Toget ruller videre

Med unntak av noen minutter i midtperioden var det klasseforskjell på Oilers og Storhamar i kveldens kamp.  Det må være lenge siden Oilers har skutt 49 skudd mot Storhamar og kun hatt 24 imot. Selv om spenningen var der hele kampen var det helt fortjent at hjemmelaget seiret i det som ble en stor kveld for re-debuterende Tommy Kristiansen.

Første periode viste klart at hjemmelaget hadde bestemt seg for å stå høyt. Backene var langt inne  i sonen og presset og dette stresset de blågule til å gjøre feil. Oilers hadde flere muligheter i åpningsminuttene men det var bortelaget som scoret først. Bøen Rokseth pådrar seg en slashing på ex-oilers Salsten og bortelaget får sjansen i overtall. Og nå går det fort. Fra dropp som Cameranesi vinner går pucken rett ut til Patrick Thoresen som med pucken i slottet venter akkurat lenge nok slik at Marinaccio kan motta pucken i farlig posisjon til venstre ut fra mål.

Når så Holm kommer ut for å gjøre målet mindre tar like godt Marinaccio med seg pucken på en liten dragning bak mållinjen og fram igjen hvor målet nå er tomt – hvis man ser bort fra Steffen Thoresen som ligger i målgården. Dog hindrer han ikke Holm i å utføre jobben sin så det er aldri snakk om noen annulering. Dermed 0-1 og en kalddusj for hjemmefansen!

Oilers vant tirsdagens toppoppgjøret mot Storhamar og står med full pott så langt i sesongen. (foto: Oddmund Sola)

Nå virker det som Oilers tar en liten nullstilling for det neste minuttet er gjestene farlig frempå igjen men Holm er med og unngår baklengs. Og det skulle ikke gå mer enn nesten to minutter før hjemmelaget utligner. For n`te gang allerede i kampen presses bortelaget i egen sone kraftig og Ludvig Hoff presser Øksnes til å legge pucken ut i farlig område utenfor egen keeper. Der står David Morley som nærmest på direkte vender seg rundt og setter pucken helt oppe i krysset der det var en ørliten åpning, 1-1!

Dette gjorde godt for hjemmelaget som nå var tilbake og virkelig kjørte over sin motstander. Først sendes Magnus Hoff alene gjennom. Han setter pucken via keeper og over. Deretter er det Haglund sin tur. Han skal finte ut keeper å sette pucken mellom bena, men der er keeper Gracnar med på notene så der er det stengt. Og jammen får også Morley også sjansen alene mot keeper. Han prøver på den samme finta som han scoret på mot Storhamar i fjorårets åpningskamp på Hamar men denne gangen klarer han ikke løfte pucken over leggskinnet til keeper. Så med full uttelling kunne det stått 4-1 idet vi runder halvspilt periode.

Men Oilers fortsetter å kjøre og fra utligningen går det drøye seks minutter til ledermålet kommer. På de seks minuttene har Oilers skutt 8 skudd mot SILs ene skudd fra Cameranesi.  Og hvilket mål vi får. Det er nevnt backer som står veldig høyt i banen. Og nettopp det er det Patrick Ulriksen gjør på 2-1. Oilersspillerne er som illsinte veps og både Djupvik Løvlie og Simen Hansen kvitter seg med pucken uten å ha kontroll på hvor de legger den. Ulriksen har lest spillet og befinner seg ca 8 meter lenger fremme i banen enn hva tilfelle var i fjor og dermed snapper han den løse pucken fra Simen Hansen. Og med en elegant forflytning over på backhand har han fått vinkelen han trenger til å backhande pucken opp i nettopp vinkelen, 2-1!

Like etterpå får gjestenes Cameranesi 2 minutter for slashing. Hjemmelaget er på ingen måter i nærheten av å være like effektive som gjestene i overtall og det blir ikke noen uttelling.

Med tyve sekunder igjen av perioden får gjestenes Eirik Salsten to minutter for tripping. På dette tidspunkt hadde publikum allerede latt dommerne få høre det når de etter publikums mening overså klare forseelser hos de blågule.  Perioden ebber ut med 19-9 i skudd og det forteller det meste om styrkeforholdet lagene imellom. Storhamars åpningsperiode manglet det meste og en spiller som Patrick Thoresen klarte på ingen måte å sette sitt preg på kampen.

Midtperioden var ikke så ulik den første. Gjestene vil nok hevde de var mer med i kampen men foruten to skudd i åpningsminuttene så var det hjemmelaget som kjørte. Overtallsspillet i starten forbigås i stillhet men de neste ni minuttene etter overtallet skjøt Oilers 11 skudd uten at gjestene kvitterte ut ett eneste. En av grunnene til at gjestene ikke fikk så mange skudd var også at de på «død og liv» skulle spille seg helt inn i mål før de avsluttet, og dermed klarte hjemmelaget å stanse dem, da det som regel var en backup hvis en spiller ble forbigått.  Merkelig at de blågule ikke forsøkte på mer skudd, de burde ha mer enn nok skuddstyrke i laget.

I det vi runder halvspilt kamp er gjestene litt mer med i kampen. Både Andersson og Zettergren tester Holm uten å lykkes. Etter 34 minutter lykkes derimot bortelaget. Kristian Forsberg er uheldig når hans pasning treffer Zettergren på egen blå og plutselig har Marinaccio en halv banehalvdel å tenke på. Han forsøker den samme finta som Morley gjorde i første periode men finter med seg Holm vekk fra stolpen sånn at når Holm strekker foten ut så er det likevel åpning til pucken mellom foten og målstanga, 2-2!

Selv om bortelaget var kommet mer med så var dette en kalddusj for hjemmelaget. Bedre blir det ikke når Klavestad tar en unødvendig tominutter bak eget mål i form av en krysstakling. Publikum fryktet nå nok et overtallsspill for bortelaget når man husket hvordan det forrige gikk. Men denne gang er Oilers sin box påskrudd og det ender likegodt uten avslutninger på keeper i dette overtallet for Storhamar.

Det nærmer seg pause men Oilers virker å ha en sluttspurt på lur. Idet vi runder 19 spilte minutter av perioden er først Kissel frampå med et skudd. Sekunder senere er det Zajac som prøver fra andre siden men keeper Gracnar er med. Pucken er fortsatt i gjestenes sone. Larrivee prøver å få den unna men klarer ikke det. Samtidig har Prapavessis mistet køllen sin. Nok en gang lemper gjestene pucken ut, men Søberg klarer så vidt å ta pucken før den er ute av sonen.  Begge lags spillere er dyktig slitne nå men Oilers gir seg ikke. Pucken legges ned i rundvant hvor Forsberg har orientert at Morley befinner seg alene ute i slottet. Morley har sin innebygde radar så han vet hvor medspillerne er uten å se legger han pucken videre i slottet over til Zajac som kommer stormende frem. Zajac må stanse pucken med skøyta før han elegant kan løfte den over Gracnars spak og 3-2 til hjemmelaget med få sekunder igjen å spille.

Dermed leder fortsatt hjemmelaget med det ene målet når vi går til andre pause. Skuddene i denne perioden er 18-7 og totalt 37-16 etter to perioder.

Tredje periode åpner med en Tommy Kristiansen-utvisning. Dommerne dømmer for «late hit» eller det vil si, linjedommeren mener det er det. Reprisen viser at taklingen er av den typen det dømmes tominutter på – i innebandy! Billig utvisning der men dommerne dømmer og gjestene får dermed en tidlig sjanse til å utligne. Heldigvis er hjemmelagets box inntakt og står i veien for det som måtte komme slik at Zettergrens skudd blir det eneste. Like etter at Tommy er på isen igjen er det Dan Kissel som får to minutter for tripping. Den er grei og dermed får gjestene enda en sjanse i overtall. Men igjen er Oilers med og det blir også i dette overtallet kun ett eneste skudd som Henrik Holm enkelt tar.

Istedenfor er det bortelagets Steffen Thoresen som får utvisning. Han tar tak rundt Ulriksen i rundvant og når han ikke slipper med en gang har ikke dommerne annet valg enn å gi han utvisning for holding. Thoresen er ikke enig og tenner litt til når han i tillegg mottar en melding fra Ulriksen. Men linjedommerne er raskt på pletten og får geleidet ut lillebror Thoresen.  Oilers setter nå inn powerplayoppstilling 1 med Kristiansen,Morley, Trettenes samt Kissel og Zajac på backen. Etter dropp endrer dette seg til at Zajac er eneste back mens Tommy står foran keeper og de andre tre vandrer rundt. Først prøver Tommy seg på et skudd men det reddes. Sekunder senere får vi det som kan omtales som kveldens øyelikk.

Oilers lar pucken gå i overtallspillet. Trettenes har posisjonert seg bak mål. Morley er på høyre side for keeper, han spiller pucken han får fra Trettenes rett tilbake. Deretter forflytter Morley seg gjennom slottet og mens Trettenes tar med seg pucken bak mål og dukker opp på andre siden ser Tommy at Morley krysser i slottet og flytter seg over på motsatt side. Storhamar-spillerne ser på puck og får ikke med seg at Morley dukker opp fra høyre, og når Salsten oppdager dette er det for sent.

Morley får en flott pasning fra Trettenes. Her ville nok 9 av 10 spillere forsøkt på en avslutning da han er på mer eller mindre blank goal. Men Morley med radaren fikk med seg at Tommy flyttet og derfor viderebefordrer han pasningen fra Trettenes på direkten videre over til Tommy som står klar! Keeper Gracnar har ingen mulighet til å komme over tidsnok. Dermed får vi en ellevill scoring og en dertil feiring. Spillerne er meget glade når de omfavner hverandre etter scoringen.

Dermed 4-2 og et pusterom. Tommy som ikke har vært «helt Tommy» i dag tar litt igjen når han brøler et gledesrop helt opp i ansiktet på gjestenes gullhjelm på vei for å motta hyllesten fra lagkameratene.  Godt at Cameranesi viste disiplinær storhet ved den anledningen fra sin posisjon i gjestenes boks.
Oilers gikk nå over i en litt mer lavere risiko i sitt spill. Gjestene forsøkte men hadde ikke all verden å stille opp med. Da hjelper det lite at ex-Oilers Mostue, som for øvrig fikk blomster av Oilers før kampen, tar en utvisning med åtte minutter igjen å spille. Ei heller at Prapavessis gjør det samme like før Mostue har sonet ferdig. Dette ødela nok mulighetene for en potensiell sluttspurt fra gjestene og det hele avsluttes i ordnede former med noen skudd til hvert av lagene. 12-8 i skudd i denne perioden var den jevneste hva skudd angår, og altså totalt 49-24.

Selv om 4-2 i seg selv høres ganske jevnt ut så er det ingen tvil om at hjemmelaget var en klasse over gjestene i dag. Gjestene spilte veldig omstendelig og ble brutt av iltre Oilersspillere gang på gang. De 16 tilreisende supporterne jublet for de to målene, men ikke særlig mye mer.

Hjemmelaget har all grunn til å være fornøyd med kveldens kamp. Fire rekker banker på og lar ikke motstanderen få fred. Spesielt i åpningsperiodenvar tenningen stor, men hele kampen var de hvite påskrudd og publikum fikk se et hjemmelag av godt gammelt slag.

*** 13 MORLEY

Hjernen i sin rekke og i overtall. Viste sitt eminente overblikk to ganger da han serverte til 3-2 og 4-2. Scorer i tillegg mål selv og kunne fort hatt minst ett til.

** 3 ULRIKSEN

Scorer på sitt eneste skudd som da gir 100% uttelling. Offensiv å god og rydder også godt opp bakover. En av flere ex-Lillehammerspillere som scoret i dag mot Storhamar.