Kamper

Norsk Topphockey

Matchpuck Vålerenga

Et aldri så lite kinderegg for bortelaget mandag. Vålerenga vant kampen, noterte sin første sluttspillseier i DNB Arena gjennom tidene og tok matchpuck med hjem til Jordal. For oss blir det do or die i hovedstaden onsdag kveld.

Foran kveldens kamp hadde vi friskt i minne hvordan en solid 3-0 ledelse på Jordal ble innhentet og forbigått i sudden death. VIF snakket etter den kampen om at de nå hadde overtatt momentum og virkelig var i angrepsposisjon.  Derfor er det ekstra ille å se hvor lett Oilers lot VIF dirigere det hele fra første dropp. Karterud stod faktisk klar på sin plass ved dropp ett minutt før dropp og var tydelig tent og klar for oppgaven som ventet.

Og bortelaget gikk rett i angrep. Onsdagens Oilers-dødar Røykmark får en farlig sjanse allerede etter 13 sekunder og hjemmelaget virker stresset allerede i åpningen av kampen. Bedre blir det ikke når Tangen Henriksen slasher kølla til Olimb i to etter 01.28 av kampen.

Thomas Olsen (bildet) og Vålerenga kunne juble for seier og 3-2 i kamper i DNB Arena mandag kveld. Nå må Oilers vinne på Jordal onsdag om ikke sesongen skal være over. (Foto: Oddmund Sola)

VIF og overtall har ikke skremt mange i denne semifinaleserien med bare 4 skudd på 8 overtall. Men i kveld får de hvertfall øket dette til to nye skudd og hjemmelaget er heldige når bortelaget nærmest står i kø for å skyte pucken i mål men ikke blir enige.  Dermed rir hjemmelaget av nok et undertall men det virker ikke som det gir noen umiddelbar tenning for gjestene fortsetter og legger et voldsomt press på hjemmelagets spillere.

Etter 03.30 tar Klavestad ansvar og gir Solberg en liten karamell etter at sistnevnte har skutt gjestenes fjerde skudd for kvelden. Solberg svarer med en krysstakling og dermed har hjemmelaget muligheten til å få noe mer balanse i spillet – med en mann mer på isen.  Men det sitter ikke for hjemmelaget i dette overtallet. Langt ifra. Ingen skudd og når gjestene jobber intenst i egen sone så rensker de sonen og er snart fulltallige.

Og ikke lenge etter kommer scoringen.  Martin Røymark er sterk i nærkamp mot Sondre Bjerke og når Bjerke blir sendt inn i Holm tar Røymark med seg pucken bak mål og tar en runde før han kommer ut igjen. Bjerke er ute av målgården men Holm er kanskje litt desorientert når Røymark skyter… pucken går hvertfall i mål og bortelaget har fått en drømmeåpning på kampen.

Og halvminuttet etterpå smeller det igjen. Førsterekka til Oilers prøver å svare umiddelbart på gjestenes ledelse men når Dan Kissel legger en pasning midt mellom backene har plutselig Martin Røymark – hvem ellers, fri bane mot mål, 0-2!

Røymark har da på noen få minutters spill scoret fire mål mot Oilers i denne semifinaleserien.  Gjestene leder altså 0-2 og det er fullt fortjent for hjemmelaget virker ikke å ha møtt opp til kamp som vi pleier å si.

Etter 07.30 får hjemmelaget sitt første skudd på mål når Simon Bourque fyrer av.

Etter halvspilt periode har bortelagets intensitet roet seg noe, kanskje forståelig når de har skaffet seg en 0-2 ledelse. Langan prøver å skjære inn foran Breivold og like etterpå skal Breivold blokkere et Strandborg-skudd men aggresive sortkledde klarer å grabbe pucken og legge den tilbake i slottet men der er ingen Oilersspillere.  Og da har også Elvsveen vært en god pasning fra å komme alene med Breivold.  Men perioden er VIFs og de vinner de viktige duellene stort sett hver gang og i det sirenen lyder gir Ludvig Hoff en ekstra dytt til Olimb mot vantet – kanskje av frustrasjon eller kanskje som en advarsel om hva som var i vente….

Status er hvertfall at gjestene startet perioden som de sluttet kampen i Jordal på lørdag og leder fortjent 0-2, med 7-11 i skudd. Hjemmelaget kom noe bedre med på slutten.

Midtperioden starter med at VIF igjen går rett i angrep men det ender i offside. Så kommer Oilers og gjestene må spille til Icing.  Er det noe på gang nå ? Det kan jo bare bli bedre og det virker som om hjemmelaget har tatt på seg arbeidshanskene i pausen for nå kjøres det skikkelig på i taklingene igjen, slik vi har sett i de to første semifinalene i DNB Arena.

Elvsveen får to muligheter i starten når han settes opp fra Bjerke mens gjestene bytter, men mål blir det ikke. Like etterpå legger Watson inn til Kissel som på backhand så vidt unngår å treffe mål. Hjemmelaget kjører på nå. Salinitri har med seg to lagkamerater mot en VIF-back men velger å skyte selv – utenfor.  VIF presses nå voldsomt tilbake og når de kommer på en sjelden overgang blir det offside.
Så begynner man å sikte på krysstanga, og de neste minuttene treffes den hvertfall tre – kanskje fire ganger. Den ene gangen sender dommerne inn for å se på video men mål er det ikke. Men det presses voldsomt nå. Langan får en fin puck fra Mauldin men bommer rett og slett på pucken som glir av kølla. Ludvig Hoff er nære på og når vi passerer halvspilt kamp ser ikke VIF-trener Fredrik Andersson andre muligheter enn å ta en timeout – for å samle troppene.

Timeouten gir ingen umiddelbar effekt for hjemmelaget kjører på og Trettenes prøver seg før det ser ut som Olimb har kontroll på pucken. Han møtes hardt av samme Trettenes på blålinjen og mister pucken. Trettenes slipper pucken videre til Kissel mens VIF er på vei fremover.. Kissel tar med seg pucken noen meter og har også Martin Gran med seg, men skyter pucken hardt tilside for Breivold, 1-2!  Sjelden har vi sett et mer fortjent mål!  Hadde hockeymål vært 2 centimetre større hadde Oilers nå ledet 5-2….

Minuttet senere kommer det en utvisning når storvokste Østby gir T.Olsen en dytt slik at sistnevnte faller veldig lett. I tillegg skriker han til dommeren som etter et sekund velger å heve armen.  I et sluttspill hvor dommerne lar svært mye gå så må dette kunne sies å være en utvisning av den billige sorten.

Dermed blir det overtall for bortelaget på et viktig tidspunkt. Etter en liten visitt i Oilers-sonen er det den mer nonchalante utgaven av VIF vi får se. Med en mann mer spilles det med farlig høy risiko og Oilers sine fire spillere er som illsinte veps på sin motstander. Strandborg gjør en enorm innsats i rundvant mot tre motstandere og får lagt pucken inn på mål der Tangen Henriksen har sneket seg fri, men pucken kommer bak ham, slik at han må snu seg og mister det som kunne vært god tid. Da er Breivold med når skuddet kommer.

Men rett fra dropp er det Oilers som presser videre.  Det er vanskelig nå å se at bortelaget spiller overtall og det ender da også med ingen skudd på mål for gjestene mens hjemmelaget har to med en mann mindre på isen.

Resten av perioden bruker hjemmelaget sitt momentum til å spille seg til gode sjanser. Karlsen ser Klavestad på motsatt men en viktig VIF-kølle kommer i veien. VIF slår mye icing nå før en gammel kjenning Markus Søberg plutselig får fart på skøytene men han får aldri avsluttet og perioden ender med 1-0 til hjemmelaget og hele 14-6 i skudd.

Rart å se hvor to ulike perioder kan være. Fra å være handlingslammet i første del av første periode har hjemmelaget nå fullstendig overtatt.

Tredje periode er det Oilers som går rett i angrep og det virker som de vil kjøre på for å få utligningen de trenger. Bourque er nær på å få lagt pucken over til Kissel men igjen  er det en god VIF-kølle i veien. Så er det Klavestad som legger en styringspuck mot mål men ingen klarer å berøre den. Gjestene er ikke ufarlige men når Martin Gran går ned i slottet og tekker et hardt skudd blir det applaus fra benken.  Christoffer Karlsen har også muligheten men skyter i magen til Breivold. Like etterpå er det Bengtsson som er farlig frempå etter pass fra Karterud men Holm gjør en fin redning.

Gjestene fortsetter å presse litt en periode nå men Ulriksen virker å ha kontroll i egen sone, men hans flippass ut til ingen blir plukket opp av Taimi som tramper seg inn og skyter. Holm redder, men på returen får T.Olsen lagt pucken inn på målstreken der Dostie bare kan pushe pucken over mållinjen 1-3.

Dette var akkurat det som ikke skulle skje og hjemmelaget virker litt rystet men de gir ikke opp og noen minutter senere lykkes de. Bryhnisveen skyter fra blå og på returen fra Breivold står Trettenes klar og presser pucken i mål, 2-3!

Med nesten åtte minutter igjen av kampen er det god tid på å score enda et mål – men gjestene forsvarer seg godt foran egen keeper. Thomas Olsen tekker også skudd på blå og får jubel fra sine medspillere. Det gjøres manns jobb rundt Breivold av de hvite og Mauldin klarer ikke å omsette Trettenes sin smarte pasning i mål.  VIF slår nå icing ved enhver anledning og klokka går fort. Veldig fort.

Men så får plutselig Mauldin stå helt alene foran Breivold men dessverre klarer han ikke løfte backhanden sin og Breivold redder. Ingen VIF-spillere var i nærheten der.

Hjemmelaget presser og trener Gjøse tar timeout på 57.16.  Oilers må nå komme med en sluttspurt. Kissel prøver sin spesialitet med skudd fra bak mål via keeper men den går forbi både mål og keeper og ut. Med litt over minuttet igjen går Henrik Holm og hjemmelaget har seks utespillere. VIF slår icing.   Så får Karlsen muligheten på akkurat samme område som han reddet inn sudden death mot Storhamar i finalekampene i fjor når det gjenstod få sekunder. Men VIF-spillerne ofrer seg og pucken kommer aldri frem til mål

Den aller største sjansen kommer med halvminuttet igjen å spille. Ludvig Hoff sender pucken på mål og der står Mauldin og Trettenes. Men det gjør også Ekelund og det er han som reagerer først når pucken lander rett foran Mauldin. Med et nødsprang får han skuflet pucken vekk tideler før Mauldin skal sette den i mål. Nærmere kommer ikke hjemmelaget og gjestene vinner kampen 2-3.

Dermed er det blitt veldig enkelt for Oilers. Nå er det vinn eller forsvinn i onsdagens kamp.  Vi skal dog ikke lenger tilbake enn til fjoråret når Oilers var i samme situasjon i finalespillet mot Storhamar. Da snudde vi det på Hamar og vant kamp 7 i Stavanger. Dette er selvsagt mulig nå også. Det handler om å være klar når kampen begynner og å gå i krigen.  Effektiviteten er noe vi har slitt med i hele år – og da er det ekstra viktig å holde tett bak.  Det er så vidt en måned siden vi MÅTTE slå VIF på Jordal for å kapre andreplassen og det gikk bra, så her må vi ha troen.

KVELDENS ØYEBLIKK

Halvminuttet igjen  Ludvig Hoff skyter. Pucken treffer noe og daler ned i målgården. Breivold er utspilt og Mauldin kan egentlig bare sette pucken i mål, men Ekelund reagerer raskere og får skjøvet pucken unna. Med mål der kunne alt skjedd…..