Kamper

Norsk Topphockey

Oilers fester grepet

Premissene foran tredje kamp i årets finaleserie var rimelig klar. Storhamar var mer eller mindre nødt til å vinne ettersom de lå under 0-2 i kamper.  Men innledningsvis virket det nesten som det var hjemmelaget som måtte vinne for de åpnet i et voldsomt tempo og kjørte kampen helt til bortelaget plutselig scoret.

Midtperioden fortsatte og nå var hjemmelaget mer effektive og avgjorde kampen før de cruiset inn til seier 3-2 og dermed leder de 3-0 i best av 7 serien.

Dommerne lot faktisk alt gå i dag og dømte ikke en eneste utvisning og da kreves det at det er disiplinerte lag på isen og det må man stort sett kunne si det var. Dommerne var mest i fokus når de godkjente Oilers utligning men de fant ingen grunn til å ikke godkjenne scoringen.

Tommy Kristiansen og Oilers har virkelig festet grepet om seieren i NM-finalen 2022. Patrick Thoresens Storhamar må vinne fire strake kamper om ikke Byttå skal ende i Stavanger denne sesongen. (foto: Oddmund Sola)

Det var en enorm stemning og endelig utsolgt i Dnb Arena når erkerivalene Oilers og Storhamar barket sammen til tredje finalekamp. Fra forrige akt husker vi at regisørene Thoresen og Kristiansen hadde en seanse etter kampslutt hvor de begge fikk liten disiplinærstraff. Thoresen var sågar i forbundets søkelys etter sin inngripen mot Ludvig Hoff men fikk ingen straff og var klar til dagens kamp.

Storhamar hadde nok bestemt seg for å gå hardt ut for de visste hjemmelaget ville trykke på fra start. Sondre Bjerke viste allerede før minuttet var spilt at en linjedommer som kom i veien ikke var noen hindring idet han gav denne en liten dytt i sin jakt på en Oilersspiller.

Oilers satte som ventet igang i et voldsomt tempo og før to minutter var spilt hadde både Whitney, L.Hoff, Bordson og 2x Kissel testet Buitenhuis i gjestenes mål, som allerede da nok forstod at det ville bli en travel kveld.

Andre Strandborg er også nære på når han blir fint satt opp av Karlsen i slottet men keeper er med der også. Storhamar er de første ti minuttene ikke i nærheten og det vises greit når de helt upresset slår en icing.
Når Kissel og Whitney kommer to mot en og Kissel skyter et skudd som keeper redder, så står det 13-0 i skudd – etter halvspilt periode.  Gjestenes første skudd er det kaptein Thoresen som sender avgårde etter 11.28.

Gjestene kom litt mer med på slutten i form av at spillet bølget litt mer frem og tilbake og det ble litt mer bingo.  Og akkurat bingo ble det etter 18.40 når Rønnild gjorde det som ofte er smart i hockey – han la pucken mot mål, fra sin posisjon i rundvant.  Og foran mål kommer Klavestad skøytende og blir truffet av pucken som elegant styres inn bak en forfjamset Henrik Holm, 0-1.

Da ble det liv i Storhamar-fansen som forøvrig holdt trykket store deler kampen – som vanlig.

Perioden ender med 18-6 i skudd men det er gjestene som leder. Det var dog ingen krisestemning i Dnb Arena. Storhamar har ikke scort veldig mange mål i finaleserien så det burde være muligheter til å gjøre noe med dette.

Etter 4.22 av perioden får vi kveldens mest diskuterte situasjon. Oilers har begynt og ta over igjen og  Henriksen spiller Bordson frem i midtsonen og han tar med seg pucken og orienterer seg frem til at Ludvig Hoff er muligens med men Hoff er hengt opp av Solem og idet Bordson har spilt seg fri i slottet så har Solem og Hoff kollidert med keeper Buitenhuis slik at målet står tomt – og ute av stilling. Pang sier det og 1-1!
Dommer peker mål på isen men det blir raskt klart at det må kikkes på video her. Keeper blir helt klart hindret men når dommerne noen minutter senere velger å godkjenne scoringen så er det Solem som får skylden for å ha sendt Hoff inn i Buitenhuis.

Mål preger kamper og nå snur det helt om igjen. Oilers overtar fullstendig og det er vel Burton som fyrer av et skudd som synger i metallet bak Buitenhuis.  Men nå kjører virkelig Oilers kampen og bosetter seg i Storhamars sone. De blågule har store problemer med å få pucken ut.  Plutselig kommer Sander Hurrød alene gjennom, og på motsatt dukker Klavestad opp men selv om han får pucken er også keeper fint med over på motsatt, og redder. Lefebvre tester også metallet i denne gode Oilersperioden.

Noen minutter senere får Greg Mauldin en enorm sjanse. Storhamarbackene sover og lar Mauldin komme først på en lang puck fra midtsonen. Keeper Buitenhuis er også sen å reagere og Mauldin er først på pucken, men vinkelen blir for spiss når han skal sette den i det tomme buret.

Hjemmelaget har god kontroll men plutselig er Scheidl helt alene gjennom men avslutningen er ikke mye å skryte av.  At Oilers hadde trykket i denne perioden vises av at Scheidls skudd etter vel syv minutter faktisk var det siste skuddet gjestene hadde på mål i denne perioden. Riktignok hadde Mats Mostue en enorm sjanse men når pucken kom over bakkenivå ble det skudd i løse luften for Mostue.

I det vi passerer halvspilt kamp er det hjemmelaget som har momentum og de presser voldsomt hver gang de er i gjestenes sone. Og det er på en slik situasjon at ledermålet kommer.  Oilers presser og bortelagets spillere får ikke byttet. Henriksen, Bordson, Hoff holder koken og rekker også å bytte uten å miste pucken ut av sonen. Inn kommer Strandborg, Kristiansen og Mauldin og sistnevnte gjør en kjempejobb i rundvant når han vinner pucken frem til en helt umarkert Tommy K foran mål. Tommy har vel ikke det beste treffet på pucken og bra er det for den dumper rett forbi keeper og inn i mål, 2-1!

Og Oilers fortsetter trykket. Fjerderekka kjører på med skudd fra Strandborg og Karlsen før førsterekka entrer isen. Den målløse Dan Kissel som i finalserien heller har hatt servitørrollen har tydelig tenkt å fortsette med det for han tar pucken fra egen sone med seg inn i gjestenes sone. Han løfter blikket flere ganger og ser at Whitney kommer rett bak seg mens Burton lurer på andre siden. Plutselig skyter han mot mål, og via når Buitenhuis reagerer så har han likevel åpent mellom bena slik at han selv styrer pucken elegant inn i mål 3-1!   Det må kunne karakteriseres som en gedigen keepertabbe som man ikke gjør i en NM-finale.

Noen minutter senere får Buitenhuis det enda mer trykt inn når publikum applauderer når han redder et svært enkelt skudd.

Dermed ender perioden med hele 3-0 til hjemmelaget og totalt 3-1.  Skuddene ender med 14-5 og totalt 32-11 etter to perioder.

Tredje perioden vil nødvendigvis bli en periode der Oilers spiller med lav risiko, mens gjestene etterhvert må gjøre det motsatte. Det betyr noen sjanser begge veier og Lefebvre prøver lykken når Mauldin har plassert seg foran keeper men keeper er med.  Oilers spiller nå «glass ut» og bare rensker sin egen sone og tvinger gjestene stadig til å begynne på ny. Og når de begynner på ny er det sjelden de får ro til å gjøre noe fornuftig. Og da går minuttene fort.

Thoresen presenterer seg med en halvstygg på Whitney som ville gitt utvisning i alle andre kamper og Scheidl har også dagens klareste slashing men slashing er også fjernet fra dommerboken.  Det går nå flere minutter uten stopp i spillet og det er akkurat etter hjemmelagets ønske.  Storhamar har ingen «ess i ermet» og forsøker men kreftene begynner også å minke.

Med vel 01.30 igjen av kampen har publikum for lengst reist seg og lager god lyd idet bortelagets keeper forlater sin plass til fordel for en ekstra utespiller.  Det gir ingen umiddelbar effekt og ved neste avblåsning tar gjestene timeout.

Gjestene vinner den viktige droppen etter timeout og legger press i Oilers sone. Nicholls legger pucken på mål og etter å ha vært innom noen så glir pucken like til side for mål, svært nære gjestene der.

Neste dropp vinner Burton  og en litt ivrig svartkledd vil avgjøre kampen men  ender med å gi ny icing.   Ny dropp og igjen vinner Burton men gjestene beholder pucken inne i sonen. Tiden går og idet vi har halvminuttet igjen å spille så mister Tommy K hjelmen og må spurte ut for bytte. Ludvig Hoff kommer inn for Tommy K men rekker bare å konstatere at Nicholls igjen har lagt pucken mot mål, og jammen er det Ulriksen som styrer pucken inn i eget mål, 3-2!

Plutselig ble det litt spenning på slutten og Burton vinner den viktige droppen på midten slik at Oilers kan sende pucken inn i gjestenes sone. Og der kommer plutselig Burton og Kristiansen alene mot en Storhamarback men Burtons skudd går via en blågul og over vantet, slik at det blir en dropp i Storhamars sone når det 14 sekunder igjen å spille.

Ny dropp og nå taper Burton droppen slik at gjestene vil kunne få en siste sjanse. Og det blir Patrick Thoresen som sender pucken fra skrått hold mot Henrik Holm men skuddet er ufarlig og kampen er slutt.

Dermed leder Oilers 3-0 i kamper og Storhamar vil bli historiske hvis de skulle klare å snu dette. Første svar på det får vi allerede på søndag når fjerde kamp spiller på Hamar.  Hjemmelaget presterte altså å score alle fem målene i en kamp som endte 3-2. Ikke verst det.

Hjemmelaget virker å være bedre besatt med sine fire hardtarbeidende rekker og ikke så avhengig av at stjernespillerne fungere. På Storhamar har forsterkningene som kom inn etter jul vært skuffende i finalespillet og det virker ikke som de liker den fysiske hockeyen som utkjempes i disse kampene.

Det er først og fremst LAGET Oilers som står frem i disse kampene. Alle gir alt og det tekkes skudd og man går i krigen for kompisen på en slik måte at det virker som den naturligste ting å gjøre. Slikt gir samhold og styrke. I tillegg konsentrerer Oilers seg om sitt lag og sine ferdigheter. Historien har vist at det å snakke om hva dommerne og motstanderen gjør feil sjelden har gitt riktig fokus. Dette har flere av spillerne på Oilers vært gjennom mange ganger og har den rutine som trengs.

KVELDENS ØYEBLIKK

Tommy Kristiansen har scoret mål, og lykkeligvis for han er det rett foran Storhamar-fansen. Før lagkameratene får kastet seg over ham, står han i giv akt på en måte som ville gitt opprykk i Kompani Lauritzen. Blikket virker også meget stramt og bestemt. Selv når han blir tiljublet beholder han både blikk og stilling lenge.

Å score målet som sender laget opp i ledelsen foran bortefansen er nok noe Tommy har drømt om, og at det kom etter intenst press over lang tid gjorde nok heller ingenting.

KVELDENS STJERNER

*** 78 HENRIKSEN

Får mye spilletid i kveld og er virkelig et «hår i suppen» for Storhamar. River og sliter på både mulige og umulige ting og ender svært ofte opp med pucken.

Får stå som eksponent for den enorme innsatsen som legges ned i rundvant i disse kampene.

** 91 KRISTIANSEN

Drømmekamp for Tommy. Knallharde taklinger hele tiden og full fyr og topper det hele med å score foran gjestenes fans.