Crazy Night

Det ble en kamp for minnebøkene når rivalene Oilers og VIF møttes i Stavanger i kveld. Etter at VIF sikret seg en tomålsledelse sekunder før midtperioden var over var det nok en smule skepsis å spore i pausepraten hos hjemmefansen.  Så snudde Oilers og vant tredjeperiode 5-0 – og totalt 6-3!!  Hva var det som traff Oilers og ikke minst hvor ble det av VIF på slutten ?  Foruten tre viktige poeng så betyr det at Oilers har god kontakt i toppen. Med tap i dag hadde det fort blitt en lenger vei å gå.

Noen av den eldre garde gjorde sammenligninger med 1/12-1994. Dette var dagen da et VIF-Tog med en  laaang seiersrekke sporet fullstendig av i møte med datidens Viking Hockey og ble sendt hjem med 2-10 i kofferten etter fem mål av Dan O`Connel.

Forutsetningen var klare foran kveldens kamp. VIF med 11 strake seire med mye selvtillit innabords møter Oilers som har variert litt for mye gjennom høsten til å være i toppen. Litt skadeproblemer har også hjemmelaget med seg men vi fokuseres på de som kan spille.  Derfor gikk det et gufs gjennom publikum når Ludvig Hoff må ta telling allerede etter ti sekunder etter en hard takling fra VIF-backen Solberg.

Hoff kommer seg på bena og er vitne til at Klavestad og Taimi også støter borti hverandre når Holm blokkerer et skudd like etterpå. Temperaturen er allerede høy og dommerne har allerede lagt listen høyt. Det liker spillerne og det liker publikum – så lenge listen holdes gjennom hele kampen og det kan man nok si at dommerne var flinke på i dagens kamp.

Saken fortsetter under bildet.

Oilers vs Vålerenga slutter aldri å levere. Tirsdagens utgave bød på den villeste tredjeperioden i DNB Arena siden vi feide Bern av banen i CHL høsten 2015. (Foto: Lars Kristian Aalgaard)

VIF viser tidlig hvorfor de ligger på topp av tabellen og har mye bra samspill men hjemmelaget er på dem ved en hver anledning og når Partanen somler litt er Ludvig Hoff nære på med to kjappe avslutninger. Tristan Langan får også en mulighet men får aldri skutt og må ta med seg pucken videre før han legger fint ut til Bryhnisveen som fyrer av men Breivold i VIF-målet er med på det skuddet.

Så tar bortelaget ledelsen. Det er nykommer Dostie som har både Dineen og Ulriksen hengende på seg men er likevel først på en Holm-retur og får dyttet pucken over mållinjen, 0-1.  Stor jubel blant de 15-20 VIF-supporterne bak mål. VIF fikk nå virkelig blod på tann og rader opp det ene angrepet etter det andre. Både Bengtsson og Olsen har sjansen og særlig sistnevnte får stå urovekkende alene foran Holm men kanskje han er nettopp litt for nær Holm for skuddet går rett i leggskinnet.  Til slutt lyktes det bortelaget igjen når Rosdahl legger pucken på mål. Det er god trafikk foran mål og både Bengtsson og Dostie er involvert før sistnevnte får registrert scoringen. 0-2 og rekka med Bengtsson, Dostie og Røymark har virkelig vist seg fram.

Rett fra dropp etter 0-2 virker det som om hjemmelaget våkner litt og både Trettenes og Hoff tester VIF-keeperen.  Med vel tre minutter igjen av perioden får vi kveldens første utvisning når Koch må bruke ulovlige krefter for å holde Elvsveen unna. En interference blir dømt og Oilers skal spille overtall. Det blir en travelt undertall for gjestene og keeper Breivold må stoppe hele seks skudd. Oilers mer eller mindre bor i gjestenes sone men pucken går likevel litt for sent slik at Breivold og hans disipler klarer å holde pucken unna.  Både Dineen (2) Langan (2) samt Klave og Kissel prøver men pucken vil ikke inn og gjestene går til pause med en fortjent 0-2 ledelse etter 14-13 i skudd.

I midtperioden måtte hjemmelaget få uttelling. Ett tredje mål til gjestene kunne blitt mye å hente opp igjen.  Det begynner med en Icing – noe hjemmelaget hadde uvanlig mange i kveldens kamp. Noen minutter ut i perioden glipper det for Østby i midtsonen og VIF kan komme to mot en. Heldigvis velges det feil løsning og pucken går langt over mål. En ivrig og tent Patrick Elvsveen får applaus når han i et og samme bytt først må ta seg at Taimi og når han er ekspedert og Elvsveen vil bytte så dukker Brekke Henriksen opp og vil også ha et ord med i spillet.  Like etterpå får hjemmelaget en enorm sjanse når Kissel ser Dineen helt alene i slottet. Dineen får pucken men viser litt for tydelig hvor han vil skyte og Breivold er klar med snappen når skuddet kommer.   Oilers kjører nå på og har noen relativt gode sjanser men også bortelaget er langt fra ufarlige når de finner hverandre via midtsonen.

Vi nærmer oss halvspilt kamp når den forløsende reduseringen kommer.  Først får vi noen skremmeskudd når Watson legger puck på mål og Mauldin gjør det samme rett etterpå. På sistnevntes legg blir pucken liggende helt fri uten at noen Oilers-spillere klarer å være først på den.  Etter et Icingpuck like etterpå kommer Langan, Tangen Henriksen og Elvsveen på isen.  Og igjen legges puck på mål og den ligger plutselig helt fri mellom flere par skøyter og da er det Tristan Langan reagerer kjappest og får banket pucken i mål, 1-2! En sterk prestasjon, ikke minst siden han stort sett ble hektet/holdt av Koch både før, under og litt etter scoringen!

Det ble absolutt Ingenting fra isen før toppkampen mellom Oilers og Vålerenga. Det dempet ikke stemningen i hallen, for å si det forsiktig. (Foto: Lars Kristian Aalgaard)

Nå var det bare for hjemmelaget å kjøre på videre, men allerede minuttet senere er det hjemmelaget som får en utvisning når kaptein Trettenes er uheldig og backhander en klarering over vantet. Dermed to minutter for å «forsinke spillet» og kveldens første overtall til gjestene. Undertall er noe hjemmelaget er gode på og de klarer stort sett å holde bortelaget ute i rundvant og når det ble virkelig farlig så kjempet Ludvig Hoff febrilsk mot tre VIF-spillere og klarte å presse pucken ut i midtsonen.  VIF klarer ikke å produsere noe som helst og når hjemmelaget er fulltallige er plutselig Kissel på vei alene gjennom. Dog hektes han av Thoresen og det blir en ny utvisning på VIF.  Oilers overtall er igjen preget av godt trykk men der Dineen lyktes i overtall mot Lørenskog så kommer det en VIF-kølle i veien akkurat tidsnok til å ødelegge skudd for Nr 92.

Like etterpå tar Klave ansvar fra midtsonen og skøyter raskt inn i VIF-sonen, blir litt hindret men får til slutt sendt pucken mot mål. Der står Breivold og gir en liten retur som Langan oppfatter. Dog har Breivold kontroll og Langan ender opp med Taimi, Brekke Henriksen oppå seg. Vi kan vel ta med Kissel, Dineen og Røymark også her så har vi nevnt de fleste. Ingen utvisning men det viser at hjemmelaget er påskrudd nå og derfor kommer det virkelig som en «midt i trynet» når gjestene øker sin ledelse til 1-3 bare 51 sekunder før siste pause.

Da hadde bortelaget riktignok hatt noen ganske store sjanser der Holm virkelig måtte jobbe for lønna men når han gir en retur på et Thomas Olsen skudd har han ingen mulighet når pucken glir ut til Ekelund som fyrer av, 1-3!  En virkelig kalddusj for et hjemmelag som da er like langt som etter første pause og må nå virkelig skjerpe seg.

Perioden avsluttes foran Breivold der hjemmelaget forsøker å få en siste uttelling. VIFs nykommer Andrew Nielsen som ikke hadde vist seg frem i hele tatt har de siste ti sekundene av perioden kastet sine øyne på Tommy K som er på jobb på kontoret. Med noen krysstaklinger som ikke virker på Tommy venter Nielsen til sirenen går før han gir Tommy en liten karamell. Tommy reagerer instinktivt og sekunder senere ligger han øverst med Nielsen under seg på isen. Poengseier der altså. Begge får to minutter for roughing.

Tredje periode begynner i fryseboksen før pucken er droppet er meldingene hagler fra Nielsen og Tommy. De har en del å snakke om  Ute på isen spiller VIF et flott åpningsnummer hvor pucken går fra mann til mann og Thomas Olsen får muligheten mer eller mindre alene i slottet. Men Holm er på og like etterpå er det Trettenes som forsøker å bryte seg inn foran Breivold men hektes av Taimi som da ryker på en tominutter.

Skal hjemmelaget ha sjansen så må overtallet utnyttes.   Rekka med Dineen, Kissel, Langan, Trettenes og Klavestad forsøker og både Dineen og Langan får skudd på mål men pucken vil ikke inn. Neste oppsetting med Hoff, Tangen Henriksen, Bourque, Strandborg og Mauldin får heller ikke hyll på bullen og tiden går. Taimi entrer isen igjen og mens bortelaget på en måte kontrollerer det hele så scorer Strandborg. Ut av ingenting får han pucken altfor langt ute i slottet men gjør en helomvendig og skyter, i mål!  Hallen tar noen tiendeler ekstra før de oppfatter det hele men da eksploderer DNB Arena og håpet er tent.

Bortelaget leder fortsatt og har spillere som kan avgjøre kamper og både Taimi, Thoresen og Dostie har skumle hensikter men Holm er med. Også hjemmelaget har sine sjanser. Strandborg prøver å kopiere sin scoring men skyter over. Kampen lever nå og har en herlig nerve. Både Bryhnisveen og Hoff prøver kjøkkenveien og skaper kaos rundt Breivold men det klareres. Hjemmelaget viser ingen tegn til å ha gitt noe som helst opp og det passer derfor veldig dårlig å ta en tominutter for «seks utespillere på isen» idet vi nærmer oss midtspilt periode.  Bortelaget kan takke og bukke men nå virker det som om de er fornøyd for det er ikke mye fytt i dette overtallet. Istedenfor lar de evigplagende undertallsspiller Mauldin få prøve seg og når Andrew Nielsen mister det fullstendig rett etterpå så utligner jammen hjemmelaget i undertall.  Først har Partanen gjestenes eneste avslutning i overtallet men flyttes vekk av Østby som forklarer at dette er tynn suppe.

Det utvikler seg ikke til noe mer men Andrew Nielsen skal nå spille hovedrollen igjen.  Gjestene har fortsatt overtall men på en rotete måte klarer ikke Nielsen å holde pucken inne i Oilers sin sone. Dermed må han ta pucken med seg og spiller seg bakover for å begynne på nytt sammen med Bengtsson. Strandborg forchecker høyt og prøver å finte vekk Nr 16 med å gå bak egen keeper. Men Strandborg er på ham som en klegg og når Nielsen klarer å rote pucken vekk og kun sitte igjen med Strandborgs kølle så kan han ikke annet enn å se at Nr 16 ser Langan er alene på vei inn og med venstreskøyta sender han en god pasning som Langan via en venstre/høyre-finte legger mellom bena på Breivold, 3-3!!

Nei, du ser ikke dobbelt. Mats (fra venstre) og Marius Trygg sto i hver sin boks som assisterende trenere tirsdag kveld. Her i samtale med TV2-sportens Jonas Bariås før kamp. (Foto: Kjetil Garvik)

DNB Arena er i ekstase. Etter at VIF begynte relativt bra og fortsatte i midtperioden så har de blitt fullstendig parkert de siste minuttene. Men det er ikke slutt. Og gjestene skjerper seg litt nå. De neste minuttene har de flere sjanser hvor både Solberg (2) Partanen og Røymark tester Holm, men den kanskje største sjanser får Partanen men der kommer Mauldin inn som en reddende engel og hindrer uttelling.  Hjemmelaget virker litt slitne nå og en icing-puck er ikke så galt som tidligere i kampen og ikke minst powerbreak passer bra.

Men hjemmelaget klarer å organisere seg igjen og når de kommer på en ny overgang så scores det igjen. Skuddet fra Bourque ender i blokka foran mål og når pucken sklis ut til Mauldin så setter han den knallhardt helt oppe i nettaket og Dnb Arena eksploderer enda en gang, 4-3!  Gamlingene jobber knallhardt og hindrer VIF å få pucken ut av sonen. Bourque skyter først et skudd over som Østby med nød og neppe klarer å holde inne i sonen. Deretter slipper Tommy K pucken ut til Bourque på blålinjen som igjen legger pucken på mål. Her er det kaos og både Dineen og Tommy K er involvert før Mauldin altså plukker opp den løse pucken og setter den i mål.

Hjemmelaget er i føringen for første gang i kampen og det er bare fem minutter igjen å spille. Fem minutter er lenge i hockey og ingen hadde blitt veldig overrasket om det hadde blitt sudden death som det ofte blir mellom disse lagene. Gjestene virker slitne nå men har ikke gitt opp men avslutningene som kommer er ikke av god gammel kvalitet og Holm rydder opp. Nå er det hjemmelaget som kan spille med lav risiko og ikke risikere for mye fremover mens gjestene MÅ frem.  På en klarering er Breivold langt ute av mål og får pucken unna men der står Tommy K men han klarer ikke å passere Rosdahl som hindrer pucken å gå i det åpne målet.

Idet vi runder 57 spilte minutter så bommer Klavestad på pucken i eget rundvant og det blir plutselig svært så farlig når Ekelund får pucken ute i slottet.  Da kommer Ludvig Hoff seilende og tekker skuddet på en måte som nok gjør vondt – og til stor applaus fra tribunen. Tiden går fort nå og gjestene må snart tenke på å ta ut keeper.

Med 01.38 igjen å spille forlater Breivold isen når lagkameratene har etablert seg i Oilers sone. Partanen ender opp med pucken ute i slottet og blir rådvill men ender opp med et skudd som går via en Oilerskølle og deretter ut i midtsonen. Ekelund henter opp pucken og spiller en hard pasning mot Partanen som ikke har orientert seg skikkelig og ender opp med å legge pucken ut i midtsirkelen der Strandborg fanger den. Han skøyter et par meter før han sender avgårde pucken som bare stiger og stiger til den forsvinner inn i nettmaskene og det hele er avgjort, 5-3!

Men hjemmelaget var ikke ferdige for kvelden. Selv om gjestene tydeligvis var det så var det fortsatt  minuttet igjen å spille og når Kissel, Hoff og Trettenes satte i gang så var det en fornøyelse å se pur vilje når kaptein Trettenes dundrer pucken i mål, og stillingen er 6-3! Da skøyt Kissel i stanga også noen sekunder før det sjette målet.

Det som fem minutter tidligere såg ut til å ende med sudden death ender istedenfor med utklassing!   Litt interessant også å se at VIF vant kun en eneste dropp de siste fem minuttene – og det var halvminuttet før slutt.

Dermed endte denne kampen som i 50 minutter såg ut til å gå mot tap til noe å virkelig ta med seg videre.  Oilers er vel så gode som VIF når de får det til. VIF ble spilt dårlige utover i kampen i dag – det er også noe av jobben å gjøre og det var svært mange som gav det lille ekstra i hver eneste takling i kveld.

Nå må Oilers komme ned på jorda igjen til torsdagens kamp mot Sparta. Mot hardtarbeidende Sparta er det kun 100% som gjelder.

Den berømte spikeren i kista? Andre Strandborg har satt 5-2 i åpen kasse og publikum innser at seieren er sikret. (Foto: Brian McHattie)

En unødvendig utvisning har gjort det enda vanskeligere å ta igjen serielederen når vi allerede er langt ute i tredje periode. Men Strandborg bryr seg lite om at Andrew Nielsen har et stort navn alle andre steder enn i DNB Arena. Med kløkt klarer han å tirre pucken vekk fra den lett irriterte canadieren som allerede har dobbelt så mange minutter i fryseboksen som antall kamper i EHL – og vel så det.

Nielsens tilsvar blir å grabbe kølla til Strandborg som først bare må ut med armene som ikke har noen kølle. Og når han ser Langan kommer alene mot mål så må han bruke skøyta – venstreskøyta som med en fin innsidepasning gjør jobben lettere for Langan. Sekunder senere har hjemmelaget utlignet til 3-3 og deretter såg de seg aldri tilbake.

*** 16 STRANDBORG

Stranni har slitt litt i år men i kveld løsnet det virkelig. Med 2+1 og +3 som eneste utenom Ulriksen så gjør han en stor kamp. Og for noen viktige mål.

Det første ut av ingenting når det begynte å se noe mørkt ut. Deretter er han arkitekten bak utligningen før han banker den (nest)siste spikeren i kista fra midtsonen.

** 23 LANGAN

Med 2 mål og +2 i kveld så viser Tristan godt igjen i dag. Scorer det viktige førstemålet og ikke minst utligningen.  5 skudd er også bra og begynner å vise godt igjen

* 10 HOFF

Får sjansen mellom Trettenes og Kissel og jobber heroisk hele kampen Tekker skudd som gjør vondt og gjør mye drittarbeid i tillegg til å være den som skyter aller mest av alle i kveld (7).