The Comeback

Oilers var spillemessig underlegne og ble tidvis rundspilt men fant en vei å vinne på. Ettersom gjestene misbrukte den ene sjansen etter den andre kom hjemmelaget mer med i kampen jo lenger den varte og utløsningen kom da Phil Lane styrte inn 3-2 bare noen sekunder ut i den fjerde perioden.

Dermed står det 1-1 i serien og håpet lever foran tirsdagens kamp på Hamar.

Med historikken fra første kamp var det lett å dra sammenligninger til dagens åpningsperiode. SIL var påskrudd fra start og spilte seg gang på gang til gode muligheter. Hjemmelagets forsøk på å spille seg fremover endte for det meste i midtsonen der gjestene ventet og da ble det fort farlige brudd. Det skulle gå hele seks minutter før hjemmelagets første skudd ble avfyrt da Magnus Hoff forsøkte seg. Oppildnet av dette fikk han få sekunder senere to minutter for å holde motstanders kølle rett foran Henrik Holm. Bortelaget etablerer seg men box-playet til Oilers sitter og det blir med ett eneste skudd. I en kontring er Kristian Forsberg også på skuddhold men Østlund er med.

Utligning. Oilers viste nok en gang evnen til å slå tilbake. Nå er semifinalen mot SIL redusert til best av 5. (foto: Oddmund Sola)

Men Oilers får ingen umiddelbar reaksjon på å ha holdt unna i undertall for det er gjestene som kjører  de neste fire-fem minuttene virker det nesten som de spiller overtall. Oilers klarer ikke å få pucken unna og Henrik Holm er høyt og lavt. Heldigvis får hjemmelaget hjelp av SILs Fogstrøm som finner tiden inne for å holde kølla til Mostue litt lenge og da får han to minutter. Hjemmelagets overtall er varierende. Pucken går ikke akkurat veldig fort fra spiller til spiller og man prøver ofte litt fancy ting som til slutt sender pucken ut i midtsonen – når gjestene avverger.

Med halvminuttet igjen av utvisningen tar Lagace ansvar og frakter pucken fra midtsonen og inn i gjestenes sone. Der møter han svensken Johansson som tripper Lagace på en slik måte at han både får seg en smell og en utvisning. Smellen er såpass hard at han må hjelpes av banen og han er ikke istand til å sitte utvist, så den må Edvardsen ta for ham. Johansson er tilbake på isen kort tid etter, så ingen alvorlig skade skjedd.  Dermed får Oilers halvminuttet i spill 5 mot 3, noe de har hatt relativt store problemer med å omsette i scoringer denne sesongen.  Oilers vinner droppen og etter litt frem og tilbake for Joi Johannesen skutt men keeper redder. På returen har Lucia nesten åpent mål men igjen er keeper lynraskt over og blokkerer Lucias skudd. Der var hjemmelaget farlig nær ledelsen.  Like etterpå er det Vigier som drar pucken fram fra siden av mål og er nær å få avsluttet men gjestene avverger. Og når hjemmelaget har kontroll i egen sone får plutselig Josephs pucken mutters alene med Henrik Holm. Han har all den tid han trenger å går for et høyt skudd, men Holm er med og pucken går via Holm og over mål!

De siste fem minuttene av perioden er det hjemmelaget som overtar mer av initiativet i form av at pucken er vel så mye i gjestenes sone som i Oilers. Dette gir flere skudd og bl.a Phil Lane har noen gode sjanser. Perioden ebber ut med 0-0 og det er også den store forskjellen fra forrige kamp, da hjemmelaget ledet hele 3-0 etter første periode. Det kunne de også gjort i dag, men Henrik Holm stengte buret og til tross for 9-14 i skudd, og hele 2-12 midtveis så er det målløst etter første periode.

Andre periode starter ikke så ulikt den første. Bortelaget tar raskt initiativet og viser samspill hjemmelaget ikke er i nærheten av å matche. Oilers har etter fire minutter en sjansebonansa der både Snuggerud, Løvlie og Lorentzen får skutt men mål blir det ikke og bortelaget overtar raskt pucken. Men som i første periode får gjestene en upassende utvisning når det har momentum i kampen. Denne gang er det Øksnes som har kølla i ansiktet på Sveum og da er det rett ut.  Hva så med dette overtallet ? Som i første periode er det mye nesten. Både Løvlie og Lagace får sine sjanser men Østlund er med og bortelaget rir det hele av.

Minuttet senere kommer kveldens første mål. Etter litt halvpaniske tilstander rundt Henrik Holm får plutselig Josephs gå merkelig alene mot Holm fra siden og med en backhand setter han pucken under armen på Holm og i mål, 0-1! På dette tidspunkt meget fortjent og stor jubel blant de drøyt 50 som hadde tatt turen fra Hamar i kveld.

To minutter senere får Lagace en meget billig utvisning når han ifølge dommer Roy Stian Hansen hekter Kurt Davis som er iferd med å gjøre noen av de sprell vi husker han for i Oilersdrakten – som bakerste mann. Istedenfor å stjele pucken fra Davis får Lagace to minutter og Davis kan puste lettet ut.  Om SIL synes utvisningen var feil vites ikke, men overtallet skremmer hvertfall ingen. Ingen skudd og sjansen til å øke til 2-0 tar man ikke. Bortelaget blir bedre når Oilers er fulltallige og de siste minuttene av perioden får de noen gode sjanser til å doble ledelsen men igjen er Holm med på notene så vi går til neste pause med 0-1 til gjestene etter 7-16 i skudd.

Tredje periode og igjen virker bortelaget å ha det som skal til for å holde på ledelsen. De slipper ikke Oilers til mange farligheter og møter hardt opp i midtsonen. Etter fem minutter av perioden tar Morley med seg pucken og får avsluttet med et halvhjertet skudd på Østlund. Ikke så farlig men likeså det første skuddet til hjemmelaget i denne perioden og et varsel på hva som var i vente.

Først roter Ulriksen det skikkelig til for seg når han skal skyte på gjestenes blålinje. Pucken er ikke på kølleblad og plutselig har Eirik Salsten tatt den fra ham, men Patrick er raskt med hjem igjen og hans inngripen rett foran Kjetil Martinsen viser seg å bli poenggivende pasning. For når Ulriksen tar pucken med seg ender den via via hos Phil Lane en meter inn i gjestenes sone. Lane gjør noe ikke altfor mange har gjort før han i dag. Han lader børsa og fyrer av. Østlund parerer men bare ut til Lagace som med presisjon finner den lille åpningen som er mellom keeper og mål og plutselig eksploderer Dnb Arena og det står 1-1.

Nå kunne man kanskje forvente at hjemmelaget virkelig fikk blod på tann, men det er faktisk bortelaget som våkner. Anført av veteranen Larrivee skyter de syv skudd på litt over minuttet og det er hett rundt ørene på Henrik Holm. Men nok engang reddes Oilers av at bortelaget ryker på en utvisning. Svensson er uheldig og setter kølla i ansiktet på Snuggerud og dermed to minutter på ham.

Temperaturen har etter hjemmelagets utligning økt betraktelig og flere spillere har meldt seg på som potensielle fryseboks-kandidater. Jacob Lagace er en av disse og bare sekunder inn i Oilers sitt overtall mister han hodet og takler Larrivee inn i vantet. Dermed 2+10 i boksen for Oilers’ målscorer.

Det som var enda dummere var at overtallet til Oilers forsvant og man ender opp med spill fire mot fire. Larrivee kom seg på bena igjen men gikk rett i garderoben.  Spill fire mot fire åpner som regel mer opp og når man i tillegg er slitne kan mye skje. Men ingen av lagene evner å utnytte dette.
Idet vi har rundet de siste ti minuttene av tredje periode virker hjemmelaget til å ha mer å fare med enn bortelaget. Med Patrick Thoresen og nå Larrivee ute må det omrokkeres på bortelaget og plutselig er Joi Johannesen alene i slottet, men Østlund er med på skuddet, og returen som Lucia forsøker på blir ingen retur all den tid pucken spretter over kølla hans. Men nå kjører hjemmelaget. Publikum har våknet og er med og de ser med skrekk at Christian Bull plutselig spilles fri mot Henrik Holm men Bulls avslutning går utenfor!

Med tre minutter igjen på klokka skjer det.  Bortelagets Svensson skal klarere pucken ut i midtsonen men klarer bare å sende den til en fremadstormende David Morley. Det blir fullstendig kalibalik foran Østlund  og Morley får aldri skutt, men pucken ender hos Vigier som sender den ut til Rokseth. Han kjører noe finter faretruende når blålinjen men nok til at den blågule er ute av skuddsektoren. Foran mål er trafikken stor der både Mauldin, Morley og Vigier har samlet seg sammen med tre motstandere. De blågule har hver sin mann og Østlund har god sikt så det er ingen umiddelbar fare. Men Salsten slipper Vigier fri og Vigier får skutt men rett i Østlund og på hans retur står Morley som har sneket seg de nødvendige stegene vekk fra Løkken Østli og vips så ligger pucken i mål. Oilers har snudd det, 2-1!

Dermed leder hjemmelaget og med bare tre minutter igjen å spille øyner nå publikum at dette kan gå veien. Hjemmelaget har tidligere vært gode på å drepe kamper og nå er det ingen tvil om at det trengs idet kampen nærmer seg slutten.

Bortelaget kaster frem alt de har nå og hjemmelaget reddes i første omgang av en offside i målgården. Da tar SIL timeout.

Etter timeouten blir keeper Østlund stående i mål, men planen er nok lagt nå og de kan ikke vente lenge før han skal forlate målet. Larrivee som er tilbake på isen får stå merkelig alene på droppen og kan ta pucken med seg inn i Oilers sone. Der blir han hengt opp men Josephs kommer til og bare legger pucken på mål – og i mål! Robin Dahlstrøm er ikke borti pucken men forstyrrer nok Holm litt. Dermed ingen kampdrap og det som såg så bra ut er tilbake på null. Dommerparet tar i bruk video for å se på scoringen men finner ingenting uregelmentert og resten av perioden består av Kurt Davis avslutning halvminuttet før slutt. Dermed 2-2 og sudden death. 13-17 i skudd viser at bortelaget fører an i antall skudd men det er målene som teller og nå er man like langt og det er klart for det fjerde overtallsspillet av fire mulige i Dnb Arena i årets sluttspill.

Nervøsiteten er til å ta og føle på når fjerde periode starter.  Gjestenes Svensson er uenig når dommerne sier icing på en puck han mener er via en medspiller. Han får ingen gehør og det blir dropp til venstre ut fra Østlund. Unggutten Vikingstad vinner den viktige droppen ut til Snuggerud.  Han lader men det harde skuddet går rett på Østlund. Ny dropp. Vikingstad igjen. Og Oilers vinner droppen. Men Storhamar overtar men får ikke pucken ut av sonen. Snuggerud hindrer dette med å samtidig sende pucken mot mål. Og der står Phil Lane. Og han gjør det han skal gjøre. Han styrer pucken elegant slik at keeper Østlund blir satt ut, og pucken synger i nettet bak ham, 3-2!

Dnb Arena tar fullstendig av og man er like langt i kampserien hvor første mann til fire seire går til finalen.

Gjestene merket at deres kaptein Thoresen måtte gi seg tidlig i andre periode, men laget er godt besatt av kvalitet og det er liten tvil om at lagets dominanse første halvdel av kampen burde gitt laget flere mål.

For hjemmelaget åpnet det igjen noe sløvt, men det kom seg og når man igjen får sudden death er det bare å frykte det verste for da går det ofte bra. Phil Lane ga hjemmepublikummet den gaven de ønsket mens de blågule på tribunen som var møtt opp i hopetall måtte reise slukøret tilbake til Hamar. Honnør til bortesupporterne til Storhamar som alltid stiller opp og lager god lyd.

Phil Lanes overtidsmål må bli kveldens øyeblikk. Slike øyeblikk blir husket uansett hvordan det ender i årets sluttspill. Oilers på hælene i starten av kampen og såg ikke ut som et vinnerlag, men jobbet seg tilbake og Lane sørget for at det står 1-1 i kamper, noe som er utrolig mye bedre enn 0-2!

*** 38 HOLM

Til tross for at han muligens burde tatt utligningen så kan man ikke glemme at Holm nærmest på egenhånd hindret at Storhamar ledet med minst like mange mål som de gjorde på fredag. Viktig at Holm står fram i disse kampene.

** 29 LANE

Gjør ikke alltid grovjobben men er farlig med puck, og den elegante styringen redder kvelden.

* 13 MORLEY

Gullhjelmen sentral når Oilers overtok i tredje periode og får betalt med scoring.