Kamper

Norsk Topphockey

Snudde til seier igjen!

Mot et velspillende bortelag fikk Oilers raskt trøbbel i kveldens kamp. Etter at hjemmelaget tidlig tok ledelsen overtok gjestene fullstendig og ledet helt til det gjenstod få sekunder av midtperioden. Fra da av kikket hjemmelaget seg aldri tilbake og kontrollerte det hele inn til en grei 6-3 seier.

Kampen åpnet i et forrykende tempo og alt snakket om at gjestene hadde truffet med årets importer viste seg raskt å stemme. Anført av gullhjelm Cameron fosset de fram hver gang de hadde sjansen og hjemmelaget hadde mer enn nok med å forsvare seg i starten. Helt til Henrik Solberg sendte pucken mot mål fra blålinjen. For foran mål stod CDA og styrte pucken elegant via en videobedømming og i mål. 1-0 til hjemmelaget allerede etter 02.28. De vel 4000 på tribunen pustet lettet ut. En slik åpning med et tidlig mål er viktig.

Simen Talge sto for det ene av totalt 6 mål for Oilers mot Lillehammer tirsdag kveld. (foto: Oddmund Sola)

Men de rødkledde fra Opplands største by virket ikke til å bry seg nevneverdig av et tidlig baklengs. De fortsatte kjøret og særlig når nevnte importer var på isen, gikk det fort. De vant dueller og virket veldig pucksikre.  Etter vel 12 minutter får vi kveldens første utvisning. Tommy Kristiansen ryker på en enkel tripping og må hvile i to minutter. Gjestenes powerplay har tidvis vært meget bra og pucken går raskt fra mann til mann. Men hjemmelaget kan også spille undertall og sammen med keeper Holm holder de hodet kaldt til Tommy er på isen igjen.

Men ikke så veldig lenge for vel minuttet senere utligner gjestene på noe som så ut til å være en enkel scoring. Gullhjelm Cameron nærmest danser inn i Oilers`sone og runder elegant Mostue før han skyter en puck som treffer Holm men går via armen – og inn. 1-1 og langt fra ufortjent.

Perioden ender med 6-10 i skudd. Trenden fra de siste kamper med veldig få Oilersskudd holder stikk. Gjestene har også en styring i stolpen som lett kunne gått inn.

Lillehammer klart best i kampen mot Oilers torsdag kveld. Her feirer laget fr OL-byen scoring i et tidligere oppgjør mot Oilers. (foto: Oddmund Sola)

Midtperioden fortsetter som åpningsperioden sluttet. Gjestene har initiativet. Oilers forsøker også og har sine sjanser bl.a. med Salsten som er nære på men det siste lille mangler . Og når gjestene er mye mer på hugget er det bare rett og rimelig at gjestenesex-Oilers Emil Nyhus gir bortelaget ledelsen på et mål som kommer av ren vilje. Der Humphries og Kunes nøler, viser Nyhus stor vilje og får så vidt lurt pucken til side for Holm. 1-2 og litt murring på tribunen.

Det skulle dog ikke gå lenge før man igjen var ajour. Nesten fra dropp får Henrik Medhus sjansen til å sette fart langs vantet. Med fighting spirit over hele ansiktet trykker han seg egentlig for langt ned mot rundvant men sender likevel pucken inn der det er farligst, foran mål.

Og der dukker Simen Talge opp og viser at man kommer langt med vilje, også i andre enden. Under press får han lirket returen fra keeper Bengtsberg inn i mål. Ingen tvil om at keeper ikke burde gitt noen retur i hele tatt, men det bryr Talge og de på tribunen seg lite om. Dermed 2-2!

Oilers og Lillehammer, her representert ved Mark Van Guilder og Sondre Bjerke, jakter begge viktige poeng i Kristins Hall tirsdag kveld. (foto: Oddmund Sola)

Selv om hjemmelaget utligner er det fortsatt bortelaget som er hetest på grøten. Oilers er dessverre litt til å kjenne igjen fra de siste kampene hvor de ikke har vært helt opp mot sitt beste. Presisjonen mangler og bortelaget spiller med mye større vilje og nettopp presisjon. En spiller som Brett Cameron er ivrig med på det meste og pirrer også Josh Soares litt ekstra etter en avblåsning uten at det blir noe mer ut av det.

Idet vi runder halvspilt kamp viser Oilers fremdeles klare tegn på at alt ikke er som det skal. Gjestene får styre altfor mye av spillet og har fremdeles initiativet. Og det er ikke ufortjent at Bjuhr etter 31.05 styrer en puck opp i nettaket bak Holm på et skudd fra veteran Bakken. Gjestene har igjen tatt ledelsen og det er helt fortjent.

Minuttet senere får Tommy Kristiansen en ny utvisning. Denne gang for interference. En typisk Tommy-utvisning som trolig ikke alle andre i hallen hadde blitt dømt på. Dermed to kritiske minutter i Dnb Arena. Med mål nå vil veien framover bli veldig lang for hjemmelaget og bortelaget legger igjen press rundt Henrik Holm.

Men pucken hopper og spretter og ingen vet riktig hvor den er vel 45 sekunder ut i gjestenes overtall. Cameron er nærmest pucken men han står med ryggen til, men når Medhus er førstemann til å registrere hvor pucken er og styrter mot pucken for å få den ut av sonen er ikke Cameron verre enn at han «tilfeldig» flytter seg akkurat der Henrik kommer. I hockey heter det interference og det blir kveldens klareste utvisning og også kveldens eneste til bortelaget.

Dermed blir det ikke noe av frykten for at bortelaget skulle få seg en tomålsledelse. Istedenfor blir det et rotet fire mot fire og når Oilers får noen sekunder i overtall er det ikke noe særlig de får gjort med det.

De siste minuttene av perioden overtar hjemmelaget mer. De får flere skudd på gjestenes keeper og duellene man tidligere tapte har man begynt å vinne. De aller ivrigste på tribunen har allerede reist seg for pause men det er ennå noen sekunder igjen når hjemmelaget får en siste sjanse.

Og nå går pucken fort. Fra Solberg bak egen keeper via Mostue ut til Søberg i midtsonen. Han spiller den flott til en fremadstormende Kissel som man ikke har sett noe til i kampen så langt. Kissel bruker gjestenes Fosse som rundingsbøye og kommer skrått inn på keeper Bengtsberg.

Det ser ut som keeper venter skudd mellom bena for akkurat idet Kissel skyter så setter keeper seg ned. Men skuddet kommer ikke der, det kommer under armen på keeper i den lille åpningen som er der mellom armen og stanga. Et flott mål av Kissel og utrolig viktig for hjemmelaget å utligne til 3-3 med 15 sekunder igjen å spille.

Med 19-11 i skudd hvor langt på nær de fleste kom i andre halvdel av perioden er det lett å se at hjemmelaget nå skjønner alvoret.

Spenningen var stor foran siste periode. Skulle gjestene få fortsette eller ville Oilers «forstå» alvoret. Ingen tvil om at det laget som scoret først ville få et stort overtak. Og det ble Oilers! Fra dropp går hjemmelaget rett i angrep. Kissel og Soares kombinerer fint og Soares er nær å score men keeper er med.

Men i samme bytt kommer disse karene raskt i angrep igjen. En Lillehammerspiller miste kølla slik at det oppstår litt panikk bak hos gjestene. Kissel overtar men slipper til Soares som helt ute med vantet enser at Søberg kommer inn på blindsiden bak sin back. En perfekt passning fra Soares gjør at Søberg bare kan sette kølla på pucken og hjemmelaget leder 4-3! Ville dette knekke gjestene ?

Nei. Dette var ikke bortelagets plan i hele tatt men de kjører fortsatt på og for også sjansen i overtall når Salsten får en tominutter for holding. Gjestene vinner droppen og er nære på få sekunder senere men pucken stryker utenfor.

Gjestene får noen gode muligheter til men har tydelig begynt å merke kjøret for presisjonen er på langt nær som den var tidligere. Medhus er nære på å få satt kølla på en retur fra et Lorentzen-skudd i undertall og Oilers rir det hele av. Nå har også publikum våknet skikkelig og gir den støtten laget trenger.

Det virker som om gjestene satset de siste de hadde på overtallet for nå er det slutt. Bare sporadisk kommer de fremover og hjemmelaget vinner alt av dueller. Og det er bare rett og rimelig at hjemmelaget får flere mål. Når vi har rundet halvspilt periode bryter Soares i egen sone og sender pucken til Søberg i midtsonen. Søberg har en back på seg, og for gjestenes del hjelper det lite at det er Kissel som først ser muligheten til å få en to-mot-en situasjon.

Eidsa som er nærmest Kissel kommer aldri nærmere enn nesten og når Søberg elegant backhander pasningen til Kissel som stormer fremover gjør gullhjelmen vår ingen feil. Først mottak på backhand – over på riktig side og pucken raskt forbi en Bengtsberg som ser ut som han aldri trodde særlig mye på å redde skuddet. Dermed 5-3 og jubel i Dnb Arena. Rekka med Soares/Kissel/Søberg har virkelig våknet og leverer nå varen!

En annen som leverer om dagen er Magnus Hoff. To minutter etter Kissels mål er det lille store Hoffs tur. Han mottar pucken av Kunes i rundvant, tar den med inn i sonen og med Kunes og Kristiansen som murbrekkere, trekker Hoff seg elegant forbi Bjerke og har fri bane mot Bengtsberg. Et kjapt håndleddskudd senere er pucken i mål og hjemmelaget leder hele 6-3!

De siste syv minuttene blir en parademarsj for hjemmelaget og de kunne fort fått flere mål. Skuddene 17-4 i tredje periode forteller om en motstander som var ferdigspilt etter to perioder og et hjemmelag som fant seg selv tidligere enn i de foregående kampene og vant fullt fortjent.

42-25 i skudd ble mye bedre enn det såg ut til etter første periode, og høres mer ut som det skal være i Dnb Arena. For bortelagets del er nok andre halvdel av kampen ett tankekors. At hjemmelaget kunne overta SÅ lett i siste periode var merkelig.  For Oilers var det bra at det snudde tidligere enn i de foregående kampene, så man unngikk poengtap. Og etter hvert ble det veldig bra mot en god motstander. Bra at alle rekkene produserer.

KVELDENS ØYEBLIKK

43.41 er spilt. Eirik Salsten kommer litt sent inn i en takling i midtsonen, og dommer Westby gir han to minutter… for Holding(!). Ingen forstår noenting og det hele virker noe urettferdig. Men denne situasjonen skulle bli avgjørende for hele kampen. For det virker som det gikk en «f…..» i Oilers nå. Undertallet satt perfekt, gjestene brukte sine siste krefter og etter denne hendelsen var det aldri mer spennende. Fra nå av viste Oilers hvorfor de gjør det best på Iron Man hvert år.

De tekniske og skøytesterke Lillehammerspillerne ble plukket fra hverandre bit for bit og plutselig var det Oilers som kjørte showet. Og ble belønnet med to flotte mål. Og gjestene produserte fire skudd i siste periode, derav to tilbakespill inn til Holm. Og det i en periode der de virkelig måtte fram på banen og skyte mye. Der og da viste Oilers hvorfor de er best når de er best.

KVELDENS STJERNER

*** MAGNUS HOFF

Skyter mest på Oilers i kveld og har vist stigende form i det siste. Nydelig mål hvor han gjør alt selv. Magnus var den første som begynte å trø skikkelig til i midtperioden og fikk de andre med seg.

** DAN KISSEL

Vanskelig å komme utenom Dan the Man når han spiller som i siste halvdel av kveldens kamp. Meget viktig utligning på tampen av midtperioden og fra da av er han stor.

* MARKUS SØBERG

Etter langt fravær er det godt å se at Markus allerede leverer. Flott mål og to flotte assist i snuoperasjonen som startet på slutten av midtperioden. Liker seg med Kissel og Soares.

Tekst: Anders Vegstein.