Nok et stikk i semifinalen på plass

Oilers tok nok et stikk i semifinaleserien mot Sparta i DNB Arena i kveld. Med 3-0 i kamper kan det avgjøres i Sarpsborg på fredag. Med unntak av en kort periode i midtperioden var det hjemmelaget som var det førende laget og vant fortjent.

Premissene foran kveldens kamp var enkle. Spartaseier ville gi ny spenning i semiserien mens Oilers-seier ville gjøre veien betydelig vanskeligere for Sparta. Og som så mange ganger før – det tapende laget følte de var svært nære, men Oilers har opparbeidet seg en vinnerkultur som gjør at de svært ofte står igjen som vinner – uansett motstander og spill. En viktig egenskap i et ishockeylag.

Semifinaleseriens jevneste batalje så langt til tross, det endte med ny seier til Oilers i DNB Arena onsdags kveld. Dermed leder vi 3-0 i kamper. Her feirer gutta Bryce Gervais sin gamewinner tidlig i tredje periode. (foto: Oddmund Sola)

Sparta produserte kveldens første skudd når Fagerudd tester Holm allerede etter 22 sekunder men få sekunder senere har Lefebvre og Hoff hatt hver sin avslutning og kampen er i gang. For det nøytrale publikum var det vel å håpe at Sparta skulle finne litt bedre ut av Oilers i kveld men allerede etter tre minutters spill har hjemmelaget etablert et voldsomt trykk hvor både Beck og Kissel er nære på.

Like etterpå er Sparta på farten når H.Salsten, Børresen og broder Østby får skyte men Henrik Holm er med.  Etter 5-6 minutter er det hvertfall klart at et evnt stormløp fra Sparta har uteblitt sålangt og vanskeligere blir det når Lilleberg får to minutter for å holde kølle til motstander etter et kalibalik foran egen keeper. Gervais er nære på når han nydelig settes opp av Tangen Henriksen men Carr blir ikke med når vår nr 71 prøver å dra han ut. I neste sekvens kommer utvisningen og kveldens første overtall er hjemmelagets.

Andrerekka med Strandborg, Hoff, Karlsen suppleres med Lefebvre og Tommy K og det legges umiddelbart trykk i rundt gjestenes keeper. Tommy K kriger men kølla henger fast i keeper Carr. Publikum reagerer men det gjør ikke dommerne, men Oilers beholder trykket.  Pucken går fort fra mann til mann men det blir ikke mange avslutninger og når Lefebvre skyter er Carr klar i mottaket og blokkerer.

Ny rekke utpå. Denne gang rekka med Dineen, Beck og Kissel i tillegg til Bordson og Klavestad. Oilers vinner droppen men virker å ha litt problemer med å få etablert seg i sonen. Sparta er hissige og først når Klavestad får pucken på blå kan man etablere skikkelig. Klavestad sender pucken fra blå litt skjevt ut til Dineen som står på droppunktet og oppdager at ingen utfordrer han i hele tatt. Samtidig ser han at Rob Bordson gjør utsikten minimal for keeper Carr. Da er det bare å la det stå til og pucken sitter klistret i nettaket, 1-0!

Etter målet kommer Sparta litt mer fremover og får lagt litt trykk i Oilers sone. Det medfører at når Fagerudds retur kommer ut til Ahlsen så har han en stor sjanse – hvis han ikke hadde blitt hektet av Christoffer Karlsen. En viktig inngripen fra Sarpsborg-gutten der altså. Bortelaget får dermed sjansen i overtall og Holm må varte opp med en flott snapp når Selin tester storslegga. Gjestene får flere skudd på mål men det går litt for sent, og kanskje det blir litt som trener Nilsen sa etter første kamp. Istedenfor å skyte så vil de spille pucken ett trekk ekstra – og det er ofte ett for mye i en tett match mot Oilers.

Hjemmelaget rir det hele av og like etterpå blir Tangen Henriksen spilt flott gjennom men i siste liten kommer det en Spartakølle i veien for den ivrige vingen.  Nevnte Fagerudd er også ivrig og forsøker seg på en kjapp avslutning når Holm har vært bak mål å renset vekk pucken, men Holm er tidsnok tilbake og man unngår en uheldig situasjon. Med minuttet igjen å spille ryker  Dineen på en tripping-utvisning som da gir gjestene muligheten til å få uttelling før første pause. Men Oilers spiller et bra undertall nå og Ulriksen får applaus både fra benken og tribunen når han tekker et knallhardt skudd noen sekunder før pause.
Dermed leder Oilers etter første periode med 13-14 i skudd

Midtperioden åpner gjestene med nesten minuttet i overtall men de er knapt i Oilers sone og har mer enn nok med å holde unna for de fire Oilers-spillerne på isen.  Men vel to minutter ut i perioden skjer det som ikke har skjedd i denne serien til nå. Sparta scorer mål!  Et dårlig bytt fra hjemmelaget bidrar til at gjestene plutselig kommer fire mot to og det oppstår en uoversiktlig situasjon rundt Holm. Og Robin Soudsky klarer da fra knestående å skyte pucken mellom bena til Holm, og i mål, 1-1!

Stor jubel på Sparta-benken og målet ga utvilsomt ny tenning for gjestene. Plutselig er de med i kampen og trykker hjemmelaget bakover. Da passer det svært dårlig å ta en tominutter for å ha hatt for mange spillere på isen. Gintautas må sone og hjemmelaget får et nytt forsøk i overtall. Hjemmelaget vinner dropp og legger press men Dineen mister kontrollen og gjestene får klarert. Sekunder senere er det hett rundt keeper Carr igjen. Dineen skyter først i løse luften men rekker og lade på nytt men rett i en Spartaspiller foran keeper Carr. Pucken går ut til Kissel som får en stor sjanse men skuddet går via stolpen og ut. Kissel for også muligheten noe senere når han sendes alene gjennom men igjen er Carr med når pucken skal settes mellom bena etter en finte.

Sparta har fortsatt momentum etter scoringen og når Tommy K får kveldens kanskje billigste hekting mot Fagerudd som ikke er kjent for alltid  å bruke alle kreftene sine til å stå oppreist hele veien så kan gjestene få muligheten i overtall.  Sparta varter nå opp med det beste powerplayet laget har vist i denne semifinaleserien. Det betyr at også hjemmelagets undertallsspill er bra for det blir ingen uttelling selv om det skytes to skudd og er nære på flere ganger. Nærmest mål var dog Fagerudd når han nesten satte Carr ut av spill med en «finte» i egen målgård men en noe rystet Carr får avverget men velger å blokkere til tross for at det ikke er noen svartkledde i umiddelbar nærhet!

Når hjemmelaget igjen er fulltallige så får de samlet seg og overtar mer og mer av initiativet. De klarer å holde Sparta ute i rundvant og resten av perioden har ikke gjestene et tellende skudd på mål. Hjemmelaget vinner dropper og perioden avsluttes med at Ulriksen og Børresen får hver sin utvisning for henholdsvis krysstakling og slashing. Dermed spill fire mot fire men Kissels skudd like før pause går rett på Carr.  9-9 i skudd i denne perioden og jevne 1-1 på resultattavla.

Tredje periode og spenningen stiger. Først får vi over minuttet med spill fire mot fire og det kan føre til mer rom. Og det er akkurat det som skjer når vi nærmer oss minuttet spilt av perioden. Beck og Gervais stormer inn i Spartas sone. Beck har pucken og runder Ponomarenko som faller og setter seg selv ut av spill. Beck går videre bak mål og prøver på kjøkkenveien, men Carr har stengt der. Pucken blir liggende under keeper Carr en plass, og Gervais dytter kølla der hvor det er en liten åpning og plutselig kommer pucken glidende ut i andre enden og glir fint i mål, 2-1!

En fantastisk åpning på tredje periode for hjemmelaget mens desto verre for gjestene som trolig var klar for å gi det siste. Nå må de i enda større grad ta frem det siste og etter to minutter kan muligheten komme. Da får Strandborg en tominutter for slashing og bortelaget får muligheten i overtall. Men det virker ikke som om bortelaget har store planer om en langvarig sluttspurt for dette overtallet er langt fra tilfredstillende. Oilers presser pucken ut og Mauldin er som vanlig overalt.  Oilers klarerer overtallet og kort tid etter er det parhestene Tommy K og Robin Soudsky som må i  fryseboksen. Soudsky for en roughing og Tommy K for en albue han ikke er enig i. Veterandommer Johnsen tar praten med Tommy uten at han endrer mening av den grunn.  Oilers leder nå og spiller ikke med altfor høy risiko. Karlsen ser Strandborg alene foran mål fra rundvant og sender en knallhard puck foran mål, men Strandborg rekker aldri å reagere riktig før pucken er over vantet, via spaken til Carr.

Rett fra dropp får hjemmelaget en kjempesjanse når Mauldin «taper» droppen men snapper pucken mellom bena på sin med-dropper og får lagt pucken til Berg-Paulsen som  får avsluttet men en Spartakølle får slått pucken vekk «på tennis». Svært nære 3-1 der. Like etterpå synger det i metallet når Sander Hurrød fyrer av fra blå, og Kissel styrer pucken opp i tverrlegger. Returen er han også nære på men Carr rekker utrolig nok over og får avverget. Store sjanser i fleng til hjemmelaget i denne perioden.

Kunne vi så forvente en sluttspurt av bortelaget? Ja det kunne vi og den innledes av at råsterke Mauldin og Roest støter sammen og sistnevnte faller til isen, mens Mauldin blir stående. Interference heter det og ikke alle i Dnb Arena var enige i den avgjørelsen.  Utrolig nok så leverer bortelaget enda et powerplay av det rotete slaget. Med syv minutter igjen å spille er det nå de må sette inn støtet. Men hjemmelaget har selvsagt mye av æren for at gjestene sliter i overtall. Ingen tellende skudd men nå virker det som om gjestene har skjønt alvoret. Og nå kommer det gode skudd på løpende bånd de siste minuttene av kampen. Henrik Holm må virkelig vise seg frem og heldigvis får han også god hjelp av de foran seg. Magnus Nilsen får to store sjanser og også Børresen, Jakobsson og H.Salsten har gode muligheter når vi går inn i kampens to siste minutter.

Da går keeper Carr av isen og bortelaget får innpå en ekstra utespiller.

På 58.23 tar bortelaget timeout og legger planer.  Den viktige droppen mellom Roest og Bordson vinner sistnevnte men pucken legges noe hardt ut og det blir icing.  Den neste droppen vinner Roest men Oilers er aggresive og selv med en mann mer klarer ikke gjestene å få kontroll på pucken lenge før en Oilersspiller er over dem.  Stemningen er spent på tribunen men erstattes av jubel når Mauldin til tross for at han starter fem meter bak Fagerudd, er først på pucken bak gjestenes mål.  Tommy K styrter til og idet siste minutt starter er pucken delvis blokkert i rundvant i Spartas sone. Slikt blir det ikke mål av. Mot fire Spartaspillere klarer Tommy K og Mauldin å oppholde pucken i gjestenes sone i 20 sekunder på et svært kritisk tidspunkt.

Slikt gir stående jubel fra tribunen men det er ikke slutt. Gjestene klarer nå å etablere seg i Oilers sone og Ponomarenko legger en løs puck på mål. Hva den treffes vites ikke men keeper er utspilt og heldigvis for de lokale så sklir pucken de nødvendige centimetre utenfor målet, før pucken slås til icing. Mauldin som nå har stått på isen altfor lenge må bli stående og det er ikke noe minus at det er akkurat han som må stå igjen. Mannen har mer å gi og når Fagerudd skyter med 13 sekunder igjen å spille så er det Mauldin han treffer – og pucken går uten i midtsonen.  Beck kaprer pucken men er hardt presset og klarer ikke gjøre noe med den men det betyr lite for tiden er ute og hjemmelaget vinner nok en jevn kamp.

Oilers vinner 2-1 og leder nå 3-0 i «best av syv»-serien. Sparta følte også i kveld at de var nære men nok en gang er det Oilers som vinner. Det betyr at fredagens kamp i Sparta Amfi er en «vinn eller forsvinn» for Sparta mens bortelaget der har sin første av fire matchpucker!

Tredje periode har nettopp startet. Alt kan skje men allerede etter minuttet spilt så pusher Gervais kølla under Carr og skyver pucken over mållinjen. Enorm jubel – lettelse i hallen og fortvilelse hos gjestene. Ishockey er følelser!

*** 24 MAULDIN

Disse krigerkampene elsker Mauldin og som vanlig er han høyt oppe på listen over de som skøyter fortest. Et uvær å møte og de to medhjelperne i rekka er ikke mye «bedre».

** 71 GERVAIS

Den vordende far leverer vinnermålet i dag og kåres til Oilers beste. Iherdig innsats og som vanlig noen sjanser alene med keeper. Særdeles glad etter å ha scoret det viktigste målet i sin Oilers-karriere.