Kamper

Norsk Topphockey

Oilers Stjernen 4-0

Oilers hadde full kontroll fra første til siste dropp i lørdagens kamp mot et tamt Stjernen-lag. Seieren kunne sannsynligvis vært større hadde hjemmelaget hatt gasspedalen på hele tiden.  Kjekt å se at den poengløse rekka med Strandborg/Hoff/Karlsen var tilbake i slag samtidig som vi noterer en ny smultring på  Henrik Holm.

Fra første dropp var hjemmelaget i angrep og det gikk ikke mer enn drøye minuttet før gjestenes Lalande måtte  ta en tripping-utvisning. Da hadde allerede Trettenes vært farlig frampå. Som mot VIF forrige helg får altså hjemmelaget muligheten til å ta ledelsen tidlig.  Førsteoppsettingen med Kissel-Gran-Trettenes-Langan og Bourque får ingenting til det halvminuttet de får før de klarer å spille seg selv i offside.

Da er det betydelig mer futt i neste oppsetting med Karlsen-Hoff-Strandborg-Henriksen og Watson.  Hjemmelaget etablerer umiddelbart trykk i gjestenes sone og når Karlsen er nesten ute på blå og henter Watsons pasning har han plutselig en halv bane for seg selv og pang så sitter skuddet oppe i nettaket. Da har keeper Byrkjeland akkurat flyttet seg litt fordi Anders Tangen Henriksen står i veien for ham.

Dermed tidlig ledelse til hjemmelaget også i dag og kanskje enda viktigere: Årets første mål for Karlsen og første poeng til rekka med Karlsen-Hoff-Strandborg på sitt 17 forsøk!

Slikt gir selvtillitt og hjemmelaget kjørte virkelig på nå. Like etterpå er det parkamerat Strandborg som tar seg forbi alt og alle men Byrkjeland er med på den. Like etterpå viser også Mathias Trettenes sitt eminente overblikk når han venter til akkurat riktig øyeblikk før han sender pucken gjennom hele slottet og til Kissel på bakre, men vår Nr 46 treffer ikke skikkelig og det blir ikke særlig farlig.
Minuttet senere er de nevnte herremenn igjen på farten og på få sekunder har både Karlsen og Hoff(2) store sjanser men Byrkjeland rydder opp.  Denne rekka hadde altså til sammen 9 skudd i dag mot 16 så langt i sesongen før kveldens kamp. Det lover godt fremover.

Idet vi runder halvspilt periode er det Simon Bourque som tar sats og danser seg gjennom det som er av hvitkledde motstandere men hans backhandskudd sniker seg utenfor stolpen.  Martin Gran får også en utsøkt pasning fra Trettenes men igjen er det Byrkjeland som trekker det lengste strået.

Kveldens kanskje klarest utvisning får vi etter 10.27 når Mauldin danser seg forbi Filip Gunnarson, eller det er det som er tanken men svensken har glemt puck og er fast bestemt på at Mauldin må hindres . Da blir det interference og nytt overtall for hjemmelaget.

Denne gang er det rekka som scoret det første målet som får sjansen først.  Karlsen prøver tidlig å kopiere 1-0-scoringen men skuddet går utenfor. Like etterpå er det Strandborg som skyter via keeper og over. Stjernen får etter neste dropp pucken ut men hjemmelaget er snart inne i sonen igjen. Og selv om Strandborg er i ferd med å rote pucken fra seg i slottet så er det stor aggresivitet hos hjemmelaget så gjestene klarer aldri å klarere pucken ut.  Til slutt er det Ludvig Hoff på backen som fyrer av. Tangen Henriksen styrer pucken, som visstnok også er innom Strandborg,.  rett i leggskinnet på keeper. Men på returen er Nr 78 sikker, og backhander pucken opp i nettaket, 2-0!

Dermed runger «Vigå» nok engang i Dnb Arena og hjemmelaget leder 2-0!

Oilers fortsetter å holde trykket oppe. De spiller hardt og tight i egen sone slik at det blir ikke mye å gjøre for Henrik Holm.  I andre enden prøver Elvsveen seg på en kjapp avslutning og også Østby får en flott pasning av Trettenes men Byrkjeland er med.

Når halvminuttet gjenstår får hjemmelagets Martin Gran en tominutter for hekting , noe hvertfall trener Gjøse ikke er enig i og tar en prat med dommeren. Dog har han ingenting å frykte for gjestene har mer eller mindre tatt pause og er nære på å forære Nick Dineen pucken. En siste dropp til høyre ut fra Henrik Holm når det gjenstår 1,2 sekunder bør ikke skape farligheter, men med Frisk-kampen friskt i minne er det greit å være påskrudd når pucken droppes. Det går helt fint og hjemmelaget går til pause med en fortjent 2-0 ledelse.

Midtperioden starter hjemmelaget i undertall. Det hindrer ikke at Trettenes forchecker høyt oppe i gjestenes sone og vinner pucken. Han kan sende den videre til en mutters alene Dan Kissel men igjen er det Byrkjeland som vinner. Også Calik får et tellende skudd i undertall og først når det gjenstår 35 sekunder av gjestenes overtall klarer det for en stakket stund å få kontroll på pucken i Oilers sone. Et elendig overtall av gjestene som egentlig er kjent for ofte å ha svært giftige overtall.

Men det virker hvertfall som om gjestene har hatt en alvorsprat i pausen for det er mer med nå enn de var i første periode. Plutselig er Hermansen alene mot Holm men her gjør Elvsveen en kjempejobb og «henger på» slik at Holm kan redde.

Oilers spiller også noen icing-pucker nå men selv om gjestene er mer med så er hjemmelagets sjanser vel så store. Elvsveen kommer alene på skrått inn og legger nydelig over til Tangen Henriksen men han bruker kraft istedenfor teknikk og setter pucken langt over. Like etterpå er det rett før keeper Holm og Watson gjør en brøler når begge tror den andre skal ta pucken – i farlig område. Det går heldigvis bra. Så er det Trettenes sin tur å leke. Først sender han Kissel gjennom men han skyter over. Etterpå er det tredjemann i rekka Gran som får sjansen når Trettenes serverer, men her er Byrkjeland igjen med.

Gjestene forsøker febrilsk å komme seg inn i matchen.  Stjernens trener roper høyt når man mener dommerne overser en slashing på offensiv blå og når Dineen mister pucken på egen blå er det ett skudd som går over som gjør at det fortsatt står 2-0.  Også gjestenes Hafsmoe får sjansen alene mot Holm men her viser Watson besluttsomhet og forstyrrer så mye at Holm lett kan ta avslutningen fra Hafsmoe.

I det vi nå har rundet halvspilt kamp er det mye hawaii og selv om gjestene er mer med i kampen så er det svært lite farligheter de skaper foran Holm. Hjemmelaget som ble med på å senke tempoet i midtperioden skrur nå opp tempoet litt mer og overtar de siste minuttene av perioden fullstendig. Langan kunne kommet alene med keeper med pasningen fra Tangen Henriksen er litt for hard. Martin Gran tar en lang runde bak mål og ut igjen før han kommer på skuddhold men keeper er med. Returen fra Watson ender samme sted. Også Karlsen er ikke langt unna å rekke Strandborgs pasning idet perioden nærmer seg slutt.

Fra å være ganske jevnt i antall skudd i starten av perioden viser tallene 11-5 til hjemmelaget når perioden er slutt.

Tredje periode begynner med at Dineen og Mauldin er nære på å skape noe farlig og like etterpå er Karlsen svært nære på å lykkes med et skikkelig C-moment der han tar pucken mellom egne ben men vipper pucken i stanga. Det hadde vært et skikkelig Youtube-mål om den hadde gått inn!

Men så er det gjestene som tar over. Cangelosi som bare har vært en skygge av seg selv i dag får sjansen i det som ble hans eneste forsøk i dag. Det er dog av den farlige sorten og kun en lang fot fra Holm hindrer redusering. Minuttet senere er Lalande kanskje enda nærmere når han får to sjanser men Holm er med og hjemmelaget holder unna.

Først etter 6,40 av perioden får hjemmelaget sitt første skudd når Klavestad legger en puck på mål.  På dette tidspunkt står det 1-4 i skudd og det var neppe planen til hjemmelaget at gjestene skulle inviteres på en slik måte inn i kampen. Nå skjerper hjemmelaget seg og Watson får ett nyttskuddforsøk noe senere før plutselig pucken lander hos Østby midt i slottet noe etterpå. Han banker til men rett i magen på Byrkjeland.

Etter 50.43 får Dan Kissel en tominutter for interference i det flere spiller krasjer når de skal bytte. Trettenes og Piccinish krasjer og sistnevnte blir liggende litt før han halter ut. Han er heldigvis tilbake på isen sekunder senere. Altså nytt overtall til bortelaget men det er ikke noe overtall å snakke hjem om dette heller. Et lett Piccinich skudd blir beholdningen. Hjemmelaget er svært aggresive og presser gjestene over hele banen så det å etablere seg i offensiv sone tar lang tid for de hvitkledde.  Og hva er det som ofte da skjer ?  Etter litt trykk rundt Holm så får Mauldin kontroll på pucken. I samme øyeblikk er Kissels utvisning ferdig og Mauldin beholder oversikten og ser at Kissel vil være helt alene gjennom hvis han får pucken.  Det gjør han og direkte fra fryseboksen setter Kissel pucken mellom bena på Byrkjeland og stillingen er 3-0!

Kampen er i realiteten avgjort men i hockey er tre mål ikke noe å sikre seg på. Derfor kjøres det på videre og når Tangen Henriksen mister kølla i offensiv sone så blir det en elegant fotpasning istedenfor som sender Langan alene med keeper men igjen er Byrkjeland med.

Stjernen skal ha for at de forsøker – selv på 3-0.  Allerede på 55.46 tar de ut keeper og spiller med en utespiller ekstra.  Det skaper umiddelbart litt trykk i Oilers sin sone. Spaberg Olsen får en dobbelsjanse før Watson får kontroll på pucken og legger den bare ut i midtsonen. Det er hvertfall forsøket men det blit for hardt og pucken glir ned til icing. Bortelaget vinner droppen og med en spiller mer prøver de å etablere spill. Men hjemmelaget har sine fem utespillere og jobber voldsomt i egen sone og når pucken kommer i midtsonen så slurver gjestene slik at Mauldin kan slippe pucken til Dineen på rødlinja. Han vender kjapt og uten keeper blir jobben lett når han bare kan slippe pucken inn fra midtstreken, 4-0!

Det siste som skjer i kampen er at Trettenes har nok en flott pasning til Gran men Byrkjeland viser igjen hvorfor han sekunder senere blir kåret til gjestenes beste spiller. Trettenes hadde fortjent 4-5 assistpoeng i kveldens kamp men er nok som kaptein stort sett mest fornøyd med at laget vinner.

Hjemmelaget scorer fire mål i Dnb Arena for tredje gang på tre forsøk i år og har full kontroll. Rekkene sitter bra. Rekka med Strandborg-Karlsen-Hoff spilte på seg poeng og selvtillit mens Trettenes viser at han er relativt overlegen uansett motstander. Keeper Holm holder nullen og det defensive spillet var også bra i dag.

Nick Dineen (bak fra venstre), Patrick Ulriksen, Jens Hoekstra, Oliver Calik, Calle Spaberg Olsen (foran fra venstra) og Kristian Marthinsen slo et slag for Rosa sløyfe og lot hårsveisen gå etter kamp lørdag. Med det samlet de inn 50 000 kroner til kampen mot brystkreft. (Foto. Kjetil Garvik)

For bortelaget var det ikke mye å skryte av. Keeper Byrkjeland er nevnt. Utover dette var det vanskelig å se hvem som var de såkalte målscorerne i laget og det blir mye istid på de såkalte stjernene. Om Stjernen var dårlige eller om hjemmelaget ikke tillot dem å være bedre kan diskuteres men det er ingen tvil om at gjestene har vist bedre spill enn dette i EHL.

KVELDENS ØYEBLIKK

Christoffer Karlsens forsøk hvor han tar imot pucken mens han glir bakover – tar kølla mellom bena og setter pucken i overstanga, hadde fortjent en bedre skjebne. Hadde den gått inn hadde vi fort vært helt i teten når man snakker om årets mål i EHL.

KVELDENS STJERNER

*** 25 WATSON

Har blitt varm i Oilers-trøya og eneste spiller med +3 i dag. Styrer powerplay og rydder opp i egen sone.

** 92 DINEEN

Veteranen leverer 1+1 og +2 i kveldens kamp. Gjør mye grovarbeid og kroner det med mål på tampen.

* 85 KARLSEN

Får stjerne på vegne at rekka vi har ventet på. Flott mål og nesten enda flottere mål. Selvtilliten er på plass og i dag var de tre i lekehumør igjen.

Tekst: Anders Vegstein.