg lure til å skyte der keeper vil og da er Wikstøl på plass med snappen.

Uavgjort etter fem straffer og vi fortsetter med «en og en». Nå skal gjestene starte og naturlig nok er det deres eneste målscorer i kveld, Lindstrøm som får forsøke. Han finter seg frem mot Wikstøl men skuddet går langt over!  Nok en målscorer, Trettenes er neste mann for Oilers. Denne gang starter han ut til høyre for keeper før han skjærer inn, og en liten finte gjør at Søberg tror Trettenes skal gå til høyre for han men det gjør han ikke og da ligger Søberg på isen mens Trettenes har hele målet og score på. 2-1 til hjemmelaget og stormende jubel i Dnb Arena.

VIF som gjorde akkurat hva de skulle i litt over 59 minutter føler seg trolig snytt både av Oilers og dommerne i kveld. Sympatiske Daniel Sørvik som spilte ikke mindre enn over 32 minutter i kveld ble kåret til gjestenes beste spiller.

Maskinen Oilers hadde uvanlig mye rusk i seg i kveld. Å score ett mål på 45 skudd sier sitt men også arbeidet frem til skuddene ble avfyrt var av meget variabel kvalitet. Det manglet mye fra egne oppspill, innsatsen i midtsonen og samspillet i gjestenes sone. Når det er sagt så er det ganske utrolig å stå igjen med 2 nye poeng, og det på en kveld hvor de nærmeste naboene på tabellen tapte.

Det kan vanskelig bli noe annet enn Dan Kissels utligning 56 sekunder før slutt. Kun de største optimistene håpet på uttelling og Kissel flytter seg perfekt vekk fra farlig område men det er farlig nok når pasningen fra Trettenes er perfekt og skuddet blir «på direkten».  Endelig eksploderte Dnb Arena de over 4000 endte opp med å bli fornøyde – også i kveld

*** 8  TRETTENES

Foruten de særdeles viktige bidragene i straffekonken så er han godt synlig i sin rekke selv om rekkekameratene har en middels dag. Rolig i trengte situasjoner og kroner det hele med å avgjøre kampen på egenhånd.