Kamper

Norsk Topphockey

 

Jacob blir med

Han snakker engelsk med gutta, fransk hjemme samtidig som han kan mange kule setninger på svensk. Han liker seg godt ved innsjøen, spiller gjerne tennis og påstår at han tok betydelige steg i riktig retning på golfbanen denne sommeren. Verdensmester er han også, men det er på is. Da gutta slo østerrikske Villach onsdag satte han to pucker i nettet. Jacob Lagace er i Oilers for å ta steget videre til en større liga. Eller bli i klubben lenge. Det ene er nemlig ikke viktigere enn det andre for Jacob. Det avgjørende er å trives på og utenfor isen, noe han så langt gjør utmerket i Stavanger.

Så har han også fått en A på drakten. Allerede i sin debutsesong.

– You don’t need a letter to lead, slår Jacob fast når oilers.no møter ham til profilintervju. Samtidig er han veldig stolt av å ha blitt en del av lagets kapteinsgruppe, sammen med Kristian Forsberg og Dennis Sveum.

– Det er en ære. Ikke minst i en klubb og organisasjon som denne. Måten vi blir behandlet på her er fantastisk. Jeg skal gjøre mitt for å gi masse positiv energi tilbake, sier Oilers’ nye powercenter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

You don't need a letter to lead, slår Jacob Lagace fast. Men han er like fullt stolt over tilliten som assisterende kaptein i sitt nye lag. (foto: Kjetil Garvik)

28-åringen fra Montreal har allerede funnet seg godt til rette i DNB Arena. Og det går begge veier. Jacob er lett å like. Han er høflig, blid og energisk. Han snakker med alle og er ikke minst oppmerksom på de yngste gutta i laget.

– Jeg husker godt hvor mye det betydde for meg da jeg var unggutt. Å bli inkludert og verdsatt av de rutinerte spillerne bidro til trygghet på isen. Jeg har forstått at denne klubben satser på mange unge spillere denne sesongen. Det gir laget mye energi. Se på en type som JJ (Johannes Johannesen red. anm.). En ung spiller, men han har allerede spilt VM og OL for landslaget. Hvor kult er ikke det, sier Oilers’ nyervervelse entusiastisk.

Og han vet hva han snakker om. I 2008 var han med på å banke vertsnasjonen Russland 8-0 i finalen i VM U18. Sammen med senere NHL-profiler som Taylor Hall, Cody Hodgson og Matt Duchene. Suksessen kom imidlertid ikke gratis for unge Jacob.

– Jeg var fæl på skøyter i barndommen, sier han og ler.

– Men for å være litt seriøs, jeg kom sent i gang. I alle fall etter canadisk standard. Jeg spilte ikke før jeg var sju år. Jeg vokste opp med enslig mor og hverken hun eller andre jeg hadde rundt kunne bidra særlig rundt hockeyen. Talentet og ikke minst spillegleden var nok der, men det var først på High School utviklingen skjøt skikkelig fart. Etter U18-mesterskapet i 2008 var jeg så heldig å bli draftet av Buffalo Sabres og tilhørte deres organisasjon de neste årene, forteller vår nye #10.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jacob synes selv han kom sent i gang da han startet med hockey som 7-åring. Her drøser han med en yngre debutant under sesongens kick-off tidlig i august. (foto: Kjetil Garvik)

Noen NHL-debut i den gang HSBC Arena ble det imidlertid ikke på Jacob. 111 ECHL- og 120 AHL-kamper etter VM-gullet bestemte den fremdeles unge Lagace seg for å gjøre noe helt nytt. Han pakket utstyret og reiste til Europa. Til Tønsberg faktisk. Vi skriver vinteren 2014 og Tønsberg Vikings spilte kvalifisering for å beholde plassen i GET-ligaen. Det skulle mer enn en franskcanadier til for å klare det, men for Jacob ble tiden i Tønsberg en aldri så liten finne-tilbake-til-sporten opplevelse.

– Jeg tror knapt jeg fortalte noen at jeg dro. Agenten min visste ingen ting. Jeg bare reiste. Ganske sprøtt. Men de ni kampene i Tønsberg lokket frem noe i meg. Noe offensivt. Jeg hadde det skikkelig moro på isen igjen. Det ble en fin mellomstasjon på veien videre, sier Jacob.

Veien videre skulle vise seg å gå østover. Til fika lite og kjöttbullor hos Søta Bror. Først en allsvensk sesong i Asplöven, så tre sesonger i SHL for henholdsvis Luleå og Mora. Årene i en av verdens beste ligaer ga mye. Samtidig som det hadde sin pris.

– Jeg var vel en grinder når alt kom til alt. Jeg dekket min del av motstandernes skudd gikk i krigen hver eneste kamp. Men jeg forsaket samtidig mye av gleden med det offensive i sporten, sier han åpenhjertig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lett å bli kjent med er skussmålet fra resten av gutta, på spørsmålet om hvilket førsteinntrykk de har av Oilers' nye #10. Her er det Johannes Johannesen som finner drøset i garderoben. (foto: Kjetil Garvik)

Han liker å si ting som det er. Politisk korrekte fraser er ikke Jacobs greie.

– Årene i SHL lærte meg mye jeg aldri ville vært foruten. Og det er motgang, eller rettere sagt de ikke planlagte utfordringene, som definerer hvem du virkelig er. Viser hvilken karakter du har. Det er som på golfbanen. Hvordan takler du et elendig slag? De beste lærer av det og svarer med et bedre slag i neste forsøk. Det samme gjelder på hockeybanen, når du går i boksen etter et dårlig bytte. Eller i en klubb som leverer en dårlig sesong etter mange års medgang, sier Jacob, vel vitende om at nettopp dette er situasjonen i hans nye klubb.

– Jeg sitter ikke i august og sier vi skal vinne. Men dette laget har det som skal til for å gå hele veien til finale. Garderoben er sterk og vi er godt trent. Så er det opp til oss å spille med lidenskap samtidig som vi opptrer disiplinert og smart. Jeg er med, avslutter en entusiastisk Jacob Lagace til oilers.no.

Jacob Legace stempler inn og er klar til å gjøre jobben for Oilers. (foto: Kjetil Garvik)