9/12 VICTORY

Oilers tok første stikk i en finalekamp som inneholdt det meste. For Oilers`del er det ingen tvil om at motstanden er en helt annen enn hittil i sluttspillet og dette vil bli jevnt og spennende til siste slutt. Etter at gjestene kom foran både en og to ganger viste Oilers stor moral med å hente seg fint inn igjen. Når det så ble sudden death var det finalerutinen ble avgjørende. Vi har sett det mange ganger før. Dan Kissel avgjør i sudden og Oilers vinner.

Åpningsperioden bar for hjemmelaget som vanlig preg av at de ikke hadde spilt kamper på en stund men de brukte ikke lang tid på å svare på Frisk åpningsoffensiv. Frisk pumper på med sitt 1-3-1 spill og dette er irriterende effektivt når Oilers står på andre siden av isen. Også i kveld hadde hjemmelaget problemer innledningsvis med å demme opp slik at gjestene fikk komme forholdsvis lett inn i Oilers sine.

Avslutningene derimot var heller dårlige så når Oilers i andre enden også viste gode takter stod det 10-2 i skudd etter vel halvspilt periode. Skuddene lyger litt i forhold mellom lagene, men det viser at Frisks skudd ikke traff mål, eller ble hindret før Holm måtte i aksjon.

Finalefetsen fortsetter i DNB Arena. Foto: Oddmund Sola

Etter seks minutter med «ta og føle på» bestemte lagenes vaktmestere for å virkelig ta og føle på. Henrik Ødegaard og Tommy Kristiansen kom i nærkontakt og når ingen av dem var interessert i å gi seg først måtte det bli klinsj. Ødegaard hadde det første slaget og Tommy brukte så få sekunder på å vise hvem som bestemmer i Dnb Arena. Til stor jubel fra hjemmefansen kunne begge kamphanene gå i fryseboksen med poengseier til Tommy.

Dermed spill fire mot fire og bedre plass. Noen få sekunder senere blir det enda bedre plass når Frisks Lystad Jakobsen ryker på en tripping  på Sveum med dommeren rett bak seg. Dermed fire mot tre og hjemmelaget legger et voldsomt press på Dahlberg og får flere store sjanser men pucken vil ikke inn.

Frisk blir fulltallige og kjører på videre og rekka med Bastiansen, Saponari og Hayes er farlige hver gang de er på isen. For hjemmelaget er det rekka med Kissel, Van Guilder og Nystrom som er de giftigste så langt. Etter 15.44 tar bortelaget ledelsen. Etter langvarig Oilerspress klarer Frisk å få pucken ut i midtsonen hvor Endre Medby servererLystad Jacobsen en fin pasning.

Han tar pucken med seg og det virker som om Humphries ikke riktig tror at Lystad Jacobsen skal forsøke å gå forbi han for han er veldig passiv. Frisks nr 40 ser muligheten og drar seg forbi Oilers nr 2 før han slipper pucken inn mot Holm. Det ser ut som Holm har blokkert men pucken glir forsiktig over streken og Spencer Humphries som ser hva som er iferd med å skje kan ikke annet enn å hjelpe pucken lenger inn i mål!

Dermed 0-1 til gjestene og stor jubel i borteseksjonen som for anledningen er meget stor og lydhør.

Den enorme intensiteten som var i åpningsminuttene roer seg litt og begge lag prioriterer defensiv sikring. Vel halvannet minutt før første pause ryker Eirik Salsten på en tominutter for tripping. Dermed får Askerbøringene muligheten til å øke sin ledelse.  Powerplayet til Frisk har ikke vært av det mest effektive i år, og selv om pucken går bra fra mann til mann er det få avslutninger. Det blir med Christiansens ene skuddforsøk noen sekunder før pause.

Dermed går vi til pause med borteledelse og 13-8 i skudd.

Andre periode skulle bli svært innholdsrik. Bortelaget starter i overtall men klarer ikke gjøre noe før Salsten igjen er på isen. Bortelaget fortsetter likevel å kjøre kampen selv om det sånn sett skifter i begge retninger. Det virker likevel som om Frisk har mer plan over spillet sitt når de angriper og rett før vi runder fem spilte minutter øker de sin ledelse.  Det nevnte trekløveret er på farten og da blir det hett rundt ørene til Henrik Holm. Bastiansen, Saponari og Hayes presser hardt og det er sistnevnte som får æren av å sette pucken i mål bak en liggende Henrik Holm. Henrik Solberg klarer nesten å redde men ikke mer enn at en kort videotitting senere peker dommer Roy Stian Hansen på midtstreken – noe som betyr mål. 0-2 og uro på tribunen. De orangekledde i borteseksjonen derimot storkoser seg og ser lyst på livet.

Like etterpå er det ny utvisning på Henrik Ødegaard. Denne gang er det Mark Van Guilder han tar med seg og dommerne har sett hvem som starter det hele så Ødegaard får 2+2 mens Oilers`gullhjelm slipper med 2 min. Dermed overtall til Oilers og nye sjanser. Oilers spiller pucken fint seg imellom men avslutningene til Josh Soares er ikke gode nok så Frisk klarer også denne perioden uten baklengs.

Når vi nærmer oss halvspilt kamp ryker Mark Van Guilder på nok en utvisning. En litt billig slashing blir belønnet med to minutter og vi er i en kritisk fase av kampen. Skulle Frisk øke til 0-3 ville det bli vanskelig for Oilers å komme tilbake. Men hjemmelagets box kjemper fantastisk og holder Frisks spillere unna de store mulighetene. Og når et lag klarer å ri av en slik undertallsperiode hender det at det skjer noe. Oilers overtar momentum i kampen. Duellene vinnes og det virker ikke som om spillerne bryr seg om at de ligger under 0-2. Istedenfor å grave seg ned våkner lagmaskinen Oilers til liv og det blir også merkbart mer liv på tribunen.

Etter en icingpuck skjer det publikum har ventet i over en halvtime på. Van Guilder vinner droppen ut til Rokseth. Han sender den rett videre til Spencer Humphries og mens både Van Guilder og Eric Nystrom stormer mot mål, skyter Humphries.  Det rare er at Frisks backer gjør en god jobb og hindrer både Nystrom og Van Guilder i å nå fram foran keeper, men pucken går likevel i mål. Dermed

1-2 og full fyr i Dnb Arena. Nå kjører Oilers for fullt og Frisktrener Sune Bergmann er iferd med å bli bekymret noe som gir utslag i mye frustrasjon på benken. Etter nok en icingpuck blir det mer action. Trener Bergmann ser at sine spillere er mektig slitne og like før droppen ber han om timeout. Dommerne har allerde gitt tegn for dropp og overser svenskens bønn. Også Friskspillerne vil ha timeout men får ikke medhold.

Bergmanns bekymring er berettiget. Friskspillerne klarer ikke å få pucken ut og  når Eric Nystrom finner Mark Van Guilder merkelig alene ute i slottet kan denne bare sette kølla på pucken, og så er pucken tilside for Dahlberg og i mål, 2-2! Stor jubel blant spillere og publikum mens Sune Bergmann er rasende på dommerne som overser hans ønske om timeout.

Nå er det virkelig Oilers som kjører kampen og Bergmann får også gjennomslag for sitt timeout-ønske like etterpå uten at det ser ut til å hjelpe nevneverdig. Oilers kjører virkelig på i denne perioden av kampen og slitne Friskspillere har mer enn nok med å få pucken ut av sonen. Både Dan Kissel og Tommy Kristiansen har gode muligheter til å score. Sistnevnte i overtall etter at Kåsastul fikk to minutter for å holde Magnus Hoff når han skjøt mot mål.

Like etter skjer en situasjon som fort kan få følger for Frisk i finaleserien. Etter stort press er Spencer Humphries helt alene med Dahlberg, men Dahlberg redder. Sekunder senere sender Anders Bastiansen Humphries overende og rett oppå keeper Dahlberg. Denne  vrir seg i smerter og må etter hvert gå av isen og blir erstattet med Helgesson. Meget urutinert av Bastiansen å utsette sin egen keeper for slik behandling. Friskspillerne mener Humphries selv er skyld i at Bastiansen kaster seg over han og kaptein Petter Kristiansen klarer ikke å slutte å argumentere, selv om dommerne har lagt pucken død. Dermed får han se de neste 10 minuttene av kampen fra andre siden av spillerboksene, der utvisningsboksene står.

Noen sekunder senere er det tid for kompensering fra dommerne. Humphries får en takling mot vantet som vi ser et titallsganger i hver eneste sluttspillkamp men blir liggende og dommeren dømmer utvisning. Enkel og greit. Dermed får bortelaget avslutte perioden i overtall men de er altfor skakkjørte til å klare noe som helst før sirenen går.

Dermed har Oilers tatt igjen bortelagets tomålsledelse og overtatt momentum i kampen. Frisk gode keeper Dahlberg er ute av kampen og Saponari gikk i garderoben etter smellen han fikk av Humphries – dog uten tegn til noen skade.

Dermed fikk bortelaget starte i overtall også i den tredje perioden. Men som i andre periode blir det lite konstruktivt av å spille puck fram og tilbake uten å forsøke avslutninger og når Humphries er på isen er det igjen hjemmelaget som overtar. Det passer særdeles dårlig for bortelaget at de klarer å rote seg til en utvisning for seks utespillere på isen allerede når minuttet er passert av perioden. Hayes må sone og hjemmelaget fortsetter å skyte på mål men reservekeeper Helgesson har fått en bra start på kampen selv om han nesten forærer Tommy Kristiansen mål når han misser på et enkelt tilbakespill. Tommy tar pucken med seg rundt mål, men med backhand blir det vanskelig å pucken glir av kølla istedenfor å gå inn i det tomme buret.

Oilers sitt vedvarende press gir resultater. Vel fem minutter ut i perioden tar Oilers ledelsen for første gang i kveld. Gullhjelm Van Guilder leker med det som er av Friskspillere og Ødegaard selger seg altfor tidlig slik at når Van Guilder ser at Nystrom har plassert seg på tvers av målområdet kan han via nok en dragning sende pucken til Eric som bare har å sette pucken bak en utspilt Helgesson og 3-2!  Stor jubel og fantastisk spill.

Men like etterpå kvitterer likegodt gjestene. Oilers får ikke pucken ut av sonen. Dommer Roy Stian Hansen bidrar til at pucken blir værende i Oilers sone da pucken treffer ham og gjestene legger kraftig press. Humphries har full kontroll men legger en vanskelig puck mot Salsten som gjestenes Pageau snapper på blålinjen. Videre kjører han en flott finte på Soares før han plutselig har altfor god plass til høyre ut fra Henrik Holm. Igjen er Humphries merkelig passiv og Pageau lar seg ikke be to ganger i sin første kamp for Frisk. Han setter pucken opp i nettaket og kan motta velfortjent jubel fra fansen bak Oilersmålet, 3-3!

Etter disse målene roer det seg litt. Begge lag blir litt reserverte da det blir viktig å unngå baklengs. Vel åtte minutter ut i perioden tar Henrik Solberg en interference på Saponari som ikke akkurat gjør alt han kan for å bli stående. Dermed to viktige minutter. Men for bortelaget er det ikke mye å skryte av. Ingen avslutninger på mål og Oilers er snart fulltallige.  Oilers virker å ha mer krefter enn bortelaget nå og det blir mye lemping av puck for Frisk. En av puckene går likegodt inn i Oilers spillerboks der fysioterapeut Robert Schistad er lovlig sent ute med hånda for å ta pucken. Rob hadde nok tatt den i glansdagene.

Halvannet minutt før tredje periodes slutt får Dan Kissel tominutter for interference. Dommer Stian Halm  ser at Berglund sender Kissel inn i keeper Helgesson men velger å vise ut Kissel. Dette skjer med halvannet minutt igjen av en finalekamp i NM. Mer er det ikke å si om den saken.

Frisk får dermed muligheten til å stjele seieren helt på tampen av kampen da de kan spille overtall ut tredje periode. De etablerer seg raskt og får avslutte på Holm uten at det fører til annet enn at de må begynne på nytt. Med under minuttet igjen får plutselig Petter Kristiansen pucken helt alene med keeper, men Holm klarer på mirakuløst vis å heve armen å hindre scoring. Der var bortelaget MEGET nær å sikre seg en viktig borteseier. Hjemmelaget kjemper febrilsk foran egen keeper og med tjue sekunder igjen blir det dropp utenfor sonen til Oilers. Van Guilder vinner rutinert droppen slik at pucken går helt tilbake i bortelagets rundvant. Dermed går tiden ut og vi skal spille sudden death – første målet vinner.

Fjerde periode starter som både andre og tredje. Bortelaget i overtall. Kissels utvisning har 27 sekunder igjen når pucken droppes. Frisk vinner droppen men sliter med å etablere noe spill. Istedenfor er det Mats Mostue som sender av gårde et knallhardt klareringsskudd som blir farlig når pucken stusser i isen rett før keeper Helgesson, men heldigvis for han går pucken i leggskinnet hans og ut.

Etter dette tar Frisk med seg pucken inn i Oilers sone, men Jimmy Anderssons skudd dekkes og nå har også Dan Kissel kommet fra utvisningsboksen så når bortelagets spillere er noe vel offensive kommer plutselig Oilers i en tre-mot-to situasjon der to backer hos Frisk må ta seg av Kissel som puckfører, med Nystrom på andre siden og Soares like bak. Kissel tar pucken med seg og han går likegodt for en avslutning selv. Ingen dum ide når pucken går inn tilside for Helgesson. Dermed vinner Oilers 4-3 og de brukte ikke mer enn 39 sekunder av fjerde periode på det.

Dermed vinner Oilers kamp 1 og drar til Asker på mandag med noe helt annet enn hvis Petter Kristiansen hadde puttet på slutten av tredje periode. Oilers har igjen vist sin finalerutine og dratt i land en jevn batalje. Den rutinen kan bli avgjørende når det drar seg til utover.

Selv om det er lett å se på scoringslisten hvilken rekke som bidrar er det stor innsats over hele fjøla i dag. Alle rekkene skal ha skryt for oppofrende innsats og den må være tilstede i hele finalerunden hvis det skal bli Kongepokal også i år.

Dan The OT-Man. Oilers avgjorde den første finalekampen 39 sekunder ut sudden death. Dan Kissel stod for GWG. (foto: Oddmund Sola)

Mark Van Guilders fantastiske dragninger i forkant av 3-2målet. Drar av det som er av Friskspillere og den siste dragningen er nesten helt inne i mål før han legger pucken på tvers hvor Eric Nystrom nesten ikke klarer å vente med å sette pucken i mål….før han kan slippe jubelen løs. Fantastisk spill og Oilers i ledelsen for første gang.

*** MARK VAN GUILDER

Mark fortsetter å gjøre det vanskelig for Oilers å beholde ham neste år. Igjen en klasse over alle og detaljer ingen gjør ham etter. Mål og 2 assist og +2 er veldig bra.

** ERIC NYSTROM

Også Eric er i særklasse. Mål og 2 assist og +3 på Eric ikveld. Virker utrolig sulten, til tross for at han kunne hvilt på sine laurbær for lenge siden.

* DAN KISSEL

Mål og 2 assist også på Dan. Scorer det avgjørende målet og trives veldig godt med Mark og Eric.