Nydelig nervedrama

Spenningen sto seg bokstavelig talt til sluttsekundene da Vålerenga gjestet Stavanger denne lørdagen. Det endte med oilersjubel, foran et entusiastisk hjemmepublikum i en utsolgt DNB Arena.

Før kampen fikk VIFs Daniel Bøen Rokseth blomster av Oilers for lang og tro tjeneste hos hjemmelaget og høstet applaus fra alle fremmøtte. Rammen rundt kampen var som vanlig nøye planlagt. Lørdagskamp kl 18 med drøyt 100 tilreisende VIF-supportere og ellers alle seter opptatt og god stemning på familiedagen i Oilers regi.

Begge lag fikk med seg en ekstra inspirasjon inn i kampen når det ble slått fast at nykommer Lørenskog overraskende hadde slått Storhamar 2-1 og fra start av virket det som om det var hjemmelaget som var mest påskrudd. Allerede etter 01.15 fikk vi kveldens første utvisning når gjestenes Ekelund må hvile i to minutter for en holding.

Verdens mest fantastiske idrett. Ferdig snakka. Får vi slike scener igjen tirsdag kveld? Her fra forrige oppgjør mot Vålerenga i DNB Arena. (Foto: Lars Kristian Aalgaard)

Nå har ikke akkurat Oilers sprudlet voldsomt mye i overtall så langt i år så det var med en viss spenning vi ser Langan vinne droppen.  Førsteoppsetningen bestod av Kissel, Trettenes, Gran, Langan og Bourque på backen. Etter at Kissel har forsøkt et enkelt forsøk for Breivold i VIF-buret klarer gjestene å rense sonen. Oilers må begynne på ny og i midtsonen tar Dan Kissel ansvar. Han bruker Rosdahl som rundingsbøye og plutselig er han nesten fri, men han er på backhand og har nok allerede observert at Trettenes står på motsatt og med en nydelig håndvending ligger pucken på Mathias`kølleblad – og i mål, 1-0!

DNB Arena eksploderer allerede etter to minutters spill – og det skulle bli mer.  Oilers tidvis kjørte over sine gjester fra Oslo Øst, og de mørkeblå levde virkelig opp til det å starte kampene litt slow – i år!  Og når hjemmelaget til de grader er på alerten så blir det mange involveringer for Breivold i gjestenes mål. VIF er VIF og er aldri helt ufarlige men hjemmelagets spill i egen sone var upåklagelig og Holm kan takke sine medspillere foran seg for at han bare måtte 6 redninger i første periode. På motsatt side var Breivold involvert hele 21 ganger og ser man på droppene så gikk også det i favør hjemmelaget med 14-6!

Martin Gran får plutselig pucken på fri i slottet men den er på backhand og da er Breivold med. Patrick Elvsveen er gjennom alene men energibunten bommer også.  Også Mauldin og Dineen har store sjanser og til slutt må gjestenes Bengtsson ta en hekting for å unngå en stor målsjanse.

Også i dette overtallet spiller hjemmelaget bra. Langan er millimetre fra å styre inn ett skudd fra blå og det er nesten utrolig at ikke pucken går i mål ved flere anledninger. Bra VIF-forsvar får jobbet pucken unna og snart er laget fulltallige. Men det er noe som kladder for gjestene for det blir flere offsider og icinger utover i perioden.

Med fem minutter igjen å spille er skuddene 16-4 i hjemmelagets favør og nå må ex-Oilers Rokseth ta en hekting – også det for å hindre det som kunne blitt en stor målsjanse når Bourque og Østby kombinerer fint. Tristin Langan som debuterte på hjemmebane i dag vinner nok en dropp og hjemmelaget legger press. Pucken går fra mann til mann og til slutt er det Bourque som lader børsa når Trettenes har lagt inn fra siden og pucken kommer ut til Bourque som skyter men igjen er Breivold med. Pucken går likevel rett ut til Tristan som har stilt seg opp rett utenfor mållinjen og med en liggende Breivold kan Langan bare sette pucken opp i nettaket, 2-0!

Like før pause er gjestenes Bengtsson på vei gjennom men evigunge Mauldin tar opp jakten og klarer å skjære av Bengtsson slik at han aldri får avsluttet.  Dermed går vi til første pause med 2-0 til gjestene, og de aller største pessimistene mente det burde stått 5-0. Uansett så var det enighet om at VIF neppe kunne være så dårlige hele kampen som det de hadde vist i første periode.

Og det skulle vise seg å stemme. Det ble en heseblesende åpning på midtperioden med 8 skudd på mål på de første to minuttene – av de hadde bortelaget hele fem. Det var tydelig at det hadde vært en tordentale i pausen for plutselig var det gjestene som vant duellene mens hjemmelagets spillere ble litt mer usikre. Klavestad måtte ta telling etter at det så ut som Partanen gav han et slag med kølla der det gjør vondest men Partanen er raskt borte hos Klave og ber om unnskyldning så det var kanskje ikke så drastisk som det såg ut.

Bortelaget kjører på og Olimb får en dobbelsjanse for minuttet er passert. Så får vi et bevis på at Langan har et smart hockeyhode. Fra bak mål ser han at VIF-spillerne er flinke å pakke inn pasningsalternativene til Langan og han tar da like godt saken i egne hender og prøver kjøkkenveien, men Breivold er med og hindrer det som ville vært et flott mål.  Det er likevel bortelaget som kjører og de neste syv minuttene bombaderer de Holm med skudd mens hjemmelaget ikke har noen skudd i denne syvminuttersperioden. Og til slutt kommer reduseringen.  Et Taimi-skudd reddes av Holm men ingen plukker opp returen og Bengtsson kan enkelt sette pucke opp bak Holms høyre skulder, 1-2!

Det må kunne sies at dette målet var fortjent. Bortelaget hadde skrudd opp flere hakk og i det vi runder midtspilt periode er det 4-12 i skudd til bortelaget – i denne perioden. Hjemmelaget har nå tidvis problemer med å få pucken ut av sonen og det bortelaget er over dem med en gang de får pucken.  Martin Gran er på en sjelden visitt etter 33 minutter men Breivold er med på det gode skuddet. Kunne det virke som om hjemmelaget var litt mer med nå ? Spillet bølger frem og tilbake og plutselig så sitter den for hjemmelaget.  Litt mot spillets gang vil nok de fleste fra Oslo Øst påstå, så er det nok en gang Trettenes som får pucken i relativt farlig posisjon. Han ser at Klavestad er på sig inn fra blå og når Klave får pucken helt alene i slottet lar han seg ikke be to ganger, 3-1!

Dermed er vi like langt og leder fortsatt med to mål når vi tar pause for andre gang. Skuddene  i denne perioden blir 7-19 i favør gjestene.

Med 3-1 foran siste periode så var det vel kanskje å forvente et hjemmelag som ville spille uten altfor stor risiko. Gjestene derimot har ingenting å tape og legger umiddelbart press. Og når pucken hopper og spretter og lander på køllebladet til Olimb i slottet så lar han seg ikke be to ganger, 3-2!  Dermed en altfor tidlig redusering for bortelaget og hva nå ?

Mens det i midtperioden ble fyrt av åtte skudd på de første to minuttene så var det roligere nå. Riktignok scoret gjestene å sitt første og jammen scorer de på sitt andre skudd også. 6.15 ut i perioden sitter den igjen.  En VIF-spiller knekker kølla i Oilers sone og må ut å få ny. Det bryr ikke Ekelund seg om og fra blå legger han en ikke altfor hard puck på mål – og i mål! Pucken glir gjennom det som er av køller og skøyter og gjestene utligner til 3-3.  To mål på to skudd er effektivitet i superklasse.

Hva så med hjemmelaget ? Periodens første skudd på mål kommer like før vi runder midtspilt periode når både Klavestad og Gran er farlig frempå.  Og da hadde gjestene også hatt et skudd i krysstanga.  Men det virker som om hjemmelaget nå er i ferd med å «forstå» alvoret.  Patrick Elvsveen er et angrep alene og skaper mye bry for gjestene og Østby kjører en frekk skuddfinte når pucken ikke er på køllebladet når han skal skyte. Han fanger pucken tilbake og skyter men skuddet stopper i trafikken foran mål. Også unggutten Calik får til en avslutning og hjemmefansen øyner håp når Trettenes er nede å henter puck i egen sone. Dessverre er det ikke noe rent treff på kølla når pasningen skal komme og pucken går like godt over vantet.

En mer uheldig utvisninger skal man lete lenge etter når man vet det er kveldens første for hjemmelaget og ikke minst at det bare er under seks minutter igjen av kampen. Hjemmelagets undertall er heldigvis av den solide sorten samtidig som gjestene slurver mye. Partanen får teste Holm en gang mens Watson får seg en karamell og må skli ut i boksen. Gjestene kjører på og så drar Langan på seg en tominutter for slashing – og det mens Trettenes ennå har halvminuttet igjen av utvisningen. Da hadde også samme Langan hatt en mulighet mot Breivold i undertall men uten uttelling.

Med under fem minutter igjen å spille skal gjestene nå spille halvminuttet med fem mot tre. Hjemmelaget spiller nå en fantastisk box samtidig som gjestene sliter med å finne åpningene. Oilers klarerer og halvminuttet er gått. Trettenes kommer innpå men det er ennå halvannet minutt igjen i undertall for Oilers. Men om det er kreftene som er iferd med å ebbe ut eller hva som helst: Gjestene har ikke det som skal til nå – og ender faktisk opp uten avslutninger på mål i disse kritiske minuttene.

Oilers er fulltallige og det er ennå over to minutter igjen.

Da alle snakker om sudden death og at en seier der vil være bra så bestemmer Strandborg seg for å lure Mark Auk. Auk lar seg lure og kommer bakpå og ender med å ta en tripping på Stranni. Det gir to minutter og da skal plutselig hjemmelaget få muligheten i overtall – noe de har behersket godt i kveld.

Langan står klar for å ta kveldens viktigste dropp. Det samme gjør gjestenes Brekke Henriksen. Langan vinner pucken og hjemmelaget etablerer seg i VIFs sone. Gjengen som skal forsøke å avslutte består av nevnte Langan, Kissel, Trettenes, Gran og Bourque som styreformann på backen.  Bourque får pucken fra Trettenes. Han sender den videre til Kissel som prøver å sette Langan opp med en styring – men pucken glir gjennom sonen og til Martin Gran ved motsatt vant.  Han slipper pucken bak mål til Trettenes – videre på skrått ut til Kissel. Publikum har reist seg og stemningen er høy.

Kissel slipper pucken videre ut til Bourque på blålinjen.  Han spiller videre til Gran og hele rundturen gjentas men nå bytter Kissel og Trettenes plass slik at det er Trettenes som slipper pucken ut til Bourque.  Bourque får aldri tid til å tenke veldig lenge for Røymark er høyt i sonen så vår gullhjelminnehaver sender pucken mot mål. Pucken går like utenfor men heldigvis har den godeste Simon et godt håndledd og skuddet er hardt og før noen helt forstår hva som skjer så spretter pucken ut fra vantet bak mål – rett i skøyta til Breivold og glir de nødvendige centimetrene over streken før Rokseth får hentet den ut igjen. Dommeren står godt plassert og dømmer umiddelbart mål!

En enorm jubel i Dnb Arena når hjemmelaget tar ledelsen med 35 sekunder igjen å spille.  Dommerne snakker seg imellom og velger å ta en titt på video. Uvisst av hvilken grunn for alle bilder viser klart hva som har skjedd og ingen ulovligheter har funnet sted. Den konklusjonen trekker også dommerne og dermed leder hjemmelaget 4-3 i heksegryta Dnb Arena.

Med 35 sekunder igjen må det gambles og VIF tar ut keeper Breivold direkte fra måldropp. Først legges det en plan når gjestene tar timeout.  På dropp er det Olimb som vinner mot Dineen og gjestene kan bygge opp. Mark Auk får pucken og dundrer den opp i Oilers sone. Om planen var at noen skulle være først på droppunktet for å unngå icing så mislyktes det for det var akkurat icing det ble og det passet ikke bortelaget bra når sekundviseren viser 27 sekunder igjen.  Dermed må Breivold igjen gå inn i målet og pucken trekkes helt tilbake i VIFs sone.

De to parhestene ved forrige dropp møtes igjen og denne gang vinner Dineen men Røymark er så aggresiv at han lurer med seg pucken ut i midtsonen og setter fart. Pucken legges inn i sonen men Watson vinner duellen med Partanen og Dineen får ta pucken med seg ut i midtsonen. Målet er tomt men Dineen er rutinert og tar ikke sjansen på en bom som kan gi icing, så han slipper heller bare pucken forsiktig ned i gjestenes sone mens klokka viser 10 sekunder igjen….  Nok en gang legger Mark Auk pucken inn i sonen og nok engang er det Partanen som går i duell.  Denne gang med Østby men i  samme sekund går sirenen og nevnte herremenn tar en liten dans for ordens skyld helt til begge innser at kampen er over og gir hverandre en klapp på skuldra.

Dermed ender denne elleville forestillingen med 4-3 til hjemmelaget. Skuddene ender 34-30 til Oilers. Gjestene vil trolig mene de hadde fortjent mer enn ingenting når man ser stigningen deres gjennom kampen men hjemmelaget finner en vei til mål og viser hjemmepublikummet at de har et høyt nivå – på sitt beste. Det er ennå september og mye å jobbe med men slike kamper som dette går inn i minneboken for sesongen 23/24 for de fleste.

Seiersmålet.  Skudd utenfor som fra vantet bak mål kommer tilbake og treffer skøyta til keeper Breivold og deretter sklir over streken – så vidt. Hadde denne kampen vært en skolestil hadde nok læreren bemerket at avslutningen av stilen var lite troverdig…