Nyttårsrakett

Første periode var nærmest enveiskjøring og det var gjestene som kjørte over et overrasket hjemmelag, men målene teller og det var hjemmelaget som scoret målene i kveldens kamp og til slutt ble det overkjørsel i målprotokollen. Når i tillegg kaptein Thoresen på Storhamar mistet hodet i sluttminuttene så ble det heller ikke noe spørsmål om gjestene kunne sette inn en sluttspurt.

Det var annonsert som toppkamp og det ble full gass fra start. Med David Booth og Jakub Kindl på lønningslisten så viser gjestene at de mener alvor i kampen om Bøtta i år. Oilers har også forsterket i og med at Nick Dineen er kommet fra skadeskutte Lillehammer – og fikk sin debut i kveld. Han startet like godt med gullhjelmen.

Thomas Berg-Paulsen sto for Oilers' tredje scoring torsdag kveld. Kampen endte til slutt 4-0 og gutta vant med det sin fjerde kamp mot Storhamar så langt denne sesongen. (foto: Oddmund Sola)

Gjestene fra Hamar gikk knallhardt ut – tydeligvis for å hindre hjemmelaget å gjøre det og det virket som dette overrasket Oilers. Selv om Oilers hadde tre gode muligheter på seks sekunder ved Kristiansen, Rokseth og Paulsen så var det gjestene som hadde initiativet de neste minuttene. Henrik Holm fikk tidlig mye å gjøre men det virket som om det passet ham bra. Det ble til tider hett rundt ørene på vår landslagskeeper.

Gjestene fikk først nettkjenning når 89 Quenneville braste rett i mål etter et angrep, men pucken var langt unna så mål ble det ikke registrert. Gjestene kjører og har syv kvalifiserte skudd på mål i tillegg til mye nesten-sjanser. Det er lett å se at dette er en pucksikkert lag som liker å spille sammen.

Oilers har også noen muligheter. Gervais kommer seg plutselig gjennom men bra backspill fra de blågule hindrer han i å avslutte. Like etterpå er det Dineen og Rokseth som finner hverandre men skuddet settes utenfor. Patrick Thoresen er alltid sentral og har en god mulighet før vi får kveldens første utvisning.  Thoresen finter skudd men tar heller pucken med seg og Kissel lar seg lure til å ta en tripping.  Oilers spiller nå et bra undertall. Berg-Paulsen lager vei i vellinga i midtsonen og ødelegger nærmere 30 sekunder av gjestenes overtallsspill før de igjen får etablert.

Nevnte Quenneville er svært nære men heldigvis for hjemmelaget skyter han i løse luften når pucken legges fint inn. Dermed rir Oilers det hele av  men gjestene fortsetter å presse og Oilers har mer enn nok med å få pucken ut av egen sone – og enda vanskeligere å etablere sitt spill. Innimellom det harde SIL-presset får vi Nick Dineens første Oilersskudd men den unge SIL-keeperen er med.

Så scorer plutselig hjemmelaget. Nesten litt ut av ingenting. Dineen gjør det han er best på, han vinner en dropp, ut til Lefebvre men når alle venter skudd så tar vår nr 40 med seg pucken langs vantet og passerer sin oppasser. Dan Kissel har oppfattet situasjonen og er plutselig mutters alene foran keeper mens Beck gjør manns jobb på strek.  Dermed kommer Dan Kissel til dekket bord og kan sette Lefebvres flotte pasning i mål, 1-0!

Litt mot spillets gang som det heter i fotball. Dette var en av få ganger i åpningsperioden at hjemmelaget evnet å holde litt på pucken, og da kom muligheten – og mål!  Like etterpå holder Mauldin på å lage trøbbel for bortelaget men de klarer å holde den sterke mannen unna.  Ludvig Hoff er nære å få sendt pucken frem til Strandborg foran mål mens Berg-Paulsen tråkker seg mellom to blågule men mål blir det ikke. Og i det de fleste tenker på pause så sliter Anders Tangen Henriksen seg langs rundvant og får Engebråten hengende på seg lenge nok til at dommeren hever armen. Det betyr at alt ligger til rette for at hjemmelaget kan få en bedre åpning på andre periode enn første periode.

9-18 i skudd forteller det meste, men det er uinteressant så lenge det står 1-0 til hjemmelaget.

Midtperioden åpner da med overtall til hjemmelaget som raskt etablerer seg i bortesonen. Strandborg prøver både en og to ganger med Stensrud er med. Det oppstår kaos foran SIL-keeperen og når pucken hopper og spretter så ender gjestenes Berglund opp med å ta kølla si i ansiktet på Hoff. Dermed ny utvisning og det gjenstår ennå 20 sekunder av Engebråtens.  5 mot 3 i tyve sekunder er mer enn nok.

Kissel prøver men bra box av gjestene hindrer uttelling. Snart er Engebråten tilbake på isen men Oilers fester grepet og lar nå pucken gå raskt og effektivt fra spiller til spiller. Med Kissel og Tommy K i slottet lar Bordson og Beck pucken gå hurtig mellom hverandre før sistnevnte slipper den ut på blå til den direkteskytende Lefebvre, PANG 2-0!  Stakkar keeper ser trolig ingenting og hører bare suset av det knallharde skuddet. Flott powerplay mål av hjemmelaget.

Bortelaget virker rystet og først etter over fire minutters spill kommer deres første avslutning på mål i midtperioden men Elvsveens skudd er ingenting for Holm.  Like etterpå surrer Gervais rundt med en svimmel Kindl som hekter Nr 71 og om ikke annet hindrer ham i å komme alene med keeper. Nytt overtall for hjemmelaget.
Dette overtallet lukter det ikke så krutt av som det forrige. Pucken går saktere og man holder mer på pucken og venter. Dermed blir det kun Karlsens skudd som blir tellende før bortelaget igjen er fulltallige.

Idet vi runder halvspilt kamp er det igjen gjestene som har overtatt momentum i kampen. De har på ingen måte gitt opp og både Salsten og Olsen har noen store sjanser som Holm må avverge. Noen strakser senere så mister bortelaget helt grepet og plutselig har Berg-Paulsen en halv bane helt for seg selv. Storhamar bytter spillere idet pucken tapes på offensiv blå og en fremadstormende Berg-Paulsen ser seg ikke tilbake – selv om Tangen Henriksen også er rett bak ham. Keeper Stensrud setter seg tidlig ned og Berg-Paulsen setter pucken til side for ham og i mål, 3-0!

Berg-Paulsen kommer snart i fokus igjen for rett fra dropp etablerer Oilers seg i gjestenes sone og det ender med at Løvlie Djupvik løfter kølla opp i ansiktet på Berg-Paulsen og med rennende blod blir det 2+2 på den tidligere Oilers-spilleren.

Oilers har god kontroll de fire minuttene. Saxrud Danielsen og Berg-Paulsen krangler litt foran keeper Stensrud men det utarter ikke. Hjemmelaget får flere tellende avslutninger men de kommer litt for raskt og er ikke av den helt klareste målsjansen så Stensrud har god oversikt. Også gjestene får en sjanse når Patrick Thoresen vinner duellen med Strandborg på blå og kommer alene mot keeper Holm. Men igjen er Holm med.

Også Klavestad lever farlig når han er uoppmerksom i egen sone og mister pucken til Quenneville mens reddes av Beck ikke bare en gang, men to ganger får nr 36 kastet seg frem og avverget foran Holm.  Like før pause kombinerer Dineen og Kissel fint men sistnevntes skudd kommer akkurat der keeper Stensrud vil ha den, i snakkhansken og dermed går vi til pause med hele 3-0 til hjemmelaget etter 19-7 i skudd.

Hva kunne man så forvente i tredje periode. Å lede 3-0 er ingen sikker ledelse i hockey. Ett mål imot er nok til å spre usikkerhet men hjemmelaget spiller god Oilershockey i tredjeperioden med lav risiko og tar sjansene som byr seg. Tommy K forsøker seg på elitemål nr 100 men det må han vente litt med for keeper er med. Like etterpå får Rokseth en god pasning fra Karlsen og fyrer av men igjen er Stensrud med.

Sander Hurrød har like etterpå en viktig inngripen på offensiv blå. Hadde den pucken passert unggutten kunne to blågule kommet alene med Holm.  Samme Holm må like etterpå spille sweeper når en løs puck ender litt langt utenfor målgården men Holm er først på pucken og avverger en mulig farlighet.

Etter 46,43 får nykommer Dineen en noe unødvendig tominutter for hekting i midtsonen. Storhamar etablerer seg men også de er ikke så på hugget i overtall som tidligere og Booth forsøker seg to ganger uten hell. Få sekunder etter at Oilers er fulltallige klarerer Henrik Holm pucken rett opp i nettet i rundvant. Dermed nok et overtall for gjestene når Tommy K tar plassen i fryseboksen for Holm, men nå virker det nesten som de har gitt opp – til tross for at det er halve perioden igjen.  Det blir ingen skudd på Holm. Bra box av hjemmelaget og et slitent Storhamar virker gretne. Et bevis på det kommer noen få minutter senere.

Dennis Sveum er altfor sen inn i en takling og pådrar seg to minutter for interference mot Eirik Salsten.  Patrick Thoresen oppsøker situasjonen og gir Sveum en liten dult i siden. Sveum blir irritert og gir Thoresen en dult tilbake i ryggen. Da bråsnur den tidligere storspilleren og gir regelrett Sveum en på trynet.

Det var nok bra at det var rekka med Hoff, Strandborg og Karlsen som var på isen for det står flere Oilersspillere i spillerbåsen og melder til Thoresen som selvsagt skjønner hva han har gjort. Han tar seg likevel tid å gi hoveddommer en verbal overhøvling på vei ut i utvisningsboksen. Sveum blir liggende mens dommerne diskuterer og har selvsagt intet annet valg enn å sende Thoresen i garderoben med en 5+20 som siden blir endret til matchstraff og 25 min. Dermed trenger ikke Storhamar-kapteinen forberede seg til lørdagens kamp mot Grüner.

Man kan analysere det hele lenge og vel men det får bli en disiplinær sak innad i Storhamar, og angår i så måte ikke Oilers. Dommerne har dømt. Trener Thoresen var irritert på det meste på slutten og var vel kanskje ikke helt fornøyd med  kapteinens handling.
Det førte dog også med seg sesongens høyeste pipekonsert i det den blågule gullhjelmen forsvant ut av arenaen.

Gervais sonene Sveums utvisning som ble støttet ut i garderoben. Dermed spiller man 4 mot 4 i to minutter før hjemmelaget får overtall. Men nå tar trener Thoresen ut sin keeper og satser sitt siste kort. Dermed blir det overtall til gjestene som raskt etablerer skudd både fra Booth og Berglund men Holm er med og etter hvert går det som det må gå.

For selv om kampen er avgjort så vil Oilers unngå baklengs så arbeidshanskene er langt i fra lagt fra seg. Mauldin tar pucken med seg men lar den gå en æresrunde via egen sone før han igjen mottar den på offensiv blå. Her forsøker han skudd men skuddet går via en SIL-skøyte og går utenfor. Men mot to blågule har evigunge Mauldin mest futt i bena og er først på returen som ikke bare settes i mål, den setter helt oppe i krysset, 4-0!

Til tross for at det ennå er over fire minutter igjen av kampen virker den ferdigspilt. Det blir noen halvhjertede forsøk fra de blågule før Kissel setter fart og tester Stensrud men nei.  Når så målet til Henrik Holm er ute av stilling like før slutt benytter Tommy K anledningen til å hilse på sine venner fra Storhamar på tribunen. Litt usikkert om det ble vinket tilbake men noen bevegelser var det fra de drøyt 15 tilreisende fra Hamar, som hvertfall skal ha for at de laget liv i første periode.

Oilers vinner overbevisende 4-0 i en kamp bortelaget kunne ledet med flere mål etter åpningsperioden, men hjemmelaget fikk summet seg og det er ennå slik at det er målene som teller.

Storhamar er et fintspillende lag med gode puckførere. I dagens kamp hadde de ingen målscorere og da tapes kamper. Selv om Thoresen dummet seg ut så er han fortsatt en god spiller som skapte mye trøbbel med sin rekke for hjemmelaget. På Oilers var Nick Dineen en positiv tilvekst. De fleste har irritert seg over han i flere år og det er jo et godt tegn når han nå har Oilersdrakten på seg. Sammen med Beck og Kissel gjorden han en god debut. Andre og tredjerekka var som vanlig tighte utgaver før fjerderekka i dag bestod av Gervais, Henriksen og Bordson. Ikke ueffent det heller.  I dag var det LAGET som vant kampen sammen med Holm i mål.

Det er vanskelig å kommer utenom Patrick Thoresens slag mot Sveum men man kan heller fokusere på et av flere fine mål. Det nydelige andremålet hvor Bordson og Beck gjør det som gir åpninger i powerplay. Lar pucken gå på direkten og så ut til Lefebvre som bare kan «dryla te» som en kjent jærbu ville sagt. Skuddet er knallhardt og sitter klistret i nettet bak stakkars Stensrud. Hockeygodis!

*** 38 HOLM

Holder hjemmelaget inne i første periode og velger like godt å stenge helt. Liker når det skjer ting rundt seg og øker sin ledelse i shutout-ligaen til 6.

** 40 LEFEBVRE

Ligaens beste(?) back spiller over 27 minutter og scorer på 50% av sine to skudd.  Pur klasse også i dag.

* 20 BERG-PAULSEN

Først og fremst rå styrke og et stadig uromoment for motstanderen. Scorer mye mål om dagen og lar aldri ikke sjansen gå fra seg i dag heller.

Tekst: Anders Vegstein.