Kamper

Norsk Topphockey

Når taket letter

Kveldens toppkamp inneholdt det meste. Begge lag hadde sine gode perioder i kampen men når det skulle avgjøres var det hjemmelaget som var best og tok fortjent tre poeng i en kamp begge lag hadde tap fra forrige runde å revansjere.

Det er alltid spennende i åpningen å se om begge lag påskrudd og i dagens kamp er det liten tvil om at det var hjemmelaget som var påskrudd fra start. Tirsdagens bortetap for Lillehammer skulle Frisk få unngjelde for og hjemmelaget gikk rett i angrep og allerede etter 42 sekunder må bortelaget ty til ulovligheter. Kåsastul krysstakler Morley rett foran dommeren som ikke engang tar seg bryet med å heve armen, han bare peker på Kåsastul og deretter på fryseboksen. Ut i 2 minutter!

Oilers vinner droppen og etablerer raskt overtallet. Kissel skyter men Dahlberg er med. Noen sekunder senere må imidlertid svensken kapitulere. Zajac på blå spiller til Morley på kant, foran mål ha Tommy K satt kølla ned for å vise at hvis du bare treffer her, så blir det farlig. Og akkurat slike ting kan David Morley, så fra hans kølle styrer Tommy elegant pucken mellom bena på Dahlberg og 1-0 etter 01.11!  Nå skjer ting fort. Sekunder senere er Tommy K igjen i søkelyset. Han ryker ut med en slashing når Hampus Gustafsson er farlig frempå. Dermed får bortelaget sjansen til å utligne rimelig raskt etter ledermålet til Oilers. Men foruten noen halvsjanser helt i starte av overtallet er det tynn suppe fra Frisk. Med halvminuttet igjen av overtallet mister Endre Medby pucken farlig på motstanders blålinje og den iltre Magnus Hoff øyner muligheten til å stjele noen sekunder i bortelagets sone.

Tommy Kristiansen scoret to ganger og gjorde sitt til at taket lettet i DNB Arena lørdag ettermiddag. (foto: Oddmund Sola)

Han merker at presset fra backene til Frisk ikke er all verden og velger å forsøke å skjære inn foran keeper. Kåsastul lar ham passere veldig enkelt og foran Dahlberg finner Magnus Hoff den lille åpningen mellom bena og pucken glir inn i mål, 2-0!  En marerittaktig start for Frisk som var borti noe lignende i torsdagens hjemmekamp mot Stjernen der Stjernen ledet 2-0 etter 01.07 av kampen.

Halvminuttet senere er det klart for nok en utvisning for hjemmelaget. Klavestad må hvile for en hekting og mens Frisk i forrige overtall ikke hadde et eneste skudd på mål så har de hvertfall to avslutninger i dette overtallet.

Idet vi runder halvspilt periode kan man vel si at bortelaget har ristet av seg sjokket og viser seg fra en klart bedre side, samtidig som Oilers også har sluppet gasspedalen. Etter 11.02 blir Bryhnisveen og Gustafsson liggende igjen i Oilers sone etter et skudd fra sistnevnte. Publikum har sett hva Gustafsson har gjort men dommeren gjør ingenting. Når så Gustafsson reiser seg blir han trippet ned av en liggende Bryhnisveen og da dømmer den andre dommeren utvisning. Etter en intern diskusjon dommerne imellom – noe det for øvrig var en del av i kveld, så får også Gustafsson utvisning, for roughing.

Dermed får vi spill fire mot fire og bedre plass på isen. Det blir mye nesten de neste minuttene men få sjanser. Når det nærmer seg fullt lag for begge lag får Patrick Ulriksen en tominutter for høy kølle.  Han er sterkt uenig i dette selv om høy kølle ofte er av de mest synbare utvisninger man kan få.  Nå trykker bortelaget veldig på og selv om gullhjelmen Gustafsson har store problemer med å stå oppreist på skøytene klarer ikke Oilers å få pucken ut. Til slutt er det veteran Bastiansen som finner Lavoie med et fint pass rett foran keeper Holm og fra kølla til Lavoie går pucken i mål, 1-2!

Resten av perioden består av at bortelaget blir mer og mer tryggere på seg selv mens hjemmelaget i større grad har lagt vekk spillet fra åpningen. Det blir da 10-11 i skudd idet vi tar første pause.

Midtperioden mot Lillehammer var dødens for Oilers og jammen ser det ut som det samme skal gjenta seg i kveldens kamp. Bortelaget åpner forrykende og legger et voldsomt press på Henrik Holm. Oilers kommer først i protokollen når Tommy K slasher kølla ut av hendene på Henrik Ødegaard etter vel fem minutters spill.  Og det blir enda verre for hjemmelaget. I overtallsspillet utligner gjestene. Etter langvarig press får Gustafsson sendt avgårde et knallhardt skudd som går i stanga og ut i Holm og så siger pucken fint over streken før Rokseth får klarert.  Målet hadde neppe blitt godkjent for noen år siden men med dagens teknologi er det ingen problemer med å se at pucken er de nødvendige centimetre over streken, 2-2!

På dette tidspunktet er utligningen helt fortjent.  Noen minutter senere skjer det som gjør at hjemmelaget igjen får opp intensiteten. Tommy K skyter et skudd som Dahlberg redder. Magnus Hoff er på returen men han blir hektet opp av Kåsastul og får ikke gjort noe som helst. For dette får han to minutter for slashing. Keeper Dahlberg spiller død noen sekunder og det gjør at det tenner til igjen.  Tommy K har sine kommentarer og får 10 minutter for usportslig mens rutinerte Anders Bastiansen står og sier sitt til dommerne uten at dette får noen som helst følger. Rett eller galt, det blir hvertfall mer liv på tribunen og dette smitter over på spillerne. Og noen minutter senere blir det mer baluba. Kristian Forsberg får to advarsler på dropp og ryker ut. På den andre advarselen er Hampus Gustafsson like tidlig som Forsberg så det kunne like gjerne vært han som fikk advarselen. Og slik er det ørsmå marginer ute og går men heldigvis scorer ikke bortelaget på noen av de fire skuddene de har i det påfølgende overtallet.

Selv om det bedret seg noe på slutten av perioden så var det en urovekkende periode for Oilers. 4-17 i skudd forteller mye og det forteller hvertfall at hjemmelaget må skjerpe seg i tredje periode om de skal ha håp om poeng i kveld.

Hvis Oilers var misfornøyde med dommerne i midtperioden så er det gjestene som forstår lite i den tredje perioden. Allerede etter 35 sekunder ryker Lystad Jacobsen ut med en hekting som er rimelig klar. Men overtallsspillet til Oilers er nå fraværende. Man forsøker på enkeltmannsforetak og samspill er fraværende. Av sånnt blir det ingen skudd på mål og full kontroll for gjestene.  Like etterpå er Ludvig Hoff bare et dårlig mottak fra å få en gratissjanse men pucken glir inn til Dahlberg. Rett fra dropp får så hjemmelaget nok et overtall. Mikael Dokken på Frisk mister kølla når han skal i duell med Morley. Han forsøker da å overta kølla til Morley uten at Morley vil gi fra seg sin kølle. Sånnt blir det utvisning av.

Nå får Oilers noen store sjanser. Zajac skyter og både Kissel og Tommy K står klar på returen men den kommer aldri og Dahlberg blokkerer. Hjemmelaget er på hugget nå og sekunder senere er det tumulter igjen foran Dahlberg. Forsberg kaster seg inn i det og får umiddelbart Kåsastul oppå seg. Det må bli begge eller ingen. Det blir begge. Men den som skulle hatt utvisning for ikke mindre enn to krysstaklinger, Mikkel Christiansen, får ingenting.

Dermed fortsetter man med spill fem mot fire men bare sekunder senere påfører gjestenes Krogdahl likegodt albuen i ryggen på Tommy K og dommeren kan ikke annet enn å vise også han ut. Dermed får vi noen sekunder med spill 5 mot 3 men det virker ikke som Trettenes har tenkt å utnytte dette når han rolig frakter pucken rundt i gjestenes sone og snart er gjestene fire spillere på isen.  Oilers forsøker nå men gjestene er med men de klarer ikke få pucken ut av sonen og Oilers beholder trykket.

Kissel tar pucken med seg bak mål men slipper den til Tommy K som fint har trukket seg vekk fra sin oppasser, men Dahlberg gjør en stor redning når Tommy K skyter på blank goal. Pucken går rett ut til Morley som fra droppsirkelen prøver et direkteskudd som Dahlberg også er med på. Like etterpå skyter Trettenes men bommer fullstendig og det hele ender med at gjestene får klarert.  Slitne gjester løper for å bytte mens Oilers raskt spiller pucken inn i sonen igjen og når både Zajac, Morley og Tommy K kommer inn i en bølge til venstre for Dahlberg så har ikke gjestene fått etablert seg etter byttet og Dahlberg må kapitulere når Tommy K igjen får sjansen. 3-2!

Men det er ennå tolv minutter igjen av kampen og en sluttspurt fra gjestene måtte kunne forventes. Men den kom aldri. Foruten Gustafssons skudd like etterpå hadde faktisk ikke gjestene flere skudd på mål i kveldens kamp og det er mye takket være Oilers som nå spilte meget klokt. Møtte sin motstander kompakt i midtsonen og med noen terriere som plaget backene slik at de ikke fikk ro til å spille gode pasninger fremover. Og slik gikk klokka. Med fire og et halvt minutt igjen tar Oilers timeout, men det ser ut til å være en kontrollert gjeng som snakker sammen og ingen tegn til panikk. Oilers går utpå nå og jobber som noen galeislaver samtidig som det er lett å se at gjestene er slitne.  Idet vi nærmer oss minuttet igjen å spille er Ludvig Hoff farlig frampå når Kissel setter ham opp, men Dahlberg er med.

Og slitne Friskspillere mobiliserer litt krefter til å ta Ludvig men det utarter ikke. Frisk benytter nå anledningen til å ta timeout. Trolig hadde de ønsket dette tidligere men det var få stopp i spillet de siste minuttene så muligheten kom ikke før nå, 01.08 før tredjeperiodes slutt. Planen til bortelaget er klar. Så fort de har fått kontroll på puck så forlater keeper mål og de setter på en ekstra utespiller.  Frisk vinner droppen og Gustafsson setter fart fremover. Samtidig forlater Dahlberg målet og Frisk er en utespiller mer på isen. Frisk etablerer seg nå i Oilers sone men Gustafssons forsøk på å legge pucken på mål ender hos Kristian Forsberg på egen mållinje. I hockeyens ABC har vi lært at vi ikke bare lemper pucken over i motstanders sone for da ender som regel med icing. Man legger pucken ut av sonen slik at motstander på begynne på nytt. ELLER, man setter pucken i tomt bur slik Kristian gjør og avgjøre det hele, 4-2!  Frisk tar Dahlberg ut enda en gang men de har gitt opp og kampen ender 4-2 til Oilers.

Med midtperioden i friskt minne vil nok gjestene påstå de lett kunne tatt med seg alle poengene i kveldens kamp. Oilers har en del rutinerte ringrever som har vært med en stund og har rutinen til å dra i land slike kamper som dette.  Frisk har også noen rutinerte men f.eks Anders Bastiansen spilte -2 i sin del av kampen i dag. Det virket også som gjestene bli slitne på slutten mens Oilers hadde mer å gå på.

KVELDENS ØYEBLIKK

Selv om Oilers hadde spilt fornuftig hele veien siden 3-2målet så var det spennende helt til Kristian Forsberg sendte den forløsende pucken som brukte en evighet på å virkelig gå i mål. Skuldrene kunne senkes. Nok en jevn batalje gikk i vår favør!!

KVELDENS STJERNER

### 91 KRISTIANSEN

Trolig en kamp Tommy elsket. Scorer mål som han har etterlyst selv, kriger, blir utvist og kan til slutt juble høyest av alle. Scorer på 2 aav 4 skudd og vinner også i fryseboksen med sine 14 minutter.

## 19 HOFF

Scorer mål og kunne fort scort to til i åpningsperioden. Et stadig uromoment som akkurat som Tommy liker slike kamper. Fire skudd på mål og topp innsats.

# 38 HOLM

Får 36 skudd mot seg og tar 94% av disse. Redningen på stillingen 2-2 etter tre minutter av siste periode er stor og Holm beholder roen i stressede situasjoner.

Tekst: Anders Vegstein